• 瀏覽: 2,320
  • 回覆: 38
咁有冇得加人工先

共渡難關,公務員減薪之後唯有慳啲使,減少不必要消費。

今年應該會凍薪。

引用:
原帖由 港人共敵777 於 2021-5-18 12:11 發表

林鄭去年減薪「共度時艱」 1年後即追加8%至月薪42萬

遲下可能要改為數字貨幣服務
相信一般公務員都只係減幾百蚊人工,一家人一個月飲少餐茶、或者睇少兩場戲、或者買少兩件衫,已經响返度。

宣誓完唔係應有獎賞嗎?宣誓完就話負數減人工。

引用:
原帖由 愚人之石 於 2021-5-18 11:58 AM 發表
只有驚慌加人工,以免再去無牌店按摩
唔滿意呀,反抗囉,不過仆街黃甴又怕死又不怕坐監睇怕都唔會反

引用:
原帖由 港人共敵777 於 2021-5-18 12:11 PM 發表

林鄭去年減薪「共度時艱」 1年後即追加8%至月薪42萬

遲下可能要改為數字貨幣服務
去年公務員凍薪。林鄭自動減新一年。

其實所謂調整薪酬呢個只不過係做畀人睇,講係講嗰幾%但係最攞命就係佢每年有成千幾二千蚊(增薪點)加上去,所以無論你點樣計佢都係年年有得加,所以直情要取消公務員每年指定動作的(增薪點),因為(增薪點)呢樣嘢超級離地,每年加幾%人工呢個只係濕濕碎,所以加薪就算唔加佢都冇所謂,因為有(增薪點)千幾二千蚊加,所以一定要取消(增薪點)

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-5-18 07:33 PM 發表

去年公務員凍薪。林鄭自動減新一年。
所謂公務員凍親呢樣嘢係口號,調整薪酬嗰度冇得加不過另外有每年的(增薪點)二千蚊加上去所以去年一樣係加咗。

是否每個公務員每年都有遞增薪點升 point?

天口熱,d曱甴出哂黎

講緊只係果0.5-0.7%, 高級先至2%, 好心公務員就唔好斤斤計較啦, 機制已經存在左喺度, 依家計到要減就鬼殺咁嘈, 之前咁多次計到要加, 又照單全收無聲出

引用:
原帖由 bonod 於 2021-5-18 11:12 PM 發表
講緊只係果0.5-0.7%, 高級先至2%, 好心公務員就唔好斤斤計較啦, 機制已經存在左喺度, 依家計到要減就鬼殺咁嘈, 之前咁多次計到要加, 又照單全收無聲出
我同意
俾D骨氣,尊嚴
大大聲支持

咁至係波

引用:
原帖由 港人共敵777 於 2021-5-18 11:54 AM 發表
薪酬趨勢調查委員會向員方交代今年薪酬趨勢調查結果。消息指,在扣除遞增薪額開支比率後,薪酬趨勢淨指標分別為,高層公務員是負2.04%、中

消息指各級公務員薪酬趨勢淨指標全為負數
2021年5月18日週二 上午10:52

薪酬趨勢調查委員會向員方交代今年薪酬趨勢調查結果。消息指,在扣除遞增薪額開支比率後,薪酬趨勢淨指標分別為,高層公務員是負2.04%、中層是負0.54%、低層是負0.68 ...
甴路難行,基路易行,快快入冊,吧。

如果凍薪, 奴才會唔會吠政府?

鍵盤翻頁
左右