• 瀏覽: 1,291
  • 回覆: 27
4人被控在2018年立法會九龍西補選中舞弊賄選,其中2名向選民派發「福袋」的義工,在西九龍裁判法院被判罪名成立,須還押看管,其餘2名被控的選民則罪名不成立。 罪成的被告均深水埗居民組織「海麗之友社」義工,分別為42歲的鄧奕梅及52歲的王維霞,被控涉嫌派發「福袋」以誘賄2名海麗邨選民,投票給民建聯立法會議員鄭泳舜。 裁判官許肇強指42歲女義工向調查人員招認後,即使有Whatsapp對話紀錄作鐵證,仍極力維護幕後策劃人,與52歲女義工必然曾達成協議,為民建聯提供福袋,由前者出面,誘使海麗邨居民投票支持鄭泳舜。案押後至本月26日判刑,以待索取背景報告。 裁判官裁決時表示,控方已證明2名義工有串謀意圖,包括多次向居民發訊息,提及「民建聯」、「投2號,有嘢送」等,不接納她自稱只是「拉票」及「投票統計」,亦不接納被告因為從內地來港或詞不達意等作為抗辯理由。另外,其中一人負責提供選民名單,裁判官認為她對串謀協議有認知,最終裁定2人罪成。 對於兩名脫罪的選民,裁判官就說,不能排除2人與42歲女義工對話只屬於敷衍了事,控方亦無足夠證據證明2人投票會受「福袋」影響,裁定2人「在選舉中作出舞弊行為罪」不成立。

"為民建聯提供福袋,由前者出面,誘使海麗邨居民投票支持鄭泳舜。"吓!! 民建聯賄選???

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/派福袋賄選罪成兩名助選義工還押候判-同案兩選民脫罪-051439679.html

千古奇冤,民建聯十幾年都係咁做,邊有問題

得一個回覆? 宜家你地明白大部分既回帖係邊D人啦!

黃又好藍又好, 黑又好白又好, 犯法就拉...

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-5-14 01:51 PM 發表
黃又好藍又好, 黑又好白又好, 犯法就拉...
搵兩條蛋散頂罪就算啦喎 咁叫做拉左人?

引用:
原帖由 sylim 於 2021-5-14 01:53 PM 發表

搵兩條蛋散頂罪就算啦喎 咁叫做拉左人?
而家揾到證據係佢, 叫頂罪?
你話佢係幫人頂罪就係幫人頂罪?

所以話,反中都是白痴的...

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-5-14 02:01 PM 發表

係呀 去打劫果D捉左D散仔頂數 主腦話唔知就無事!

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-5-14 02:01 PM 發表

仲有反乜L野中? 講你地D衰野就屈人反中 就以為可以轉移視線? 言下之意 親中就可以犯法??!

引用:
原帖由 sylim 於 2021-5-14 02:23 PM 發表

係呀, 主腦係d反中白痴...

引用:
原帖由 sylim 於 2021-5-14 02:25 PM 發表

仲有反乜L野中? 講你地D衰野就屈人反中 就以為可以轉移視線? 言下之意 親中就可以犯法??!
親中又好,反中又好,犯法就要受制裁啦...
而家咪照拉, 你估d反中白痴咁咩,犯法都死撐爛撐...

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-5-14 02:26 PM 發表

係呀, 主腦係d反中白痴...
駁唔到就亂up算數?

引用:
原帖由 sylim 於 2021-5-14 02:23 PM 發表

係咁架啦,黑暴啲真正主腦都未真正拉到啦,班黃畜又唔爆,有咩辦法。

引用:
原帖由 海島肥馬 於 2021-5-14 02:31 PM 發表

係咁架啦,黑暴啲真正主腦都未真正拉到啦,班黃畜又唔爆,有咩辦法。
無理當然技窮 除左轉移視線無第二招?

引用:
原帖由 sylim 於 2021-5-14 02:28 PM 發表

駁唔到就亂up算數?
你屈唔到就亂up...

犯法就要拉

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]