• 瀏覽: 18,252
  • 回覆: 156
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-5-12 10:55 PM 發表
一名好的外傭姐姐可遇不可求!一名港媽近日在社交平台發文指,其外傭已在她的家中工作達30年,而且即將退休,令她不禁感嘆「佢嘅30年青春俾晒我哋」,又指「我哋已經要咗佢30年青春,差唔多半世人,要還返俾人哋屋企啦」。

該名外傭姐姐先後「湊大」她的老公及兩名小孩,又指「佢嘅30年俾咗我哋,佢有屋企、有仔女、有老公,佢嘅30年青春俾晒我哋,我哋點可能對佢唔好,直程一家人了」,並指「我哋已經要咗佢30 ...
呢啲假文章,不須認真

引用:
原帖由 口沬遮攔 於 2021-5-13 12:53 AM 發表

甚麽多數會醒佢哋的
長期服務金係法例嚟㗎...最後月薪x2/3x年資
如佢自己辭職係唔需要俾的。

我地唔要佢先要俾。

唔同佢留喺香港,喺因為有特殊感情咩?主要喺要有錢。如果感覺需要感謝家用嘅貢獻,俾5皮嘢佢退休,唔好得個講字啦。

我屋企嘅退休姐姐返去鄉下,買咗好多土地,起咗間大宅,有車有鋪,佢家人生活已經提升到另一層次,我地仍然保持緊密聯絡
佢係上一代外傭,為人誠懇敦厚,又有愛心係善良嘅人,而家新請的外傭唔同上一代成長環境,佢地係比較反叛架,而家佢地嘅收入未必係全部奉獻寄返去鄉下,佢哋自己都好識嘆架
時代唔同啦😄

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 12-5-2021 22:55 發表
一名好的外傭姐姐可遇不可求!一名港媽近日在社交平台發文指,其外傭已在她的家中工作達30年,而且即將退休,令她不禁感嘆「佢嘅30年青春俾晒我哋」,又指「我哋已經要咗佢30年青春,差唔多半世人,要還返俾人哋屋企啦」。

該名外傭姐姐先後「湊大」她的老公及兩名小孩,又指「佢嘅30年俾咗我哋,佢有屋企、有仔女、有老公,佢嘅30年青春俾晒我哋,我哋點可能對佢唔好,直程一家人了」,並指「我哋已經要咗佢30 ...
講到咁有感情,有無俾多一百幾十萬養老金俾過菲傭。

引用:
原帖由 qq338 於 13-5-2021 10:37 發表
我屋企嘅退休姐姐返去鄉下,買咗好多土地,起咗間大宅,有車有鋪,佢家人生活已經提升到另一層次,我地仍然保持緊密聯絡
佢係上一代外傭,為人誠懇敦厚,又有愛心係善良嘅人,而家新請的外傭唔同上一代成長環境,佢地係比較反叛架,而家佢地嘅收入未必係全部奉獻寄返去鄉下,佢哋自己都好識嘆架
時代唔同啦😄
你嘅姐姐係印傭?

有情有義的好人,一個好榜樣!

大家也是為了生活而努力的人

引用:
原帖由 ANTONIO1 於 2021-5-13 10:48 AM 發表

你嘅姐姐係印傭?
係呀,佢返咗去兩年就娶新抱,依家生活得幾開心

引用:
原帖由 acer2014 於 2021-5-13 01:04 AM 發表
咁叫呢個港媽表示一點心意送返一筆金錢俾個外傭,睇下佢會點樣..
出得Po最偽善

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-5-12 10:55 PM 發表

這樣感恩?為什麼不送一大筆錢俾外佣退休之用?
也可以替外佣開個mpf 戶口!
香港人講就天下無敵, 叫佢付出就關人柒事!

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-5-13 12:53 AM 發表

其實背後好多故事,姐姐好唔好就唔知,但我見過幾次。姐姐食完系嘴再餵個小朋友。。。家人唔知就當無事咁咯
點解你會見到?

引用:
原帖由 skk009 於 2021-5-13 08:37 AM 發表
支持港媽將住緊果層樓送比工人💪
都唔明你咩心態 哈哈

引用:
原帖由 qq338 於 13-5-2021 10:54 發表

係呀,佢返咗去兩年就娶新抱,依家生活得幾開心
印尼姐姐多數都係,來香港做十年,期間係巴里島買地做投資,多數回鄉時做富婆。

香港人又何嘗唔係幫地主打咗幾十年工 ?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]