• 瀏覽: 18,255
  • 回覆: 156
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 520win520 於 2021-5-13 11:06 AM 發表

點解你會見到?
好多時系麥記,姐姐回帶小朋友去食也。好多時都見。部分姐姐唔太衛生

零分重作

以前香港好多婦女去南洋做傭人,很多都一做二三十年,我媽媽幾乎拋下我們去,窮吖嘛,而家風水輪流轉!

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-5-12 10:55 PM 發表
一名好的外傭姐姐可遇不可求!一名港媽近日在社交平台發文指,其外傭已在她的家中工作達30年,而且即將退休,令她不禁感嘆「佢嘅30年青春俾晒我哋」,又指「我哋已經要咗佢30年青春,差唔多半世人,要還返俾人哋屋企啦」。

該名外傭姐姐先後「湊大」她的老公及兩名小孩,又指「佢嘅30年俾咗我哋,佢有屋企、有仔女、有老公,佢嘅30年青春俾晒我哋,我哋點可能對佢唔好,直程一家人了」,並指「我哋已經要咗佢30 ...
最慘好多人仲當外傭係奴隸,我之前果個外傭個前度僱主,話佢煮碟餸唔好食,成碟倒落佢個頭,痴線!

引用:
原帖由 qq338 於 2021-5-13 10:54 AM 發表

係呀,佢返咗去兩年就娶新抱,依家生活得幾開心
替我們做了十多年,由菲妹做到菲婆,死慳死底退休返菲律賓,利用積蓄做小生意,現今享兒孫福,還寄D想給我們,幸福過我地!

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-5-12 10:55 PM 發表
一名好的外傭姐姐可遇不可求!一名港媽近日在社交平台發文指,其外傭已在她的家中工作達30年,而且即將退休,令她不禁感嘆「佢嘅30年青春俾晒我哋」,又指「我哋已經要咗佢30年青春,差唔多半世人,要還返俾人哋屋企啦」。

該名外傭姐姐先後「湊大」她的老公及兩名小孩,又指「佢嘅30年俾咗我哋,佢有屋企、有仔女、有老公,佢嘅30年青春俾晒我哋,我哋點可能對佢唔好,直程一家人了」,並指「我哋已經要咗佢30 ...
有良心的僱主才有這樣的反思!👍

貓哭老鼠

服務左30年外傭,都好長情可以當係家人,不過總會退休走一日

引用:

好女傭難得

乜嘢叫要左佢30年青春?無出糧既咩?被逼既咩?佢去第二度打工唔洗付出時間既咩?講到佢來打工好大犧牲甘
香港個個人都做到65歲至退休啦,有乜甘大犧牲

引用:
原帖由 公園長長採購 於 2021-5-13 06:40 AM 發表
人哋響菲律賓可能有一條村了!你又會唔會俾$4630X2/3X30 = $92600 長期服務金佢?唔俾就唔好僞善
其實非傭係合約制每三兩年再續約
咁係咪冇長服金?
正如政府或本地機構都行合約制聘請

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-5-12 22:55 發表

其實確有大部份菲傭是很好操守,敬業樂業,偏偏又有些無良顧主;
例如帖中提及的主僕30年,很值得向他們致敬,應該好好酬謝對方的付出了.

又係垃圾黃💩曱甴文宣,美化賓妹,如果唔係啲賓妹攪污曬香港一早清零啦,睇文主末又係比最低工資$4630,咁撚有感情比三四十萬人地退休我就當你真

引用:
原帖由 montejo 於 2021-5-12 11:12 PM 發表

當家人?人哋嚟打工,最緊要搵錢,文章主角睇死佢咪又係畀最低工資4630
咁又吾好小人之心,吾係個個好似你咁既!首先要值吾值比,跟住願吾願比同比吾比得起係兩回事

引用:
原帖由 Houdini~~ 於 2021-5-13 09:19 AM 發表

其實哩D新聞仲有5條畜牲俾黑豬,真係連禽獸都不如!
這是和諧膠劇「我們的天空」劇情,MyGoPen

我阿哥家中第一個僕人連玻璃水也不會用,因為那個「國家」國民連500ml洗潔精也買不起

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]