• 瀏覽: 4,239
  • 回覆: 77
+6
最可惜連古天樂都去撐呢班反中黃屍偽人既場

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-5-14 02:53 PM 發表

都唔係97後啦,90年代之後就已經無乜歌係好聽啦。
反而現在翻唱嘅啲7、80年代舊歌,仲有共鳴過現代嘅歌。就好似現在TVB嗰個星夢傳奇唱嘅歌,老老實實,我間中聽咗幾個唱嘅都唔知佢唱緊乜嘢,連歌詞內容都好難聽得清楚,好多時我都只係聽到啲怪聲多過正常歌詞。
其實係咪就係啲歌手問題呢?我反而唔係咁認為,因為我根本唔知啲歌手是否有真材實料。原因好簡單,就係今天嘅歌曲實在太爛了,來來去去都係嗰啲差不 ...
重點所在『來來去去都係嗰啲差不多嘅音樂,差不多嘅旋律,差不多嘅歌詞,差不多嘅音響,』香港人重以為全世界得佢地識音樂~~

成班 MK

扮下韓團,又有大量粉絲,其實同MK仔一樣咁引人注目

鍾意邊個係個人喜好
冇話井唔井底
不過用黎打電視台飛機就真係戇鳩d

全部乜水黎?

引用:
原帖由 dhammika2 於 2021-5-14 01:09 PM 發表

聽過我聽花花、周深、亞蘭。再唔係就聽花僮!
阿蘭好正唱歌又好聽

好多姜糖係年輕人。Bonnie 老啦,唔會明。D年輕人喜歡Mirror同黃藍沒關係,正如我地中意TWINS ,D鍾意梅姐、Leslie 的也不接受。40多的Bonnie點明新一代的心態。Bonnie 大過D年輕人成20至30年,做得人地阿媽, 這就是Generation Gap.

引用:
原帖由 曹三豐 於 2021-5-14 12:13 PM 發表
https://image.stheadline.com/f/680p0/0x0/100/none/663eab896f0461afd2078d7cacaeacda/stheadline/inewsmedia/20210513/share_2021051323281153003.jpg

MIRROR演唱會近日成為城中熱話,不少粉絲大嘆一票難求,甚至坊間有建議請他們宣傳接種疫苗,人氣可謂一時無 ...
仲要話唔返內地表演功香港
唱歌又唔覺好聽

我唔係粉絲 但唔會踩
香港好多人係唔識都踩。。。

都坦白講了是潮流, 就看看這個潮流可以持續多久吧... 始終, 這類人氣潮流的背後, 養活不少人, 好多人要等錢開飯的啊...

引用:
原帖由 shellshell 於 2021-5-14 01:00 PM 發表
依家好易做嘔像架。
好似陳梓維咁,講兩句就大把岸鳩選佢。
D嘔像個Target 米係呢班人。
佐敦男真係反映選民智慧

引用:
原帖由 lunlunka 於 2021-5-14 12:18 PM 發表
「完全不知呢班係咩人,亦冇興趣知,」等等帶惡意言詞嘲諷。 <----原來唔可以話唔識佢地架?唔識就係惡意嘲諷?乜咁惡架而家?
同MK仔有關既都放得係新聞版?
有ViuTV版區唔放, 偏偏要放TVB區谷人氣, 依家連新聞版都放埋, 就知佢哋有幾惡啦!

引用:
原帖由 我是米開朗基羅 於 2021-5-14 08:01 PM 發表

仲要話唔返內地表演功香港
唱歌又唔覺好聽
現在唱歌係唔駛好聽,個個都係貪靚仔靚女啫,基本上啲歌唱到走晒音啲人都唔識聽啦。
成日都話香港樂壇已近死亡,當然啦,基本上已經唔再同以前咁,係要有能力先至可以成為好嘅歌首,而且作曲填詞都係差勁不堪,香港樂壇唔死就奇啦。你個帖上面嗰位,連TWINS都可以同梅姐同張國榮比喎,咁你就知今天嘅年青人又有幾多真係識得音樂呢,基本上首歌唱到幾差都唔關事,潮流嘛。歌曲與音樂原來只係講潮流,而唔係講內涵,試問一首歌又可以流行得幾耐呀。
90年代以前嘅歌曲,無論音樂同歌詞,都可以流行好耐而且百聽不厭,好多仲係令人記憶猶新添。但現今歌手唱嘅歌,只係流行嗰一排就好多人聽,過咗幾年就唔會有人記得,更加係少有人會攞返出嚟唱。如果要我花錢買現在出嗰啲歌喎,我就真係唔會買囉,有時我自己唱都好過聽佢地唱啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]