• 瀏覽: 1,913
  • 回覆: 11
五位賣國賊
警察一定有權力搜查你哋嘅手機
唔想畀人睇手機
最好辦法就係
冇犯法+冇做賣國賊

李柱銘、何俊仁、區諾軒、單仲偕及楊森等5名民主派人士,涉於去年參與未經批准集會被控,惟他們不滿於本年4月被捕時,遭警方檢取電話,警方並於兩個月後才就搜查電話申請手令。5人提出司法覆核,質疑手令容許搜查的範圍過闊,要求撤銷有關手令。法官早前聽取陳詞後,今(20日)頒下判辭,認為警方在檢取過程中未有不當,裁定李等人敗訴,並須繳付訟費。
https://www.hk01.com/社會新聞/512994/李柱銘等5人手機被檢-指警搜查範圍太廣求撤手令-被裁敗訴

附件

Screen Shot 2021-05-12 at 9.25.45 PM.png(700.7 KB)

Screen Shot 2021-05-12 at 9.25.45 PM.png

引用:
原帖由 生果轉貼圓 於 2021-5-12 09:28 PM 發表
五位賣國賊
唔想畀人睇手機
最好辦法就係
冇犯法+冇做賣國賊
:smil ...
就算你係港督 犯咗法 乜都可以睇你 吹咩

手令准查所有數碼資料
代表申請人的資深大律師彭耀鴻指,是次手令容許搜查的範圍過闊,可搜查手機中的「所有數碼資料」。彭認為,手令中應列明搜查的界線,例如被搜查資料涉及的期限。此外,彭又指警方在檢取電話後兩個月,才申請手令。而涉案申請人的案件已轉介至區域法院,可見手令無迫切性,是次申請手令不應只作單方面的聆訊。

引用:
原帖由 生果轉貼圓 於 2021-5-12 09:28 PM 發表
五位賣國賊
唔想畀人睇手機
最好辦法就係
冇犯法+冇做賣國賊
:smil ...
連李大漢奸訟棍都要輸呀多合一柒頭皮。

引用:
原帖由 moyy 於 2021-5-12 09:32 PM 發表

連李大漢奸訟棍都要輸呀多合一柒頭皮。
泛民狗 你估你真係大曬呀

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 689調轉又係689 於 2021-5-12 11:09 PM 發表

泛民狗 你估你真係大曬呀
犯民狗丶曱甴文宣狗班仆街杏+產以為朝廷有人射住,
有錯的話一定篤死你啲垃圾,天王亦保不到......

引用:
原帖由 moyy 於 13-5-2021 04:28 PM 發表

犯民狗丶曱甴文宣狗班仆街杏+產以為朝廷有人射住,
有錯的話一定篤死你啲垃圾,天王亦保不到......
完全認同...天子犯法與庶民同罪不能偏私呀

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]