• 瀏覽: 1,363
  • 回覆: 24
+5
醫療量能拉警報了嗎?有雙北議員不約而同接到民眾投訴,被通知確診,卻等不到救護車,甚至有確診者從中午等到晚上,出現吐血絲狀況,反應醫療量能不足。議員認為,若沒有妥善處置,反而可能造成社區恐慌。

救護車緩緩駛入,萬華茶室附近巷弄,經醫護人員確認,是輕症患者,像這樣的案例這兩天急遽增加。但有新北市議員爆料,有朋友的員工父母確診,卻等不到救護車,等到吐血絲!確診者友人說:「他那種是要把肺咳出來那種感覺,吐了血絲之後他開始氣喘,喘不過氣再加上救護車一直告訴他們,等一下就來等一下就來,但是都沒有來。」
新北市議員(國)葉元之說:「現在真的是醫療(資源)很緊繃,以前我們是只要有確診者,大家就嚇死馬上送到負壓隔離病房,現在是出現確診者就讓他在家裡,然後跟子女同住,我覺得這是一個很大的防疫漏洞。」醫療量能不足,議員點出醫療資源緊繃,而且就算人到了檢疫所,也沒有醫護人員照護。
儘管指揮中心說明,因應個案數多,要把資源留給重症,要求輕症者盡量待在家,維持一人一室,實際上卻窒礙難行。確診者友人說:「他們能隔離的方式就是,各自在自己各自的房間,但是廁所廚房就是共用的,他們盡量避免接觸,但是還是很有可能會(接觸到)。」爸爸嚴重、媽媽輕微,問過衛生局正常來講不能回家,真的沒有這麼多地方還是得回去,弟弟沒症狀,沒症狀有症狀重症都是在一起,同樣醫療量能不足的,還有台北市。

所以一年多綠政府什麼都沒做,一點準備都沒有。
天天就知道做假新聞給台灣人洗腦,播興奮劑了!
跟印度一樣吹牛皮吹破了

新聞來源連結:
https://tw.news.yahoo.com/等不到救護車-議員曝確診病患吐血-043200973.html

吐血不一定是病毒引起,也可能是激心,就像曱甴亂港時,我也差點吐血,幸好有國安法撥亂反正!

假新聞!萊灣人,黃屍日日吹萊灣醫療東亞第一,醫保平,靚,正。見死不救只有極權社會先有,民主自由萊灣一定唔會有!FAKE NEWS

開始懷疑...為咗谷針而一次過揭發多人染疫.

呆灣接種疫苗率一直都係低, 而入咗貨既AZ疫苗, 應該有一批五月尾到期, 而有一批係六月到期 (記得三月時有報導過...不過可能記錯)

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-5-17 19:14 發表
https://wx2.sinaimg.cn/mw690/006fcjhnly1gqlg3f3g8rj30u00utgnu.jpg
絕世靚抽!

中國一黨專政,而家發揮最佳作用!

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-5-17 10:09 PM 發表

絕世靚抽!

美國 ,歐洲
甚至是 所謂民主地區的 香港台灣
都是政治防疫

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-5-17 05:21 PM 發表
醫療量能拉警報了嗎?有雙北議員不約而同接到民眾投訴,被通知確診,卻等不到救護車,甚至有確診者從中午等到晚上,出現吐血絲狀況,反應醫療量能不足。議員認為,若沒有妥善處置,反而可能造成社區恐慌。

救護車緩緩駛入,萬華茶室附近巷弄,經醫護人員確認,是輕症患者,像這樣的案例這兩天急遽增加。但有新北市議員爆料,有朋友的員工父母確診,卻等不到救護車,等到吐血絲!確診者友人說:「他那種是要把肺咳出來那種感覺, ...
完全同上年歐美國家一樣,即使見到中國武漢封城禁足,都當正只係中國嘅事,仲要指手畫腳咁去批評中國嘅抗疫措施。
到咗上年三月開始,佢地就爆發出來,先至發覺自己原來醫療系統完全無法負荷,所以咪搞到屍橫遍野囉。有時間做好準備呢班人就唔去做好,只係識得玩政治操作,現在報應咪嚟囉。台灣現在就更加尷尬,佢地成日反中反到痴咗,又抗拒中共支援,自己又搞唔惦,又唔可以學中共嘅抗疫方法,真係只有隱瞞才可以挽回面子了。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-5-17 22:20 發表

完全同上年歐美國家一樣,即使見到中國武漢封城禁足,都當正只係中國嘅事,仲要指手畫腳咁去批評中國嘅抗疫措施。
到咗上年三月開始,佢地就爆發出來,先至發覺自己原來醫療系統完全無法負荷,所以咪搞到屍橫遍野囉。有時間做好準備呢班人就唔去做好,只係識得玩政治操作,現在報應咪嚟囉。台灣現在就更加尷尬,佢地成日反中反到痴咗,又抗拒中共支援,自己又搞唔惦,又唔可以學中共嘅抗疫方法,真係只有隱瞞才可以挽回面子 ...
絕世靚抽!

仲衰過印度!

印度至少有大量歐美澳紐支援!

台灣?連日本都唔幫佢!

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-5-17 10:09 PM 發表

絕世靚抽!

咁你又錯啦,唔係一黨專政咁簡單就可以解決到問題,最重要係今天中央政府係得到大部份中國人民嘅信任。根據早幾年前嘅外國大學調查結果所得,中國有90%以上嘅人民都信任中國政府,所以中央一聲令下大部份人民都願意配合。而且一黨專政嘅好處,就係唔會咁容易因為黨爭而令到社會撕裂,亦唔會政黨之間因為政治操作而互相拉後退。只要政府能夠令人民生活得安全,基本生活條件都無憂無慮,就足以得到人民嘅支持,只有儍瓜才會因為民主自由呢啲咁虛無嘅嘢嚟為反而反。況且,呢啲所謂嘅民主自由,實際上都完全無成功嘅例子,好多被民主自由化嘅國家都係戰亂收場,人民只有越來越無保障,重要飽受戰火煎熬,仲邊有安定無憂嘅生活呢。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-5-17 10:20 PM 發表

到咗上年三月開始,佢地就爆發出來,先至發覺自己原來醫療系統完全無法負荷,所以咪搞到屍橫遍野囉。有時間做好準備呢班人就唔去做好,只係識得玩政治操作,現在報應咪嚟囉。台灣現在就更加尷尬,佢地成日反中反到痴咗,又抗拒中共支援,自己又搞唔惦,又唔可以學中共嘅抗疫方法,真係只有隱瞞才可以挽回面子 ...
他們豬油冥主 人權 之前喊得太大聲了
把中國以前做的 都嘲笑完了

現在他們不好意思 跟著做!!

趙少康:到底要不要建方倉,大陸的方倉被我們台灣污名化了~

趙少康:我們可以不叫方倉,叫圓倉、長倉都可以~ ​​​​

可笑

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-5-18 00:10 發表
趙少康:到底要不要建方倉,大陸的方倉被我們台灣污名化了~

趙少康:我們可以不叫方倉,叫圓倉、長倉都可以~ ​​​​

https://wx1.sinaimg.cn/mw690/006fcjhnly1gqlpzc3znoj317k0o01ky.jpg
台灣惟有中時集團 / TVBS,堅持真話反綠!

支持!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]