• 瀏覽: 3,021
  • 回覆: 31
依家係政府,角色上係政府求緊市民大眾接種打針。與此同時,打針對於市民而言,誘因低(返大陸/去澳門都唔得)、福利少(可以多於四人同枱吃飯、括免部分隔離日數)、無獎賞。

世界上邊有咁大著數?又要求人做一件事,又要俾得咁少誘因、福利與獎賞?真係眼高手低嘅政策!

咁咪唔好打囉 邊個逼你啫 打疫苗係幫自己身邊嘅人做個保障 自私自利嘅人 先至會諗獎賞

只要政府大量放寬防疫措施,大家自然會搶住去接種疫苗。

引用:
原帖由 china_enter 於 2021-5-16 08:31 PM 發表
依家係政府,角色上係政府求緊市民大眾接種打針。與此同時,打針對於市民而言,誘因低(返大陸/去澳門都唔得)、福利少(可以多於四人同枱吃飯、括免部分隔離日數)、無獎賞。

世界上邊有咁大著數?又要求人做一件事,又要俾得咁少誘因、福利與獎賞?真係眼高手低嘅政策!
咩邏輯?

誘因?

保護自己,
保護家人,
保護社群.

是否太貪心,
誘因!?!

引用:
原帖由 china_enter 於 2021-5-16 08:31 PM 發表

政府,應該訂期限,分群組.

每群組一,兩個月內不接種疫苗.
當過期之後,延遲接種人士每位自費二千元.

仲有效。

引用:
原帖由 breadstick 於 2021-5-17 08:51 發表

咩邏輯?

誘因?

保護自己,
保護家人,
保護社群.

是否太貪心,
誘因!?!
中國人最愛錢,錢能解決的問題,為何不用?
滿足中國人(包含香港人)的貪婪性格,何樂而不為

引用:
原帖由 breadstick 於 2021-5-17 08:51 AM 發表

咩邏輯?

誘因?

保護自己,
保護家人,
保護社群.

是否太貪心,
誘因!?!
內地人乖乖遵守封城令、乖乖去打疫苗。若看到這種打疫苗要給好處的留言帖,我想他們會說果然是貪得無厭的港産巨嬰,居然不要臉要超國民待遇還振振有詞了。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-5-17 10:04 AM 發表

內地人乖乖遵守封城令、乖乖去打疫苗。若看到這種打疫苗要給好處的留言帖,我想他們會說果然是貪得無厭的港産巨嬰,居然不要臉要超國民待遇還振振有詞了。
說的對.

我真擔心.

抗疫,
仍然有人自私自利.

引用:

低能仔,比幾多福利啊,比10000好吾好,黑媒會點講啊,會鬧政府收買人命啊。

還有現在低能市民吾打疫苗系怕死,果10000就可以令他們去打針嗎?正低能。

唯一的方法就是學美帝,重開經濟,打疫苗吾使帶口罩。到時吾打疫苗的人傻仔,風險大升,自然會拿拿聲去打啦。

引用:
原帖由 breadstick 於 2021-5-17 10:34 AM 發表

說的對.

我真擔心.

抗疫,
仍然有人自私自利.
香港人根本就是貪心怕死不負責任,咩都賴林鄭。

其實就是林鄭抗疫成績好,班低能仔先會系度也文也武,吾敢打疫苗,如果出現台灣那樣的爆發,估計班傻仔馬上跑去打啦。

打疫苗是公民責任

引用:

英國咁高接種率,英國都冇推出過任何誘因,福利,成獎賞。
香港人就係唔見棺材唔流眼淚。只要香港疫情好係英國咁失控,啲人就會死死地搶住打疫苗。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-5-16 10:17 PM 發表
咁咪唔好打囉 邊個逼你啫 打疫苗係幫自己身邊嘅人做個保障 自私自利嘅人 先至會諗獎賞
你呢啲就係左膠。
打疫苗以時都係保護自己,幫自己。唔為自己,係為別人打針,邊個肯打。

引用:
原帖由 breadstick 於 2021-5-17 10:34 AM 發表

說的對.

我真擔心.

抗疫,
仍然有人自私自利.
打疫苗係自己的事,我中意去死,點自私自利,我想死點影響你。

引用:
原帖由 香江人 於 2021-5-17 01:43 PM 發表

打疫苗係自己的事,我中意去死,點自私自利,我想死點影響你。
黃忍記住對燈火發誓,吾好打疫苗。相信很快會開放比打了疫苗的人,不帶口罩,到時吾打疫苗真系好容易中招,而中招的死亡率是2%. 反正黃忍吾死都無用。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]