• 瀏覽: 13,629
  • 回覆: 206
梁振英再度出拳

兩年前梁振英提出在郊野公園周邊騰出100公頃土地,建二至三萬公屋單位。呎價6,000接受合資格人士預訂,不收訂金。但日後業主不能公開出售,只容許回售給正苦。
梁振英在任時已經展開的計劃。但被新正苦終止了。其中過程與原因未見交代。
現在應該是展開工作的時候,追究責任並無意義。重要的是新正苦如何接棒?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-5-13 07:13 PM 發表
梁振英再度出拳

兩年前梁振英提出在郊野公園周邊騰出100公頃土地,建二至三萬公屋單位。呎價6,000接受合資格人士預訂,不收訂金。但日後業主不能公開出售,只容許回售給正苦。
梁振英在任時已經展開的計劃。但被新正苦終止了。其中過程與原因未見交代。
現在應該是展開工作的時候,追究責任並無意義。重要的是新正苦如何接棒?
係時候考驗下班所謂忠誠建制銀到底有幾忠誠喇!

重有好多寮屋,唔拆都唔知等乜

個人認為江山代有才人出
政治或官員,最好不要回鍋老人
就算要回來,理論上都是在任時德高望重
以及政績卓越,他回來眾望所歸鎮得住場面
CY任內發生佔中事件,二十三條也是無法通過
也看不到他有何任重大政績
難道真的沒人? 只因林鄭太差?

他要回來,希望他交代一下,當時為何有很多事做不到?
因為反對派? 國安法清場後,還有什麼阻力?
李黃瓜等地產霸權? 或是建制派的權貴?
否則回來無法對付這些人,豈非又是白做?

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-5-14 09:38 發表

點解當年要終止?問李瓜瓜最清楚,政府每每提出改善市民居住環境,李氏力墻就會發功~~~~~
既得利益者當然唔介意犠牲香港人福祉。

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-5-14 09:56 發表

係時候考驗下班所謂忠誠建制銀到底有幾忠誠喇!
建制一樣系民主派,靠唔,住。

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-5-14 10:53 發表
重有好多寮屋,唔拆都唔知等乜
依樣又難的;當正苦未有方法安置之前,最好咪撩蜂窩。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-5-14 14:00 發表
個人認為江山代有才人出
政治或官員,最好不要回鍋老人
就算要回來,理論上都是在任時德高望重
以及政績卓越,他回來眾望所歸鎮得住場面
CY任內發生佔中事件,二十三條也是無法通過
也看不到他有何任重大政績
難道真的沒人? 只因林鄭太差?

他要回來,希望他交代一下,當時為何有很多事做不到?
因為反對派? 國安法清場後,還有什麼阻力?
李黃瓜等地產霸權? 或是建制派的權貴?
否 ...
投票人有權投,但冇權揀參選人;若果只得林鄭與振英哥對撼。你揀邊個?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-5-14 02:06 PM 發表

投票人有權投,但冇權揀參選人;若果只得林鄭與振英哥對撼。你揀邊個?
我必定揀振英哥!

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-5-14 02:06 PM 發表

我的推論
中聯辦主任曾講過,呢次整頓香港要一次到位
相信佢地一早安排好下任特首人選
CY係政協副主委,佢同中央溝通應該冇問題
如果佢真係決定參選,唔通冇同中央先打個招呼
睇下阿爺的意願?
阿爺唔支持,佢又點會自己跳坑?
萬一阿爺另有人選,咪自作多情?
林鄭更加唔駛講,CY確定要參選,林鄭百分百退出
前任和現任爭,邊個輸左都好尷尬
而且CY算係林鄭以前上司,當年林鄭早講CY要連任,佢會退休
如果CY復出,林鄭一定唔會爭
同理,如果CY知道林鄭要連任,佢都唔會出黎同枱競爭
到時的場面會如何奇怪?君子之爭?
前任數落現任的不是,現任怪前任做不好?
相信阿爺,應該唔會俾呢種事發生
私下一定協調好

我原本的頭像係梁振英, CY決定唔再選後, 我就把頭像改為髒憎.
林鄭係陰濕極品黃屍, 女人出嫁從夫, 佢老公林兆波係反中恐共, 所以林鄭全家係英國人, 已無置疑.
當日CY數唔夠票, 因為李氏力場的地主黨一定要整垮佢, 中央又唔想髒憎做特首, 只有退而求其次而畀林鄭做, 作為對地主黨的妥協, 但母雞司晨, 香港必定含撚, 畀我講中咗, 香港唔係一人一票選領導人, 所以唔可以畀女人做阿頭, 因為男女結構不同, 男人係勇武, 女人係雌伏, 戰爭打仗一定係男人, 香港冇普選, 即係行強人政治, 西方民主選舉的國家可以選出女強人, 但香港至今都冇普選特首, 即係認受性不足, 必定引來反對派的狂攻猛打, 觀乎香港過去由林鄭做特首開始, 社會越來越亂而林鄭不知所措, 要由中央出手平亂, 便知道特首都係由男人做是比較穩妥的.  
如今的特首選委會已經面目全新, 掃清頑固的反建制力量及利益騎牆派, 例如地主黨已失去左右大局的票數, 俄羅斯總統都係玩旋轉木馬遊戲, 所以CY如有意再選特首, 是希望取回當日失去的權力, 可以平常心視之.

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-5-13 07:13 PM 發表
梁振英再度出拳

綠惜地球環保團體起初沒什麼政府治傾向, 但遇上地產黨太懂得因利成便, 就成為被資助對象後, 要報答金主的棋子了。
個人認為中央無須要衝著反對聲音再起 而讓CY出山, 況且他答應過家人不再當特首, 除非他已安頓好所有家人在內地, 否則又要接受另一場家變了。
他退居幕後之後做事更得心應手, 更得中央器重。
我相信中央已有令反派摸不清底的人士上場, 他不旦要硬過CY, 也不能在外國有約滿酬金之類的手尾的。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-5-14 15:29 發表

我的推論
中聯辦主任曾講過,呢次整頓香港要一次到位
相信佢地一早安排好下任特首人選
CY係政協副主委,佢同中央溝通應該冇問題
如果佢真係決定參選,唔通冇同中央先打個招呼
睇下阿爺的意願?
阿爺唔支持,佢又點會自己跳坑?
萬一阿爺另有人選,咪自作多情?
林鄭更加唔駛講,CY確定要參選,林鄭百分百退出
前任和現任爭,邊個輸左都好尷尬
而且CY算係林鄭以前上司,當年林鄭早講CY要 ...
啱!十分同意!

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-5-14 04:06 PM 發表
我原本的頭像係梁振英, CY決定唔再選後, 我就把頭像改為髒憎.
林鄭係陰濕極品黃屍, 女人出嫁從夫, 佢老公林兆波係反中恐共, 所以林鄭全家係英國人, 已無置疑.
當日CY數唔夠票, 因為李氏力場的地主黨一定要整垮佢, 中央又唔想髒憎做特首, 只有退而求其次而畀林鄭做, 作為對地主黨的妥協, 但母雞司晨, 香港必定含撚, 畀我講中咗, 香港唔係一人一票選領導人, 所以唔可以畀女人做阿頭,  ...
絕對同意明玉兄所言!👍👍👍

茶館馬屎!CY已大大力撐左你女神淋病一大巴!你條馬屎仲可以歪理連篇,指鹿為馬式講成Cy同淋病友好,一無合作,輪住做!你條蛋散真系沒有最無恥,只有更無恥,同D泛民政棍,黑暴YC一九樣,幫你班無腦忠粉洗腦!👎👎👎
仲有揾埋件人生失敗者,2014年仲在玄鈑求教人生決策,請教個支持佔中的玄版黃版友紫微斗數,跟住自學,連半桶水都無的神棍半桶水大師在菜館散播埋D垃圾未日預言,連子平八字命理都唔識,學人扮預言家!吔屎啦🖕🖕🖕
而茶館班無腦盲撐忠粉,真係無腦,唔系扮嫁🤣🤣🤣

主題標籤 #梁振英
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]