• 瀏覽: 2,183
  • 回覆: 47

印度疫情仍在惡化,火葬場不堪重負,死亡病例持續攀升,但在此情況下仍有人試圖發「國難財」。印度傳媒5月10日報道,近日有人從新冠肺炎(COVID-19)死者身上偷走衣物,當作新衣再出售。另一方面,隨着醫院氧氣告急,印度黑市氧氣瓶的價格也急升。
《印度快報》(Indian Express)報道,印度北方邦巴格帕特警方近日已逮捕7人,他們涉嫌在火葬場從染疫死者身上偷走衣物當作新衣出售。被告中有3人來自同一家庭,是當地的布料經銷商。

報道稱,警方對此展開突擊搜查,發現數百件這樣的「商品」。疑犯會偷去染疫死者身上的壽衣、紗麗服(Saree)和一些其他衣物,然後印上服裝品牌的名稱。

目前警方已追回被盜的520件壽衣、127件庫爾塔衫(Kurtas)、140件襯衫、34條纏腰帶、52條紗麗和12條披肩,這些服飾均來自新冠死者。

隨着疫情升溫,印度各地醫療資源嚴重不足,很多醫院也宣布醫用氧氣告急。在印度不少地方,黑市一個10升的氧氣瓶賣到8,500盧比(約900港元),價格暴漲十幾倍。

-------------------
這就昰印度,

被告中有3人來自同一家庭,是當地的布料經銷商   << 印度人做生意最PK
1. 拖數
2. 直情唔比錢
3. 訂完D野話唔要
4. 拼命講價 (非常盡

講真, 只要印度人唔係FULL PAID比哂錢, 咩生意都唔好同佢做, 否則損失一定係你.
新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/624229/印度疫情-黑心商人偷走死者衣物-貼新標籤當作新衫出售

民主印剫,死左都可以去投票,有票投死有咩所謂?有左民主唔知點解醫療系統自自然然就會變到好令人滿意!你睇YC講到腥港幾差!講到印剫幾好

滅國也不可惜

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-5-13 07:48 AM 發表
滅國也不可惜
早應核能格式化

強奸大國

唔係啩?有啲噉嘅人,唉有報應架。

其實未必關疫情事, 跟本一直做開, 不過因為近期死人太多,
佢地突然"存貨"量激爭, 平時10件有一件係2手貨, 而家10件有9件係2手貨,
好以比人發現.

印度L無得救了.

無論幾好既阿差,都只係好差。

古著黎............

班所謂潮人好鍾意買

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-5-13 08:48 AM 發表
古著黎............

班所謂潮人好鍾意買
的確有D古著係取自死人衫

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2021-5-13 08:15 AM 發表
其實未必關疫情事, 跟本一直做開, 不過因為近期死人太多,
佢地突然"存貨"量激爭, 平時10件有一件係2手貨, 而家10件有9件係2手貨,
好以比人發現.
有道理

四方會議, 好快得返三方會議

6月, 豬柒首長瘋會, 豬隊友慢夫莫迪, 會唔會滅咗其餘九國 

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-5-13 09:17 AM 發表

的確有D古著係取自死人衫
唔係呢個問題, 而家係病毒大流行 會死好多人

印度人做生意唔比錢

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]