• 瀏覽: 13,790
  • 回覆: 162
  • 追帖: 1
+5
一名50歲男子昨日(16日)因腦幹出血出死亡,死前13日曾接種第二劑科興新型冠狀病毒疫苗。本港累計34人接種新冠疫苗後死亡,當中24人接種科興疫苗、10人接種復必泰疫苗。

衛生署今晚(17日)公布,涉事男子5月3日在社區疫苗接種中心,接種第二劑科興新冠疫苗,逗留在接種中心觀察期間沒有不適紀錄。他昨被送往北大嶼山醫院急症室,其後轉往瑪嘉烈醫院後死亡,初步診斷死因為腦幹出血。衛生署稱暫時未有臨牀證據顯示事件由疫苗引起,初步臨牀評估其死亡認為與疫苗接種無關。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20210517/s00001/1621251296420/新冠疫苗-五旬漢腦幹出血亡-死前13日接種第二劑科興疫苗

下個禮拜我打第二針,
聽到呢 D 新聞我未驚過

簡稱腦死亡今次唔關科興事既。。。

仆L街啦, 打邊隻疫苗都會奶嘢, 點搞呀.

引用:
原帖由 kitlo0414 於 2021-5-17 11:31 PM 發表
一名50歲男子昨日(16日)因腦幹出血出死亡,死前13日曾接種第二劑科興新型冠狀病毒疫苗。本港累計34人接種新冠疫苗後死亡,當中24人接種科興疫苗、10人接種復必泰疫苗。

https://fs.mingpao.com/ins/20210517/s00001/c50dd90da99ed225ce1a68b35be462df.jpg

衛生署今晚(17日)公布,涉事男子5月3日在社區疫苗接種 ...
你打第二針,已證明你身體無排斥..已製造抗體了。
不過,據說第二針勁好多, 可能會好疲倦..有版友話骨頭都勊。

又多一個。 

引用:
原帖由 香港小說 於 2021-5-17 11:37 PM 發表

你打第二針,已證明你身體無排斥..已製造抗體了。
不過,據說第二針勁好多, 可能會好疲倦..有版友話骨頭都勊。
係吾係打完會好想訓果隻
我最怕打左, 有機會發燒

引用:
原帖由 kitlo0414 於 2021-5-17 11:41 PM 發表

係吾係打完會好想訓果隻
我最怕打左, 有機會發燒
話好疲倦, 都有不舒服..
不過,人人不同。

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-5-17 11:37 PM 發表
仆L街啦, 打邊隻疫苗都會奶嘢, 點搞呀.
吾駛咁驚, 視乎身體情況

見科興唔對路, 藍絲又會引用係人都會死的故事,不過大陸幾千萬人聲稱打完0死

引用:
原帖由 tom012345 於 2021-5-17 11:35 PM 發表
簡稱腦死亡今次唔關科興事既。。。
我認同你呢句說話

死前有冇食過飯? 可能係食飯至死!

黑媒黑記又唱衰抹黑疫苗,好悶呀
如果有部份人接種疫苗,咁係唔係每次死人都報番佢幾耐之前接種疫苗,呢班記者記住咁報,唔咁報肯定全家中肺炎

引用:
原帖由 tom012345 於 2021-5-17 11:44 PM 發表
見科興唔對路, 藍絲又會引用係人都會死的故事,不過大陸幾千萬人聲稱打完0死
因為假設你死左又無打過疫苗,黑媒黑記係唔會報亦都無人知,因為你無新聞價值

引用:
原帖由 nnes 於 2021-5-17 11:49 PM 發表
死前有冇食過飯? 可能係食飯至死!
死前訓過教, 可能係訓教至死.

我2針科興打哂,乜不良反應都無,兩針都無攰過,除左針口有d痛

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]