• 瀏覽: 1,622
  • 回覆: 23

特斯拉(Tesla)行政總裁(CEO)馬斯克5月12日宣布特斯拉將停止接受比特幣(Bitcoin)付款,因為擔心比特幣會開採使用更多化石燃料。

馬斯克出於環保考慮而停止接受比特幣付款。消息一出,比特幣的一些堅定支持者紛紛在社交媒體上發文,反駁馬斯克的説法,並質疑他對比特幣的誠意。

Morgan Creek Digital創辦人Anthony Pompliano發文稱,75%的比特幣開採是通過可再生能源完成的。他可能參考了劍橋大學(University of Cambridge)的2020年全球加密資產基準研究,該研究表明76%的加密貨幣礦工使用可再生能源發電作為其能源組合的一部分。報告稱,據報近62%的礦工使用水力發電。

美國商業情報分析公司MicroStrategy的CEO塞勒(Michael Saylor)則發文稱,那些擔心比特幣能源消耗的人看待它的方式是錯誤的。MicroStrategy是世界上持有比特幣最多的上市公司。

塞勒説,除了挖掘比特幣外,在比特幣交易中沒有使用任何增量能量,「諷刺的是,在比特幣交易中沒有使用增量能量。這些能源用於保護加密資產網絡,考慮到所有因素,隨着時間的推移,對化石燃料消耗的淨影響(net impact)將是負面的。」

-------
硬膠BITCOIN用戶, 就算100%用再生能量又點? 都係浪費左能量.
如果將呢部分浪費既能量用在其他日常生活電力中, 這樣就能用減少電力生產需求,從而減少使用石力能源.

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/624679/bitcoin支持者反駁馬斯克-稱75-的開採使用可再生能源

左袋入右袋。
能源就係得咁多,你用咗人哋嘅再生能源電,人哋咪要用碳排放電!

Musk 係咪炒完 bitcoin 就閃人?當初佢會諗唔到環保呢點?唔係好信囉

鹵味傀儡

呆灣已經唔係

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-5-13 06:06 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20200511/336571176207912960.jpeg/sgO_3fRHGcSBSTxsN63fDEsI9W5QT2RgQmnJpkJpyaY?v=w1280r16_9

特斯拉(Tesla)行政總裁(CEO)馬斯克5月12日宣布特斯拉將停止接受比特幣(Bitcoin)付款,因為擔心比特幣會開採使用更多化 ...
原本啲人會賣電上電網,有咗你啲爛鬼挖礦之後就浪費變成廢熱。

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-5-13 06:06 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20200511/336571176207912960.jpeg/sgO_3fRHGcSBSTxsN63fDEsI9W5QT2RgQmnJpkJpyaY?v=w1280r16_9

特斯拉(Tesla)行政總裁(CEO)馬斯克5月12日宣布特斯拉將停止接受比特幣(Bitcoin)付款,因為擔心比特幣會開採使用更多化 ...
呢啲咪就係歐美嘅環保概念囉,只要唔係自己直接污染嘅,就叫做環保。即使浪費幾多資源,佢地都話環保,基本上就係掩耳盜鈴而已。

引用:

開鑛者都戇撚鳩嘅,除非者自己有發電廠,否則點可能肯定自己用嘅係 75% 再生能源?

引用:
原帖由 lctj9 於 2021-5-13 08:10 PM 發表
Musk 係咪炒完 bitcoin 就閃人?當初佢會諗唔到環保呢點?唔係好信囉
Teslas 都話唔收虛疑貨幣。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-5-13 07:11 PM 發表
左袋入右袋。
能源就係得咁多,你用咗人哋嘅再生能源電,人哋咪要用碳排放電!
咪係囉, 果D所謂既支持者只係成手蟹貨既人啫

好多死人開礦廠去啲第三國家貪電費平
一定唔係再生能源

關咩事呀! 借口黎姐! 根本就係計過條數, 見風險太大縮沙.

(Tesla)行政總裁,剛收割完虛擬貨幣,
而(Tesla)開發的電池是易燃的,很不安全。。。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]