• 瀏覽: 2,148
  • 回覆: 50
+11
【明報專訊】民建聯主席、立法會議員李慧琼的時任議員辦事處助理,以及「海麗之友社」一名義工,涉於2018年九龍西立法會補選期間,以福袋誘使兩人投票予當時的民建聯候選人鄭泳舜,昨被裁定在選舉中作出舞弊行為罪成。裁判官表示賄選屬嚴重罪行,並批評其中一名被告於鐵證之下,仍在錄影會面中「極力維護幕後人」,表示不會為兩名被告索取社會服務令報告,押後至本月26日判刑,兩人其間須還押。涉案兩名選民則因控方證供有合理疑點而脫罪。

上樑不正,下樑歪
建制派愛國者個班本身都係不守法,不守規矩,加上又有知法犯法既香港警察,高層有高層叫雞邪骨,下層又冰毒非禮咩都齊,香港真係比佢玩曬

新聞來源連結:

https://m.mingpao.com/pns/要聞/art ... 社」義工同入罪-官斥「極力維護幕後人」

民建聯個朶已經 .....  

唔係有這班「忠誠的廢物」放風、放水比<黑魔><黃屍>誤道中央,香港洗搞成咁!

成班廢物,民賤聯

忠誠廢物

不論藍黃,犯法就要受罸……

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-5-14 03:29 PM 發表
民建聯個朶已經 .....  
香港既垃圾

引用:
原帖由 montejo 於 2021-5-14 04:17 PM 發表
不論藍黃,犯法就要受罸……

r u kidding me ?

福袋入面係咩先

引用:
原帖由 kerryyuen 於 2021-5-14 17:45 發表

人地有股份

引用:
原帖由 kerryyuen 於 2021-5-14 05:45 PM 發表

你仲貼CY?你仲唔問下英澳點解唔檢控?
算啦!小人物點識高層黃金分手費呢啲,長期服務金遣散費呢啲你應該識

引用:
原帖由 montejo 於 2021-5-14 05:49 PM 發表

你仲貼CY?你仲唔問下英澳點解唔檢控?
算啦!小人物點識高層黃金分手費呢啲,長期服務金遣散費呢啲你應該識
咁ICAC點解查查下唔敢查落去?

引用:
原帖由 kerryyuen 於 2021-5-14 06:03 PM 發表

咁ICAC點解查查下唔敢查落去?
咪答咗你囉,讀多啲書做高級職員,你就識乜嘢叫黃金分手費啦!

引用:
原帖由 alexfht 於 2021-5-14 05:47 PM 發表

人地有股份
無問題,不過做公務員,係要申報,依家係查佢無申報同有利益衝突

引用:
原帖由 montejo 於 2021-5-14 06:05 PM 發表

咪答咗你囉,讀多啲書做高級職員,你就識乜嘢叫黃金分手費啦!
作為公務員係要利益申報,加上係有利益衝突

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]