• 瀏覽: 26,304
  • 回覆: 351
+17
取消丁權 釋放農地

引用:
原帖由 cskch 於 2021-5-13 12:29 PM 發表
似老點多. 附近交通完全唔店.
你用而家個附近環境去諗就緊係唔掂, 開條公路加一條MTR, 乜問題都搞掂

“”用抽居屋辦法分配,但不區分公屋和非公屋居民。入伙後10年內必須是業主自住,如要出售,只可原價回售給政府””

呢點我一早已經提出,樓唔係俾你炒,係俾你住!而家公居屋補地價後可以炒,完全係造成而家樓價高既主因!

引用:
原帖由 good103 於 2021-5-13 01:04 PM 發表
不在其位出來奪其職?
在位時唔為民著想,只搞政治刷黨鞋!做唔落去現在就大叫政府搞建設?
林凸首會話,我做野洗你教?
阿貪官就真係乜都唔做喇,停晒建屋攪到依家大排長龍

支持 cy 德政,支持cy 做特首

引用:
原帖由 男E 於 2021-5-13 12:20 PM 發表
全國政協副主席、前特首梁振英今早在facebook發文,重提郊野公園建屋,建議港府動用千分之二的郊野公園土地,在大欖郊野公園的邊陲土地興建3萬個居屋單位,落成後每呎售6000元。

梁振英在帖文中提到,2017年1月,他在行政長官任內最後的一份《施政報告》提出「應思考利用郊野公園內小量生態價值不高、公眾享用價值較低、位於邊陲地帶的土地作公營房屋、非牟利的老人院等非地產用途」,隨後他邀請房協進行 ...
非常好,讚成

香港人是中意擁有一間自己的物業如果負擔得起!!!這樣可以令個人快樂指數提高好多!!!

其實可以參考星加坡的祖屋方法,屋是給人住,不是給人抄。

引用:
原帖由 男E 於 2021-5-13 12:20 PM 發表
全國政協副主席、前特首梁振英今早在facebook發文,重提郊野公園建屋,建議港府動用千分之二的郊野公園土地,在大欖郊野公園的邊陲土地興建3萬個居屋單位,落成後每呎售6000元。

梁振英在帖文中提到,2017年1月,他在行政長官任內最後的一份《施政報告》提出「應思考利用郊野公園內小量生態價值不高、公眾享用價值較低、位於邊陲地帶的土地作公營房屋、非牟利的老人院等非地產用途」,隨後他邀請房協進行 ...
下年CY重出江湖啦不如!

支持

重推 八萬五啦~~~…

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2021-5-13 12:49 PM 發表
好多名為環保圑體,實為外國間諜機構嘅NGO實跳出嚟反對
例如?

不如剷晒d圍村佢起樓啦
阻9住晒

引用:
原帖由 poorman@LP 於 2021-5-13 12:36 PM 發表
冇用,黃色區議員為地產霸權服務,一定唔會通過
師兄,你估今時今日黃色區議員仲敢阻頭阻勢

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-5-13 12:34 PM 發表
振英倡得好, 可惜林鄭未必會做.
係一定唔會聽!佢仲有年零貨仔,會笨到認真做野去得罪地產霸權?阿爺開口佢都say yes but ……總之陽奉陰違、得過且過!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]