• 瀏覽: 7,134
  • 回覆: 82

美國彭博社在當地時間11日發表題為《現實研究中發現中國科興新冠疫苗非常有效》的文章,指科興疫苗的實際有效性要好於試驗階段的結果。

文章指,通過分析印度尼西亞的研究數據,科興疫苗的實際有效性要好於試驗階段的結果,「我們看到印尼醫護人員的住院和死亡人數急劇下降」。文章強調,印尼衞生部長表示科興疫苗能100%保護接種者免於死亡,還能讓96%的接種者避免住院治療。

在接受美媒採訪時,科興控股生物技術有限公司首席執行官尹衛東表示,越來越多的證據表明,科興疫苗在實際應用中的表現要更好。他說,由於新冠病毒發生變異,疫苗的保護作用可能會降低,但科興疫苗似乎很好地抵禦了新的變異毒株。

打新冠疫苗,一定要打科興!

新聞來源連結:
https://www.dotdotnews.com/a/202105/13/AP609c7d8de4b0dcb7f69ca091.html

引用:
原帖由 曹三豐 於 2021-5-13 12:58 發表
https://dw-media.dotdotnews.com/dams/product/image/202105/13/609c8ff1e4b03fc6f3bb475c.jpeg

美國彭博社在當地時間11日發表題為《現實研究中發現中國科興新冠疫苗非常有效》的文章,指科興疫苗的實際有效性要好於試驗階段的結果。

文章指,通過分析印度尼西亞的研究數據,科興疫苗的實際有效性要好於試驗階段的結 ...
中國科興絕世靚抽!

連美國彭博見到巴西優越成績,都要咁講!

支持科興於新加坡設廠!

[但科興疫苗似乎很好地抵禦了新的變異毒株] - 呢點重要

「但科興疫苗似乎很好地抵禦了新的變異毒株」

咁我就放心

香港磚家會唔會出來回應吓呢

理論上,滅活疫苗對抗變種病毒,效果應該好過mRNA,因後者只針對病毒上某些蛋白質

黃人知道瀨嘢未,美國都知瀨咗mRNA技術未成熟的惡果反噬

佢地而家都想中國疫苗解救佢地,你地班黃人仲爭住去做歐美新技術的犧牲品!真係笑死

科興科興我支持你,
港人身在福中不知福,
信唔過科興咪打復必泰囉,
免費任打都唔去?!
我敢斷言香港係全球最後一個清零既地方..

大家睇清楚吧,最近YouTube 充斥了這類評論

心水清的看完都會知佢地暗示緊美國為何最近咁慷慨放棄佢的疫苗專利

就係美國最近發現佢疫苗瀨咗嘢

而家用放棄專利這招,到時可copy中國的疫苗救佢地

大家有冇發現打滅活的疫苗,咁多十年來,病毒係有變種,但唔會如而家咁快,而家美國知道佢濫用未成熟技術的惡果了,而英國的阿斯利康那技術就仲恐怖,印度大規模接種後,爆出來的變種竟去到36xx種。。

相反中國用的傳統方法反而爆出變種的問題就極少或正常變種的速度。。。

大家仲未知咩事?

https://youtu.be/lQjbd8qEEoo

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-5-13 01:18 PM 發表
大家睇清楚吧,最近YouTube 充斥了這類評論

心水清的看完都會知佢地暗示緊美國為何最近咁慷慨放棄佢的疫苗專利

就係美國最近發現佢疫苗瀨咗嘢

而家用放棄專利這招,到時可copy中國的疫苗救佢地

大家有冇發現打滅活的疫苗,咁多十年來,病毒係有變種,但唔會如而家咁快,而家美國知道佢濫用未成熟技術的惡果了,而英國的阿斯利康那技術就仲恐怖,印度大規模接種後,爆出來 ...
偷工減料當新科技就系咁。傳統滅活針對成個病毒。你變少少。抗體仲認得你。美國佬求其剪其中一段蛋白喔。
咁個段仔蛋白變左。抗體唔認得隻病毒咯

大瘟疫面前,當病毒傻咩?  隻病毒等於求其帶頂帽,就矇混過關。

感覺而家世界最危險的疫苗就係阿斯利康

大家睇下台灣打緊後爆出咩死樣?三級警報呀?

政府請把關看看,台灣及南韓班人有否發生病毒異變!否則,可以係華人圈的一個核彈!請小心!

引用:
原帖由 曹三豐 於 2021-5-13 12:58 PM 發表
https://dw-media.dotdotnews.com/dams/product/image/202105/13/609c8ff1e4b03fc6f3bb475c.jpeg

文章指,通過分析印度尼西亞的研究數據,科興疫苗的實際有效性要好於試驗階段的結 ...
美國佬食錯藥?

引用:
原帖由 單嫖獨賭kaka 於 2021-5-13 01:03 PM 發表
香港磚家會唔會出來回應吓呢
我就只信香港專家醫護。...

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-5-13 01:21 PM 發表

偷工減料當新科技就系咁。傳統滅活針對成個病毒。你變少少。抗體仲認得你。美國佬求其剪其中一段蛋白喔。
咁個段仔蛋白變左。抗體唔認得隻病毒咯
我前日睇了一套YouTube 片講解呢件事好清楚,但揾唔番

但佢地有提西歐攪錯了一事,而家的新冠病毒dna層面但而家郤冇豐富經驗就大攪rna技術,種下禍根!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]