• 瀏覽: 2,678
  • 回覆: 10
美國空軍參謀長布朗(Charles Q. Brown Jr.)說,F-22「猛禽」(Raptor)戰機(見圖)不會是未來空軍主力機隊的一部份。美國空軍正在打算,未來只維持F-35、F-16,F-15EX和「下世代空優」(NGAD)戰機這4大主力,而F-22「猛禽」(Raptor)不會是其中之一。

其實未來的戰機搭配是4+1,因為A-10攻擊機將會「延壽」,持續服役到2030年代。他指出,未來「下世代空優」戰機會取代F-22,和身為基石的F-35相搭配,而F-15EX會加入,至於F-16還會服役好一陣子。

https://www.chinatimes.com/realt ... 004274-260417?chdtv

呵呵, 時間時最好證明, 從前的打手老吹甚麼F22叻叻都始終要面對現實, F22始終在2009年連殲10都抽唔低被擊落就係事實..

退役就是佢的成績表

要不是有堆國會議員極力要求保留F35, 又怕契弟國鼓譟昆完佢地高價買了F35後就過橋抽板, 否則連呢隻嘢都要被退役!!!!

引用:
原帖由 渣渣輝仔 於 2021-5-14 10:34 AM 發表
價格太高
唔好話f22同f35根本係美國的國王新衣!

克林噸及布殊時期只諗住做隻偶像只要有型,有廣告宣傳扮就可以的產品

班自命聰明的,咪扮睇到佢好勁囉

F22美方說叫猛禽,我會說叫麻雀仔

引用:
原帖由 date2006 於 2021-5-14 07:13 PM 發表
F22最強係食美軍錢, 好似食了美國23billion美元....想唔同佢分手都唔得!!

F18都唔要呀?

下世代空優 會是什麼?
網上有文章話已經完成試飛。
請問有實體了嗎?

對連s400都無視f35,能自出自入中東各地轟炸就知啦,s400無動於衷就知啦啦啦

引用:
原帖由 山邊懷舊的才藝 於 2021-5-18 12:45 PM 發表
對連s400都無視f35,能自出自入中東各地轟炸就知啦,s400無動於衷就知啦啦啦
算把啦,
無視以色列先干擾敍利亞的雷達令S400盲了的問題, 你又要對這事扮盲

真係冇計喎

引用:
原帖由 date2006 於 2021-5-14 07:13 PM 發表
在快要出現的6代戰機面, 佢真係一隻用超音速飛行十多分鐘就甩毛的雀

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-5-17 07:07 PM 發表
下世代空優 會是什麼?
網上有文章話已經完成試飛。
請問有實體了嗎?
美國的六代唔知, 因為佢已放棄了隠身的科技再轉牛頭尖喎, 難聽的講, 佢衰咗囉

不過, 六代戰機要有晒5代的4s要求, 更加上網路操縱地面的自動攻擊系統及無人機蜂群!!!!

中國的六代戰機配上新世代的變循環引擎, 相信六代戰機的機動能力更是驚世駭俗 !!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]