• 瀏覽: 18,690
  • 回覆: 438
+4
外傭須進行第二輪強檢。印尼駐港總領事館認為要求外傭第二輪強檢而不獲補假的做法不公;另有團體呼籲外傭及市民於本月16日穿着紅色衣服,表達對港府的憤怒,目前預料已有100至200人決定參與。

轉載~

亞洲移居人士聯盟發言人Sringatin強調,外傭並非病毒傳播者,又指過去一輪的外傭強檢,僅找出4宗確診個案,成效有限,認為港府不應再要求外傭進行第二輪強檢,批評當局是有意令市民厭惡外傭,在首輪強檢的同時,有外傭被的士司機拒載、在公園被偷拍。她呼籲,外傭群體及市民於本月16日穿着紅色衫,表達對港府的憤怒。

雙重標準 未強檢僱主及家庭成員菲律賓駐港總領事Raly Tejada回覆傳媒時表示,不同意港府要求外傭進行第二輪強檢的安排,又指不明白為何外傭要強檢,其僱主及家庭成員卻毋須強檢,認為做法不合邏輯。印尼駐港總領事館回覆本報指,上述做法不公平,更提到外傭在休假日排隊檢測,卻未獲補假,認為第二輪強檢將再次剝削外傭的假日。

香港家庭傭工僱主協會主席容馬珊兒則指,能理解外傭的不滿與憤怒,惟一次強檢結果未必準確,相信港府要求外傭進行第二輪檢測,初心都是想保障外傭及僱主健康,呼籲雙方互相體諒。

叫啲外傭去做檢測就叫做唔公平叫做歧視?對佢哋本身或者僱主嘅健康,都有莫大嘅幫助點解要抗議呢。檢測畀時間佢哋做咪得囉 !使乜要補假?

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210513/00176_010.html

外傭百毒不侵㗎? 有抗體? 要你強檢就嘈之爸閉(所謂組織),有乜事香港人都要強檢,外傭點解要例外。

香港人做強檢人數一定比外傭多,咁似乎歧視香港人多D

香港政府就係扶不起的阿斗
中央已經出左手為政府強勢管理開路
但班高官就個個都無承擔
俾人嘈一兩句就縮
我從來唔覺得強檢有乜野問題
已經爆左有外傭中左招

之前政府封區強檢 好多人都走出黎插政府呢樣果樣
呢期台灣爆疫 有人已經攞香港封區強檢
要求台灣當局照做

林鄭你條八婆 無心無膊頭就咪撚係度獻世
想連任? 咪撚再累香港 咪撚再累中央喇

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-5-13 05:59 AM 發表
外傭須進行第二輪強檢。印尼駐港總領事館認為要求外傭第二輪強檢而不獲補假的做法不公;另有團體呼籲外傭及市民於本月16日穿着紅色衣服,表達對港府的憤怒,目前預料已有100至200人決定參與。

轉載~

亞洲移居人士聯盟發言人Sringatin強調,外傭並非病毒傳播者,又指過去一輪的外傭強檢,僅找出4宗確診個案,成效有限,認為港府不應再要求外傭進行第二輪強檢,批評當局是有意令市民厭惡外傭,在首輪強檢的 ...
來香港就要守香港的法規,無規矩不成方圓。

可選擇返回老家

亞洲移居人士聯盟?
有冇註冊㗎?

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-5-13 06:35 AM 發表
可選擇返回老家
送佢哋去印度

其實做檢測有什麼大不了,
自己的國家連檢測及打疫苗都冇,
正式身在福中不知福,
如果不願意做檢測就回去吧,
沒人會留住的!

公務員都要強撿
係唔係歧視佢地?

咁唔滿意咁你地咪走囉 去第二度做
無人迫你番喺香港

不檢就僱主承擔所有民事責任。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-5-13 05:59 AM 發表

轉載~

亞洲移居人士聯盟發言人Sringatin強調,外傭並非病毒傳播者,又指過去一輪的外傭強檢,僅找出4宗確診個案,成效有限,認為港府不應再要求外傭進行第二輪強檢,批評當局是有意令市民厭惡外傭,在首輪強檢的 ...
又係曱甴組織叫人出去 以家搵借口叫埋外傭出姐

引用:

轉載~

咁憤怒唔嚟咪得囉!快D執包袱啦!返菲做公主吖笨!

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-5-13 06:27 AM 發表
香港政府就係扶不起的阿斗
中央已經出左手為政府強勢管理開路
但班高官就個個都無承擔
俾人嘈一兩句就縮
我從來唔覺得強檢有乜野問題
已經爆左有外傭中左招

之前政府封區強檢 好多人都走出黎插政府呢樣果樣
呢期台灣爆疫 有人已經攞香港封區強檢
要求台灣當局照做

林鄭你條八婆 無心無膊頭就咪撚係度獻世
想連任? 咪撚再累香港 咪撚再累中央喇
佢幾時講連任呀