• 瀏覽: 1,697
  • 回覆: 10
軍事新聞網站「Military.com」報導,為避免AGM-114地獄火(Hellfire)飛彈燃料所需的關鍵化學物質遭中國大陸企業壟斷,美軍正研究如何吸引國內廠商參與生產,而其秘密武器便是經過基因改良的大腸桿菌(E. coli)。
要生產地獄火飛彈燃料的關鍵成分之一「1,2,4-丁三醇三硝酸酯」(BTTN),需要以「1,2,4-丁三醇」(BT)作為其先質(precursor)。美國陸軍目前依靠國內的單一供應商生產BT,但除了該公司之外,目前全球有能力穩定量產並供貨的企業,僅存上海福達精細化工一家。
上海福達雖然是民營公司,但由於其大量參與中國大陸太空、軍事計畫,被視為中國大陸軍工複合體的一部分。在美國氰特工業(Cytec)多年前於經濟考量下停產BT後,一時找不到貨源的美國陸軍,曾在反恐戰爭的彈藥消耗壓力下,被迫向上海福達進口一批BT。

https://www.chinatimes.com/realt ... 004295-260417?chdtv

美國又示範一次精神分裂, 明明自己有間Cytec供應precursor又唔養, 同中國買又猜忌人地玩你.

E.coil最鍾意屎架喎, 美國係咪揾咖哩佬揾牛屎幫你生產呀

遲啲你用美金人哋都唔賣畀你!

用返硝化甘油把啦。

老美真係好老土, 自己有廠就由得佢執, 自己去中國買, 又怕中國會斷佢供, 

咁做咩又任由自己間廠執呢, 係咪黐線架

好正常不過,軍武一定要自煮現髮

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-5-16 12:52 AM 發表
軍事新聞網站「Military.com」報導,為避免AGM-114地獄火(Hellfire)飛彈燃料所需的關鍵化學物質遭中國大陸企業壟斷,美軍正研究如何吸引國內廠商參與生產,而其秘密武器便是經過基因改良的大腸桿菌(E. coli)。
要生產地獄火飛彈燃料的關鍵成分之一「1,2,4-丁三醇三硝酸酯」(BTTN),需要以「1,2,4-丁三醇」(BT)作為其先質(precursor)。美國陸軍目前依靠 ...
印度今次發啦!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-5-16 07:24 AM 發表
老美真係好老土, 自己有廠就由得佢執, 自己去中國買, 又怕中國會斷佢供, 

間廠無黑金議員
所以要佢執

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-5-16 12:52 AM 發表
要生產地獄火飛彈燃料的關鍵成分之一「1,2,4-丁三醇三硝酸酯」(BTTN),需要以「1,2,4-丁三醇」(BT)作為其先質(precursor)。美國陸軍目前依靠 ...
仲唔制裁呢間大陸公司

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-5-16 07:24 AM 發表

仲唔叫大陸去美國設廠

引用:
原帖由 大林林 於 2021-5-16 06:25 PM 發表

仲唔叫大陸去美國設廠
中國唔應益大陸, 反而應加強在中亞地方的建設包括軍工分擔.

派太多中國人過美國, 分分鐘被美國發現那些科學家叻, 可能被殺害!!!無謂送羊入虎口!

反而黑暴, 垃圾那些就唔怕送,

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]