• 瀏覽: 1,490
  • 回覆: 24
醫管局主席范鴻齡在一個電台節目表示,中央清楚表達重要法定機構的負責人才需要宣誓,相信醫管局管理層需要宣誓,但大部分員工日常作出的只是醫療決定,相信不需宣誓,但最終仍要視乎政府決定。...

范鴻齡料大部分醫管局員工不需宣誓

醫管局主席范鴻齡在一個電台節目表示,中央清楚表達重要法定機構的負責人才需要宣誓,相信醫管局管理層需要宣誓,但大部分員工日常作出的只是醫療決定,相信不需宣誓,但最終仍要視乎政府決定。

對於政府計劃免試引入海外醫生,解決醫生人手短缺問題,范鴻齡指,立法引入海外醫生的好處是他們在海外自費培訓,令政府節省了很多公帑,形容做法合情合理。

一同出席節目的醫管局行政總裁高拔陞亦表示,引入海外醫生的建議已經很有保障,強調引入的只要不是專科醫生,就需要6年培訓,再加5年公立醫院觀察期,形容合共11年的長時間觀察培訓,一定比一次過的考試好。高拔陞又指,有留意醫管局員工移民情況,而離開的通常都是有經驗的人才,醫管局會緊密留意
======================================================================================================================================

儍啦,點會多醫生護士移民呀,藍屍話佢哋喺香港咁高人工,去外國點搵得返!

更何況,10個有經驗,資深嘅醫生至少8個係藍,佢哋應該好滿意宜家嘅香港,又點會移民呢?

新聞來源連結:
https://www2.hkej.com/instantnews/current/article/2800565/范鴻齡料大部分醫管局員工不需宣誓

黃煮直

你話事???

雙重標準

點解唔駛?唔通全部反政府?

你話唔需要就唔需要?

大部分醫管局員工不需宣誓?

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-5-15 05:24 PM 發表
大部分醫管局員工不需宣誓?
你話要,到時一日收幾百封醫生護士辭職信時,你點頂?  到時至讓步咪好樣衰?

其實我好想政府話要,我食花生等睇戲!

擺明黃
當你黃笑恥透明
醫管局黃氣沖天

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-5-15 05:32 PM 發表

你話要,到時一日收幾百封醫生護士辭職信時,你點頂?  到時至讓步咪好樣衰?

你話唔要,到時啲黃醫生護士死狗咁照簽,又要揾借口留底就真係樣衰

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-5-15 05:32 PM 發表

呢啲咪有關方面做得蠢囉 ! 想當日黑醫護事件,做嘢半軟不硬,就噉放生佢地真係蠢過隻豬。借啲意攞條繩綁住佢地保頸先,另一方面,引入外國醫護到港工作,噉先至嚟同你秋後算賬。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-5-15 06:08 PM 發表

呢啲咪有關方面做得蠢囉 ! 想當日黑醫護事件,做嘢半軟不硬,就噉放生佢地真係蠢過隻豬。借啲意攞條繩綁住佢地保頸先,另一方面,引入外國醫護到港工作,噉先至嚟同你秋後算賬。
引入外國醫護係一朝一夕做得到?

醫護係最有 bargaining power 嘅一群,移民又話咁易。宣誓? 使Q受你氣咩!唔移民都可以隨時轉去私家醫院做!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-5-15 06:12 PM 發表

引入外國醫護係一朝一夕做得到?

醫護係最有 bargaining power 嘅一群,移民又話咁易。宣誓? 使Q受你氣咩!唔移民都可以隨時轉去私家醫院做!
有一啲野唔係一朝一夕可以做到嘅!佢哋冇兩手準備又放生黑醫護,黑醫護一定起你啤,返轉頭嚟搞你。早前我都有講過,根本就大家圍威謂,罷工同佛係醫療,係會影響提供正常服務畀啲市民。(唔係罸人工,係飛佢牌。冇左專業資格,佢出去移民又或者轉去私家醫院,都搵唔到食。)

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-5-15 06:17 PM 發表

有一啲野唔係一朝一夕可以做到嘅!佢哋冇兩手準備又放生黑醫護,黑醫護一定起你啤,返轉頭嚟搞你。早前我都有講過,根本就大家圍威謂,罷工同佛係醫療,係會影響提供正常服務畀啲市民。(唔係罸人工,係飛佢牌。冇左專業資格,佢出去移民又或者轉去私家醫院,都搵唔到食。)
你首先要攪清楚邊個機構有權決定釘醫生牌嘅!

不過咁,可以引用緊急法、成個醫務委員會換哂做政府AO, 或者用國定安法、甚至人大常委決議亦無不可,你哋鍾意啦!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]