• 瀏覽: 12,103
  • 回覆: 298
+8
香港迪士尼樂園嘅主題係「童話」,童話其中一幕最經典場面係「王子親吻昏睡公主」,最近喺美國媒體掀起風波,被批評「未經許可就行動,給兒童不良示範」,有女權教授甚至煞有介事咁話:童話中王子吻醒公主實為性侵!阿哥!乜童話故事全都咁暴力和色情?深究起來更加係毀三觀添,兒童不宜,大人也不見得咸宜!

轉載~

嘞!現實中,香港迪士尼根本就冇「童話」成分!自2005年開幕以來,幾乎年年蝕錢,王子即使吻醒公主,也不會兩個人從此就「快快樂樂」生活下去!吻下來,豁出去,如果有小朋友仲大鑊,分分鐘要「賣肉養兒」!要幸福笑容,一大早分手要狠!可惜港府廢柴又冇心冇肺冇靈魂,從來不知「止蝕」,一個海洋公園係咁填氹,一個香港迪士尼又係咁「割地送錢」,講起都谷氣!

迪士尼業績連續第6年「見紅」,去年財政年度淨虧損近27億元,係2008年首次公布業績後虧損最差!尋日公布2020年度業績,淨虧損由2019年度嘅1.05億元增加25.7倍至近27億元。世界真係小小小,小到真係妙妙妙!唉!依家係樂園真係慘慘慘,慘到真係喵喵喵!係慘蝕到王子都認唔到邊個係公主!

樂園蝕到嘔白泡,管理層當然大把藉口,譬如話過去一年受疫情打擊,全球旅遊業面對史無前例嘅不明朗情況和重重挑戰,主題樂園喺整個財政年度中有約60%嘅日子需關閉,酒店亦只能維持有限度服務,令樂園喺全年收入下跌76%至14億元。此外,人均消費亦受經濟不景氣影響,酒店入住率又按年下跌59個百分點至15%。樂園即使如何實施節省成本和營運模式,均於事無補,唔會好似童話故事咁,王子一吻業務就朝氣勃勃。與其做「棺材拐杖」——死頂落去,不如收番塊地,用嚟起公屋好過!

其實,香港迪士尼樂園係世界上最小嘅迪士尼樂園,政府喺大嶼山竹篙灣一直預留60公頃填海土地,供其發展第二期,可惜塊靚地又係閒置多年嚟養蚊!迨至2020年,港府先話考慮到目前經濟狀況,不再度續期延長其二期土地認購權。美國華特迪士尼就假惺惺話會喺「未來投入資金擴建」,對政府決定表示「極度失望」云云。講真,同美國佬搞呢個樂園,老美就真係「時時懷希望,不必心裏跳」,皆因香港蝕到入骨有份,何曾分過條毛?當年通過協議,港府將逾62億元貸款轉為股份以支持迪士尼樂園發展,有立法會議員高呼係「喪權辱國」嘅「不平等條約」!庸官無能,當年割地送錢,明知並非一盤生意,仍然要買老美怕!依家「中國人不吃這一套」!港府難道還要做笨賊「套」下去,係時候來個了斷了吧!執咗佢,用嚟起臨時房屋都係德政吖!

香港如果冇有客嚟消費,根本好難經營落去 海洋公園係噉,迪士尼樂園亦都係噉。希望啲人唔好再瞓喺個林裏邊啊 ! 要如夢初醒啊。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210518/00190_001.html

就算起賽車場 嘅得益一定好過現在

係囉, 拆咗佢用嚟起樓啦, 眾望所歸.

港府應購入適當迪士尼美國股權 共享成果

引用:
原帖由 keung135 於 2021-5-18 08:28 發表
就算起賽車場 嘅得益一定好過現在
冇錯!

尤其2026 F1改制,話唔定係氫氣動力化!

就期待panasonic toyota重燃氫氣動力F1美夢!

用嚟起樓可能更合符公眾利益

唔知呢個疫情仲要捱多幾耐,
基本上無遊客主題公園好難番本, 
我識得好多住港島南/港島區, 海洋公園買張年票/65歲以上免費入場, 佢地都係入去跑步/散步,唔會消費. 
要斬纜, 其實要考慮番將來香港發展, 經過黑暴之後, 香港旅遊形象已經大受打擊,
無左主題公園, 香港仲有乜野可以吸引遊客? 現在香港旅遊業已經9死一生, 是否要完全放棄旅遊業?

又8⃣️角聯君?

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-5-18 08:41 AM 發表

冇錯!

尤其2026 F1改制,話唔定係氫氣動力化!

就期待panasonic toyota重燃氫氣動力F1美夢!
各類賽車又得
由小型賽車到最奇嘅貨櫃車頭比賽
合唔同嘅車類 相信每年排期賽事一定密麻麻

其實當中帶動周邊行業幾廣泛下
帶動到第一身就帶動到第二第三身落去

引用:
原帖由 keung135 於 2021-5-18 08:51 發表

各類賽車又得
由小型賽車到最奇嘅貨櫃車頭比賽
合唔同嘅車類 相信每年排期賽事一定密麻麻

其實當中帶動周邊行業幾廣泛下
帶動到第一身就帶動到第二第三身落去
絕對好建議!

迪士尼只啱少量人

賽車大把人爭住睇!

迪迪尼年年都蝕錢,仲要蝕埋老尾管理費,執左佢好過啦。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-5-18 08:27 AM 發表
香港迪士尼樂園嘅主題係「童話」,童話其中一幕最經典場面係「王子親吻昏睡公主」,最近喺美國媒體掀起風波,被批評「未經許可就行動,給兒童不良示範」,有女權教授甚至煞有介事咁話:童話中王子吻醒公主實為性侵!阿哥!乜童話故事全都咁暴力和色情?深究起來更加係毀三觀添,兒童不宜,大人也不見得咸宜!

轉載~

嘞!現實中,香港迪士尼根本就冇「童話」成分!自2005年開幕以來,幾乎年年蝕錢,王子即使吻醒公主, ...
隻死老鼠 無本生利
香港庫房 無底深潭

引用:
原帖由 keung135 於 2021-5-18 08:53 發表

隻死老鼠 無本生利
香港庫房 無底深潭
冇錯!

迪迪尼根本唔駛出錢,即有一半股權!

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-5-18 08:27 AM 發表

轉載~

嘞!現實中,香港迪士尼根本就冇「童話」成分!自2005年開幕以來,幾乎年年蝕錢,王子即使吻醒公主, ...
改迪士尼賭場可大收

苛官著邪惡Donald duck衫,待應sexy bunny衫

海洋公園 同迪士尼,真係得啖笑

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]