• 瀏覽: 18,334
  • 回覆: 156
  • 追帖: 1
+3
你又唔諗如果佢唔嚟香港做外傭,仲係鄉下種緊芒果,一家團聚緊要,或有飯食緊要。

好外傭差唔多等於半個親人呀

有感情嘅

引用:
原帖由 公園長長採購 於 2021-5-13 06:40 AM 發表
人哋響菲律賓可能有一條村了!你又會唔會俾$4630X2/3X30 = $92600 長期服務金佢?唔俾就唔好僞善
咁少錢

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-5-12 10:55 PM 發表
一名好的外傭姐姐可遇不可求!一名港媽近日在社交平台發文指,其外傭已在她的家中工作達30年,而且即將退休,令她不禁感嘆「佢嘅30年青春俾晒我哋」,又指「我哋已經要咗佢30年青春,差唔多半世人,要還返俾人哋屋企啦」。

該名外傭姐姐先後「湊大」她的老公及兩名小孩,又指「佢嘅30年俾咗我哋,佢有屋企、有仔女、有老公,佢嘅30年青春俾晒我哋,我哋點可能對佢唔好,直程一家人了」,並指「我哋已經要咗佢30 ...
其實哩D新聞仲有5條畜牲俾黑豬,真係連禽獸都不如!

引用:
原帖由 半夜強勁的樓奴 於 2021-5-13 12:34 AM 發表
懶到死嘅僱主,兩個約就應該轉工人。

個仔大咗唔跟呀媽只係跟工人就係因為有呢懶女人!
大家相處有感情,信得過對自己仔女好,唔會差過少少錢話轉就轉,對任何人都有責任,包括工人姐姐。

引用:
原帖由 口沬遮攔 於 2021-5-13 12:53 AM 發表

甚麽多數會醒佢哋的
長期服務金係法例嚟㗎...最後月薪x2/3x年資
30年 10萬

工人是有錢收的,主僕關係有時要清楚,情是情,責是責,勿過度感情用事。

引用:
原帖由 肥仔xxx 於 2021-5-13 08:57 AM 發表
我早幾年走咗個外傭,做左十幾年,次次返鄉下都係買田買地買車買樓,依家成個富婆咁
我都希望佢係咁,跟咗自己咁多年,退休返家鄉都唔想佢 憂柴憂米

無功都有勞,要俾一筆錢佢過下半世

引用:
原帖由 montejo 於 2021-5-12 11:08 PM 發表

既然係咁,你咪唔好跟法例計,畀三十萬長服佢返去退休囉
通常口惠實不至。

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-5-12 10:55 PM 發表
一名好的外傭姐姐可遇不可求!一名港媽近日在社交平台發文指,其外傭已在她的家中工作達30年,而且即將退休,令她不禁感嘆「佢嘅30年青春俾晒我哋」,又指「我哋已經要咗佢30年青春,差唔多半世人,要還返俾人哋屋企啦」。

該名外傭姐姐先後「湊大」她的老公及兩名小孩,又指「佢嘅30年俾咗我哋,佢有屋企、有仔女、有老公,佢嘅30年青春俾晒我哋,我哋點可能對佢唔好,直程一家人了」,並指「我哋已經要咗佢30 ...
點解現代人不再請馬姐呢
起馬同聲同氣, 無咁易食
碗面反碗底.

https://bit.ly/3w0A5eR

有邊個打工仔唔係貢獻左青春比公司?

就係呢D人唔識咩叫人道,應該早啲比人返去,害了人下半生,但佢哋返菲律賓又揾唔到錢,衹能去外國打工也沒辦法

曱甴唔捨得咪去埋菲律賓

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]