• 瀏覽: 8,094
  • 回覆: 69
國家發明天問一號登陸火星成功係値得慶祝~

但連登仔話天問一號成功係因為呢個計劃有理大參與,    仲話無理大提供技術幫忙大陸就製造唔到天問一號去火星,   所以今次火星計劃係理大本事,  功勞全歸理大,   各位師兄同唔同意呢個講法??

大國13億人,國土面積又大,一人出分力自然有好野出來,呢啲係小國少人口少面積冇得比冇得追的,我地自家人努力就得,唔好聽人老點分化!

唔緊要,你叫理大自己整支火箭出黎先

一架車少了一粒螺絲都唔得,所以這架車去到目的地的功勞全屬於這粒螺絲?
連這樣簡單的道理都不懂的白痴,這樣低智的言論何需理會,你還好和他們說甚麼

中國唔止得一間理大!
比個機會香港有份參與啫!

引用:
原帖由 tongtong2047 於 2021-5-18 11:27 AM 發表
中國唔止得一間理大!
比個機會香港有份參與啫!
你意思係今次就算無理大提供技術 內地天問都可以成功登陸火星?

引用:
原帖由 kingking99 於 2021-5-18 11:21 AM 發表
一架車少了一粒螺絲都唔得,所以這架車去到目的地的功勞全屬於這粒螺絲?
連這樣簡單的道理都不懂的白痴,這樣低智的言論何需理會,你還好和他們說甚麼
係連登仔講距地話大陸呢次咁勁原來最終都要靠藍絲口中ge「黑暴理大」提供太空技術先搞得成

引用:
原帖由 發記張哥仔 於 2021-5-18 12:09 PM 發表

你意思係今次就算無理大提供技術 內地天問都可以成功登陸火星?
太空中心將技術開發分散給全國大學進行研究,除了是利用各大學的人力資源,也是給各大學生的研究學習機會,刺激學生的積極性及對國家和有關項目的認同感,
說沒有理大貢獻就不能成功的那些人,肯定不是有份參與研究的學生,這樣的技術研究沒有那一所大學辦不到,只是那一部分的開發分配到那由一所學校完成吧!
有點像一輛車的生產,那一個工序分配給某工人完成,難道可以說沒有這工人就生產不成?不可以由其他工人代替

應該話,如果無大陸幫手理大就唔可以參與天問一號

2019年理大有大量實驗室被曱甴破壞
和天問一號有關實驗室要拆招牌才逃過一劫

參與左邊部分先?成個project咁大,參與果part係咪核心技術先?咩都唔知點判斷!

引用:
原帖由 發記張哥仔 於 2021-5-18 12:13 PM 發表

係連登仔講距地話大陸呢次咁勁原來最終都要靠藍絲口中ge「黑暴理大」提供太空技術先搞得成
第一,研究生好多係NDS。
第二,有關研究工作在2019年11月被曱甴嚴重影響,幸好有人醒目及時拆走研究室招牌才沒被曱甴裝修。
第三,很多生化研究室被曱甴搜掠,唔少科研毀於一旦。

引用:
原帖由 發記張哥仔 於 2021-5-18 10:40 AM 發表

但連登仔話天問一號成功係因為呢個計劃有理大參與,    仲話無理大提供技術幫忙大陸就製造唔到天問一號去火星,   所以今次火星計劃係理大本事,  功勞全歸理大,   各位師兄同唔同意呢個講法??
理大好似係提供一部火星車上的相機,如果少咗部相機對登陸火星會有幾大影響呢?

咁班手足仲吾去圍理大?

引用:
原帖由 發記張哥仔 於 2021-5-18 10:40 AM 發表

連登班精神病智障鳩噏,你都咁認真?!
🙄

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]