• 瀏覽: 18,335
  • 回覆: 156
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2021-5-15 05:00 PM 發表
子女由外傭湊大,作為母親有無d醜?
搵到錢講嘢都大聲啦,有名有利,有咩醜?

引用:
原帖由 Blue豬 於 2021-5-15 09:36 PM 發表

唔好傻啦,仔女會唔知邊個係阿媽?笑死人,今時今日小朋友醒到不得了,大個您估佢地識唔識使個工人做嘢,我唔使辦道得,亦不會怕煩,真係唔忍心,佢幫我咁多年,咪等仔女大咗,才比幾萬蚊,等佢返去囉,有咩所謂,佢幫我湊大仔等我安心出外工作。
唔信就算,放長眼睇。宜家就笑,日後就喊唔返。

滾動呀30年......

請外傭就係貪平,貪平其實就係剝削外傭勞動價值,我唔係話唔啱,呢個係資本主義社會,資本主義係剝削合法化,如果講良心,就不能剝削,要剝削仲講良心,廢話!外傭可唔可以食飯先?外傭可唔可以瞓覺先?當佢係家人不是廢話嗎?

引用:
原帖由 半夜強勁的樓奴 於 2021-5-15 11:38 PM 發表

唔信就算,放長眼睇。宜家就笑,日後就喊唔返。
日後?我現在係啦,我工人做咗十五年,我仔十五歲可照顧自己,出年完約我好落意比錢佢返屋企,主要想個仔獨立的,唔想佢成日有工人洗做嘢,我唔覺得佢唔識知道我係阿媽囉,由細細個佢就識使個工人了。
講得奇怪,自己每天放工都返屋企,放假又要陪伴溫習去街,會當咗工人係阿媽?
跟咗自己十幾年,比五六萬佢反屋企非常平宜,佢係我屋企十幾年讓我安心出外工作,比少少錢搵緊多錢,改善家庭生活。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-5-16 09:16 AM 發表
請外傭就係貪平,貪平其實就係剝削外傭勞動價值,我唔係話唔啱,呢個係資本主義社會,資本主義係剝削合法化,如果講良心,就不能剝削,要剝削仲講良心,廢話!外傭可唔可以食飯先?外傭可唔可以瞓覺先?當佢係家人不是廢話嗎?
儘自己能力啦, 資本主義社會,你情我願,打工仔都一樣。

仲記得某高官之前講嘅風涼話 唔打針嘅可以吾嚟香港打工

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]