• 瀏覽: 8,593
  • 回覆: 77
  • 追帖: 1
+9
黑暴期間覺得佢係交戲引蛇出洞,的確有效
不過國安法後見佢施政屢屢擔護黃官黃下屬
抗疫方針寧信香港偽專家都唔採納鐘南山建議
再加上中央唔支持佢連任梁振英已部署緊接班

令我感到此人不值得信任。

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-5-16 10:05 發表

黃藍都系民主派。個人感覺林鄭應該系藍。

既是 blue, 亦是 yellow, 又如何?

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-5-16 10:05 AM 發表

昨夜在隔離貼講嘅嘢,呢度都啱用。

特首用人,未必盡如人意,但亦可以反影到特首的意向。以港台為例, CY 搵梁家榮做廣播處長,係失敗之作,睇唔到 CY 有整治港台之心,亦睇唔到 CY 迎難而上的強硬手腕。有了 CY 的例子,即使林鄭 hea 對港台大家亦只會覺得港台係好難搞。但林鄭用上了李百全,整治港台之心好明顯,政務官出身的李百全亦懂得怎樣玩公務員條例去對付港台黃賊。

同樣地,重用聶德權亦明顯係有心對政府內部掃黃。

奶媽即係奶媽,知道邊條仔做得。由中央制定國策大方向,再由奶媽負責執行,係絕配。

能夠臨危受命接替 CY 肩負特首重任的人,會係一個有承擔的人,做得好唔好就另計。

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-5-16 10:05 AM 發表

林鄭的防疫方向係偏重於減少對商戶的影響及香港作為國家對國際開放的定位。

林鄭亦一早向中央交代香港刁民太多不適合做強制全民撿測,鐘南山不懂香港情況所以佢嘅提議唔啱香港用。由於病毒有20多天潛伏期,大龍鳳式的全民撿測作用其實唔係咁大。國內防疫都唔係靠全民撿測而係靠健康碼搵出要檢測及隔離的人。鐘南山後來反而大讚香港的小區強測做得好。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-5-16 01:06 PM 發表

昨夜在隔離貼講嘅嘢,呢度都啱用。

特首用人,未必盡如人意,但亦可以反影到特首的意向。以港台為例, CY 搵梁家榮做廣播處長,係失敗之作,睇唔到 CY 有整治港台之心,亦睇唔到 CY 迎難而上的強硬手腕。有了 CY 的例子,即使林鄭 hea 對港台大家亦只會覺得港台係好難搞。但林鄭用上了李百全,整治港台之心好明顯,政務官出身的李百全亦懂得怎樣玩公務員條例去對付港台黃賊。

同樣地,重用 ...
黑暴前用錯人無可厚非
因為根本唔知佢係唔係黃底

黑暴後再重用黃底人士就好有問題
聶德權係其中一個做啱野既高官
但其他廢官如陳笑恥,楊潤雄繼續有得做
劉利群更加有得升任,咁點解釋

根本黃到出汁。。。佢去穌格蘭場受訓過三年,典形仇共AO

以前講嬰時代高棺,就算不是深黃都會係淺黃,這是沒有辦法,一國兩制下的必然結果,只有等到2047中央直接委任凸手及高棺,回復香港殖民地時做法,香港人沒有條件亦沒有能力自己管理自己,那些高叫毒辣好撚鍾意香港的所謂苯討派,其實是外國走狗、漢奸、或試圖搵著數的蠱惑仔

引用:
原帖由 topsmac2 於 2021-5-16 03:31 PM 發表
根本黃到出汁。。。佢去穌格蘭場受訓過三年,典形仇共AO
某帖經常說“捧殺”
我就認為習主席在港珠澳大橋開幕那次與林鄭平排步出就係對佢既捧殺

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-5-16 03:28 PM 發表

黑暴前用錯人無可厚非
因為根本唔知佢係唔係黃底

黑暴後再重用黃底人士就好有問題
聶德權係其中一個做啱野既高官
但其他廢官如陳笑恥,楊潤雄繼續有得做
劉利群更加有得升任,咁點解釋
樓主對 CY 用梁家榮都好包容。
樓主都認為聶德權係其中一個做啱野既高官,但聶德權係公開撐劉利群升官。

醫護及教育界係黃黑天下,好難搵人入熱廚房,否則都唔會搵個冇醫生資格的人做局長。 CY 之前嗰個吳克儉都係好唔掂但又冇換人。所以話大家對 CY 好包容。

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-5-16 04:43 PM 發表

某帖經常說“捧殺”
我就認為習主席在港珠澳大橋開幕那次與林鄭平排步出就係對佢既捧殺
原來你會咁諗!

如果林鄭真係咁唔掂,以樓主標準,習大大應該一早已換馬。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-5-16 04:52 PM 發表

原來你會咁諗!
真係唔出奇
引蛇出洞就係咁用
姑且看看佢下馬後仕途如何
唔似會俾到國副佢做

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-5-16 04:51 PM 發表

樓主對 CY 用梁家榮都好包容。
樓主都認為聶德權係其中一個做啱野既高官,但聶德權係公開撐劉利群升官。

醫護及教育界係黃黑天下,好難搵人入熱廚房,否則都唔會搵個冇醫生資格的人做局長。 CY 之前嗰個吳克儉都係好唔掂但又冇換人。所以話大家對 CY 好包容。
律政司都係瓜田李下
我仲記得黑暴期間鄭若華無啦啦係英國跌斷手話要留係英國
跟住又突然冇事俾阿爺召上北京
話冇鬼就奇

至於梁家榮,佢16年佔中時係正常的
7警果晚佢下面班黃記者用“拳打腳踢”字眼
係佢用權力叫班記者改番的

引用:
原帖由 captkkk 於 2021-5-16 11:52 AM 發表
識政治嘅就要咁做, 政治冇真理, 冇雖錯, 冇永遠嘅好與壞.
政治只係利益平衡, 權力妥協.

反而, 有關黃或非黃 (即係黃用嘅藍), 我就會咁睇.

從來只有黃, 就係:
輸打, 贏要,
寬己, 嚴人,
千錯萬錯一定是他人錯

反黃嘅, 就係反呢三律, 可以係紅橙綠青藍紫啡白黑, 但一定唔係黃.
到今天仍然甚麼黃藍的, 真的夠了吧?
藍的出現只因黃色民主邪教徒一開始用 ...
非常同意!

主題標籤 #梁振英
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]