• 瀏覽: 18,256
  • 回覆: 156
  • 追帖: 1
+3
一名好的外傭姐姐可遇不可求!一名港媽近日在社交平台發文指,其外傭已在她的家中工作達30年,而且即將退休,令她不禁感嘆「佢嘅30年青春俾晒我哋」,又指「我哋已經要咗佢30年青春,差唔多半世人,要還返俾人哋屋企啦」。

該名外傭姐姐先後「湊大」她的老公及兩名小孩,又指「佢嘅30年俾咗我哋,佢有屋企、有仔女、有老公,佢嘅30年青春俾晒我哋,我哋點可能對佢唔好,直程一家人了」,並指「我哋已經要咗佢30年青春,差唔多半世人,要還返俾人哋屋企啦。係唔捨得㗎,唯有第日去菲律賓探佢,或者請佢嚟香港嘆下」。

其實好多外傭,扔下自已家庭兒女.
來香港工作,
為香港老人家,小孩付出不少青春.....

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1570507/即時-港聞-維港會-不捨工作30年外傭將退休-港媽感嘆-已經要咗佢30年青春

我家族家庭都有三個姐姐為我們家族工作,一個做了三十多年兩個做了十多年,非常感恩佢哋係好的外傭

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-5-12 10:55 PM 發表
一名好的外傭姐姐可遇不可求!一名港媽近日在社交平台發文指,其外傭已在她的家中工作達30年,而且即將退休,令她不禁感嘆「佢嘅30年青春俾晒我哋」,又指「我哋已經要咗佢30年青春,差唔多半世人,要還返俾人哋屋企啦」。

該名外傭姐姐先後「湊大」她的老公及兩名小孩,又指「佢嘅30年俾咗我哋,佢有屋企、有仔女、有老公,佢嘅30年青春俾晒我哋,我哋點可能對佢唔好,直程一家人了」,並指「我哋已經要咗佢30 ...
既然係咁,你咪唔好跟法例計,畀三十萬長服佢返去退休囉

引用:
原帖由 montejo 於 2021-5-12 11:08 PM 發表

既然係咁,你咪唔好跟法例計,畀三十萬長服佢返去退休囉
通常呢d已當佢哋家人多數會醒佢哋的

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-5-12 11:10 PM 發表

當家人?人哋嚟打工,最緊要搵錢,文章主角睇死佢咪又係畀最低工資4630

引用:
原帖由 montejo 於 2021-5-12 11:12 PM 發表

當家人?人哋嚟打工,最緊要搵錢,文章主角睇死佢咪又係畀最低工資4630
對咗人30多年有感情的…

懶到死嘅僱主,兩個約就應該轉工人。

個仔大咗唔跟呀媽只係跟工人就係因為有呢懶女人!

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-5-12 11:10 PM 發表

甚麽多數會醒佢哋的
長期服務金係法例嚟㗎...最後月薪x2/3x年資

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-5-12 11:15 PM 發表

對咗人30多年有感情的…
其實背後好多故事,姐姐好唔好就唔知,但我見過幾次。姐姐食完系嘴再餵個小朋友。。。家人唔知就當無事咁咯

咁叫呢個港媽表示一點心意送返一筆金錢俾個外傭,睇下佢會點樣..

外傭漂洋過海,離鄉別井都係想改善自己屋企既生活,無知識無技能,用青春換取好正常,
同我哋打份牛工,做到隻狗咁,分別唔大!

係架!所以大家要好來來去。唔好對人咁差!要諗下工人感受!

人哋響菲律賓可能有一條村了!你又會唔會俾$4630X2/3X30 = $92600 長期服務金佢?唔俾就唔好僞善

引用:
原帖由 公園長長採購 於 2021-5-13 06:40 AM 發表
人哋響菲律賓可能有一條村了!你又會唔會俾$4630X2/3X30 = $428738 長期服務金佢?唔俾就唔好僞善
嘩,天文數字

引用:
原帖由 公園長長採購 於 2021-5-13 06:40 AM 發表
人哋響菲律賓可能有一條村了!你又會唔會俾$4630X2/3X30 = $428738 長期服務金佢?唔俾就唔好僞善
係92600
不過講到乜嘢攞人三十年青春,吊!應該畀雙啦!廿萬唔使找

又係垃圾文宣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]