• 瀏覽: 5,224
  • 回覆: 67
+2

日前,特首林鄭月娥喺接受央視《新聞1+1》節目採訪時透露,特區政府將很快與廣東及深圳簽署合作協議,使兩地嘅公務員互換「掛職」。眾所周知,公務員異地「掛職」喺內地已經形成一整套先進嘅機制並取得優秀嘅經驗,為提升公務員素質能力發揮積極作用。隨著下一步港區新選舉制度嘅全面實施,「愛國愛港者治港」嘅底線原則,將涉及到各行各業及各個領域,政府對於公務員嘅入職資格及綜合素質要求亦相應提高。與內地形成互換「掛職」、交流鍛煉嘅長效機制,必將從根本上彌補港區喺公務員隊伍教育管理方面存在嘅漏洞同短板,深受廣大市民嘅熱烈歡迎同積極支持。

早喺上月嘅立法會上,公務員事務局局長聶德權曾經透露,特區政府與內地協商加強公務員培訓嘅合作事宜,其中包括讓公務員到內地相關單位接受一段時間嘅「掛職」鍛煉,通過觀察、學習同體驗,開闊眼界,提升素質,增強責任擔當同服務意識。喺今後嘅公務員入職資格規定中,將新增一項要求,即公務員必須喺3年試用期內完成喺內地嘅相關培訓課程,才有資格獲得長期聘用。特區政府此舉可謂係對公務員隊伍進行撥亂反正、正本清源嘅一步高招,喺加強公務員管理教育嘅基礎上,仲有效促進香港各界積極融入粵港澳大灣區及「雙迴圈」新發展格局,令香港可以儘快搭乘國家「十四五」嘅快車,促進繁榮發展,實現再次騰飛。

「他山之石,可以攻玉。」及時引入內地成熟機制及優秀經驗,加強對公務員嘅管理同教育,可收事半功倍之效。公務員「掛職鍛煉」係內地《公務員法》一項重要規定,所有內地公職人員及機關幹部必須嚴格遵守,絕對服從。尤其係新入職人員,通過「掛職鍛煉」,可有效解決喺基層及邊遠地區工作經驗不足嘅問題。異地「掛職」鍛煉,令公務員喺「解放思想、磨煉意志、轉變作風、積累經驗、增長才幹」嘅同時,仲可以增強清廉從政、遵紀守法嘅意識。內地通過哩一種機制,湧現出好多優秀幹部及公務員,比如喺過去八年嘅脫貧攻堅戰中,有好多幹部以「掛職」身份,勇敢擔當,無私奉獻,深入基層,奮戰一線,有啲人甚至獻出咗寶貴嘅生命,抒寫咗可歌可泣嘅英雄事蹟。艱難困苦,玉汝於成;砥礪奮進,方成大事。對於港區嘅公務員嚟講,由於環境條件嘅限制,缺少嘅正正係磨礪同鍛煉。

喺要求公務員入職「宣誓效忠」嘅基礎上,再加上一道「掛職鍛煉」嘅程式,咁係全面貫徹落實「愛國愛港者治港」底線原則嘅必然要求。此舉仲有一個極大嘅好處,就係可以有效防範公務員被外國反華勢力及「港獨」勢力嘅滲透同策反。長期以來,香港大多數公務員或明或暗加入反中亂港及黑暴攬炒組織,充當反華勢力嘅「代言人」或「細作」,一邊享受特區政府嘅優厚津貼,一邊接受「政治黑金」嘅供養,怠忽職守,禍害民生。喺前往內地「掛職」交流嘅過程中,相信混入公務員隊伍嘅亂港或投機分子將無處遁形。

放眼世界,各國政府對公務員最基本嘅要求係:政治上堅定忠誠,思想上純潔先進,行動上服從指揮,業務上高效精湛。「試玉要燒三日滿,辨材須待七年期。」相信通過「掛職」鍛煉,公務員隊伍必將煥發新嘅生機同風貌,香港嘅明天定必充滿希望!

港粵公務員互換掛職一箭三雕

引用:
原帖由 沒那種命。 於 2021-5-12 06:02 PM 發表
嚇死yC反政府公務員

港粵公務員互換掛職
贊成 !
特區政府內鬼固然多,正大光明公務員亦不少 !

引用:
原帖由 沒那種命。 於 2021-5-12 17:59 發表

早喺上月嘅立法會上,公務員事務局局長聶德權曾經透露,特區政府與內地協商加強公務員培訓嘅合作事宜,其中包括讓公務員到內地相關單位接受一段時間嘅「掛職」鍛煉,通過觀察、學習同體驗,開闊眼界,提升素質,增強責任擔當同服務意識。喺今後嘅公務員入職資格規定中,將新增一項要求,即公務員必須喺3年試用期內完成喺內地嘅相關培訓課程,才有資格獲得長期聘用。特區政府此舉可謂係對公務員隊伍進行撥亂反正、正本清源 ...
新方法玩下都好, 使公務員有個沖擊.

如果落實,應該將年期拉長?

路搖知馬力 日久見人心

引用:
原帖由 maskman2020 於 2021-5-12 06:34 PM 發表
如果落實,應該將年期拉長?

路搖知馬力 日久見人心
支持

引用:
原帖由 沒那種命。 於 2021-5-12 06:02 PM 發表
一個中國,釀下制度也好。

好希望可以將大陸的官場文化「用心」「用情」帶到香港!!!

引用:
原帖由 estateman 於 2021-5-12 06:06 PM 發表

嚇死yC反政府公務員
宜家CY係大陸做掛名官員
叫CY返大陸做3年實務官

引用:
原帖由 沒那種命。 於 2021-5-12 05:59 PM 發表

早喺上月嘅立法會上,公務員事務局局長聶德權曾經透露,特區政府與內地協商加強公務員培訓嘅合作事宜,其中包括讓公務員到內地相關單位接受一段時間嘅「掛職」鍛煉,通過觀察、學習同體驗,開闊眼界,提升素質,增強責任擔當同服務意識。喺今後嘅公務員入職資格規定中,將新增一項要求,即公務員必須喺3年試用期內完成喺內地嘅相關培訓課程,才有資格獲得長期聘用。特區政府此舉可謂係對公務員隊伍進行撥亂反正、正本清源 ...
政治白痴確是要補課
早作凖備為變局

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-5-12 06:54 PM 發表

一個中國,釀下制度也好。
支持一個中國取消關口同香港特殊福利 (連大灣區都慳返
同大陸一樣要有戶籍制度 而香港應該改名為香港省

可以體驗不同地方體制制度🤔增值履歷有助個人鍛煉工作經驗及事業發展🧐

引用:
原帖由 leung1505 於 2021-5-12 07:45 PM 發表

支持一個中國取消關口同香港特殊福利 (連大灣區都慳返
同大陸一樣要有戶籍制度 而香港應該改名為香港省
本身香港台灣新疆都係自治特別省市區域

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]