• 瀏覽: 2,352
  • 回覆: 16
美國彭博社最新(今年四月底)的「疫情後恢復力排名」,新加坡排第一、紐西蘭排第二,澳洲排第三、中國排第十二、比排第十的香港更低,美國和英國居然排在第十七和十八位。我身在疫情後恢復力天殘地缺的香港,真不知道我們憑甚麼可以比中國排得高。若以科學化的角度看,這些排行榜真是莫名其妙。

儘管西方世界大體上黑化中國的抗疫成果,但也有少量公平的聲音。如世界衛生組織衛生緊急專案負責人邁克爾.瑞安講到各地的抗疫成果:「武漢在疫情期間承受了巨大痛苦,犧牲了許多,最後控制了疫情,並保持良好狀態。中國病發率非常低,人民在戶外不戴口罩,並不奇怪。澳洲和紐西蘭也看到同樣的景象。這些國家採取了全面應對疫情措施,當病發率非常低的時候,社會經濟活動就可以有更多選擇。中國等國仍在維持高度警惕,當發現疫情可以非常迅速應對的時候,同時讓人們可以過正常生活,這是很多國家現在都想達到的狀態。」

如今世界不少地區,還未脫離第一階段控疫之戰,更沒有能力和條件去打第二階段接種疫苗之戰。

誰掌握大量疫苗,誰就有話語權。中國有國藥疫苗、科興疫苗、康希諾疫苗,是全球出產疫苗最多的大戶。美國有輝瑞疫苗、莫德納疫苗、強生疫苗,是全球第二大疫苗生產國。中美兩國在疫苗大戰中,最有話語權,英國有阿斯利康疫苗,雖然有罕見地引起血栓的副作用,但總算可以參加疫苗大戶俱樂部。其餘國家及地區,只有仰人鼻息。預計新冠病毒將成為風土病,以後年年要打疫苗。中國更是在大力擴產,國藥疫苗產量將達年產量三十億劑,科興疫苗年產量將達二十億劑,康希諾疫苗年產量五億劑(只需單劑接種),即中國一年可生產足夠三十億人接種的疫苗,有大量疫苗可供出口,特別可供應發展中國家。

台灣最近爆疫,就想到要多打疫苗,但疫苗何來? 過去台灣因為政治化原因,不想訂購大陸疫苗,衞福部長陳時中堅稱要「按中央指示處理」。但台灣政府只訂到少量阿斯利康疫苗,市民又怕打了會引起血栓,接種率只有1%。如今陳時中鬆口了,話地方政府自訂疫苗「合法合規」就可以。結果被台北市長柯文哲怒嗆:「你早說嘛,今天這種局面,才把中央責任全部丟給地方首長,非常不負責任」。台灣抗疫如此政治化,很難有好下場。
https://hd.stheadline.com/news/columns/417/20210514/925887/專欄-巴士的點評-科學化抗疫VS政治化抗疫

凡是醜化中共的, 都沒有好下場, 美, 英如是, 印度如是, 台灣也難逃天譴

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-5-14 16:46 發表
美國彭博社最新(今年四月底)的「疫情後恢復力排名」,新加坡排第一、紐西蘭排第二,澳洲排第三、中國排第十二、比排第十的香港更低,美國和英國居然排在第十七和十八位。我身在疫情後恢復力天殘地缺的香港,真不知道我們憑甚麼可以比中國排得高。若以科學化的角度看,這些排行榜真是莫名其妙。

儘管西方世界大體上黑化中國的抗疫成果,但也有少量公平的聲音。如世界衛生組織衛生緊急專案負責人邁克爾.瑞安講到各地的抗疫 ...
所謂"政治化抗疫",
講得正確啲係攞"抗疫"嚟玩弄政治,
既做唔到"抗疫",亦唔係真係施行緊政策。

西媒重衰,根本係西方政府嘅政治宣傳,
內容既非新聞,亦非事實,
全部冇科學根據,純為某目的亂噏。

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-5-14 04:46 PM 發表

儘管西方世界大體上黑化中國的抗疫成果,但也有少量公平的聲音。如世界衛生組織衛生緊急專案負責人邁克爾.瑞安講到各地的抗疫 ...
美國彭博社?呢啲咁嘅排名真係笑死人,標準係啲乜根本無人知,隨時民主自由又係一個標準。
就如當初某個西媒出嘅評論文章,講到中國要擊退疫情,依靠嘅唔係醫藥或者疫苗喎,而係民主同自由呀,聽到呢啲咁唔科學嘅理論,真係覺得講嘅已經係白痴,但該西媒竟然登出嚟,可想而知西媒基本上都係一種政治機器吧了。現實都已經證明一切,歐美國家抗疫咁失敗,仲講乜嘢疫情後恢復力喎,中國都排十二,呢樣嘢先至係最好笑嘅地方囉。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-5-15 12:26 AM 發表

美國彭博社?呢啲咁嘅排名真係笑死人,標準係啲乜根本無人知,隨時民主自由又係一個標準。
就如當初某個西媒出嘅評論文章,講到中國要擊退疫情,依靠嘅唔係醫藥或者疫苗喎,而係民主同自由呀,聽到呢啲咁唔科學嘅理論,真係覺得講嘅已經係白痴,但該西媒竟然登出嚟,可想而知西媒基本上都係一種政治機器吧了。現實都已經證明一切,歐美國家抗疫咁失敗,仲講乜嘢疫情後恢復力喎,中國都排十二,呢樣嘢先至係最好笑嘅地方囉。
德國媒體

引用:
原帖由 kilohk 於 2021-5-15 01:09 AM 發表

德國媒體
好似係,所以咪話呢啲媒體做個咁嘅排名根本就係得啖笑。
可以話,睇個排名都已經知道呢個媒體整咁嘅排名出嚟都係為咗一個政治正確嘅目的啫。
今次疫情都已經充份表明西方嗰套民主自由制度嘅失敗,基本上就係一次對民主自由制度嘅徹底打臉。如果西方媒體唔設法搵啲嘢嚟補救一下,以後再想推廣呢種民主自由制度就完全失效了。而且今次疫情亦盡將西方國家嘅虛偽面孔徹底撕破,從最初嘅瘋搶醫療物資,到今天嘅囤積疫苗瘋搶疫苗,都已經俾全世界徹底看清楚佢地所謂嘅普世價值,人人平等係何等虛偽囉。現在西方國家唯有依靠造謠抹黑中國,才可以轉移各國嘅視線啫。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-5-15 01:20 AM 發表

好似係,所以咪話呢啲媒體做個咁嘅排名根本就係得啖笑。
可以話,睇個排名都已經知道呢個媒體整咁嘅排名出嚟都係為咗一個政治正確嘅目的啫。
今次疫情都已經充份表明西方嗰套民主自由制度嘅失敗,基本上就係一次對民主自由制度嘅徹底打臉。如果西方媒體唔設法搵啲嘢嚟補救一下,以後再想推廣呢種民主自由制度就完全失效了。而且今次疫情亦盡將西方國家嘅虛偽面孔徹底撕破,從最初嘅瘋搶醫療物資,到今天嘅囤積疫苗瘋搶疫 ...
雙重標準

引用:
原帖由 貓男 於 2021-5-14 17:48 發表

所謂"政治化抗疫",

絕世靚抽!

東方日報星期五

台灣連抗疫都政治化 筆下風雲 - 程萬里 傳媒人
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/commentary/20210514/bkn-20210514000443727-0514_00832_001.html

反中就係死路!

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-5-14 16:46 發表

絕世靚抽!

只能用全世界都唔信的阿屍利康!

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-5-15 12:26 AM 發表

疫情恢復力中國唔排第一?
如果中國唔恢復
口罩可能賣緊20蚊個
為部呼吸機打仗都似

引用:
原帖由 貓男 於 2021-5-14 17:48 發表

所謂"政治化抗疫",

西方提供反面教材,目的系使人深思;誰知人蠢無藥醫,竟然信晒。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-5-17 07:06 發表

西方提供反面教材,目的系使人深思;誰知人蠢無藥醫,竟然信晒。
睇返當年美蘇冷戰嗰陣用嚟互片嘅假新聞會覺得好好笑好幼稚,
以前不過係以本傷人,要共產國家破吓產,己傷五十,敵傷一百嘛;

但家陣睇到以美國為首嘅西方再用呢門"抹黑"/"雙標"嚟抗疫,
家陣係掉Q轉,己傷百一,敵傷十五!
感慨得嚟,覺得好悲哀。

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-5-14 09:40 PM 發表

你仲信呢啲排名就輸咗啦
那些政治排名係做俾港豬睇, 我唔會信哩

引用:

美國在成為做假天堂, 事出有因.....

貧富懸殊越來越嚴重的美國, 任由疫病清理低端人口, 可能已成為國策, 但不能宣之於口。
在貨幣政策上已走上一條不歸路, 她對虛擬貨幣的監管是似有還無, 不得不說,虛擬貨幣的價格波動很大程度受到美國政府相關貨幣政策的影響。。
聯邦政府和州政府各自有立法和司法框架。聯邦政府有貨幣監理署(OCC)、金融犯罪執法署(FinCEN)、美國國稅局(IRS),以及美國證券交易委員會(SEC)、美國商品期貨交易委員會(CFTC)五個主要部門參與加密市場監管,但各州的法律框架各異,但並不存在某特定地區能開放出偏離整體基調的自由程度。

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-5-17 11:27 發表

那些政治排名係做俾港豬睇, 我唔會信哩
其實佢地學足阿Q精神,造畀自己睇:然後自慰一番。

鍵盤翻頁
左右