• 瀏覽: 20,718
  • 回覆: 182

2019年6月15日傍晚,身穿黃色雨衣的反修例示威者梁凌杰,在金鐘太古廣場外牆墮樓身亡,終年35歲。死因庭原定昨日展開為期12日死因研訊,惟一名陪審員昨午向法庭表示,因語言不通而欲退出聆訊。裁判官高偉雄經考慮後希望有完整陪審團審訊,故解散原有陪審團,法庭今重新選出3女2男陪審員。

今早進行遴選時,一名男陪審員向法庭表示自己有幽閉恐懼症,不適宜在法庭環境內審訊。他獲豁免擔任陪審員,但須向法庭補交醫生證明。法庭其後再補抽一名陪審員。

法庭今再次傳召證人警員及讀出多份供詞,展示由警員在現場拍攝的照片。死因庭將傳召21名證人,梁凌杰家屬早前未有出席研訊前檢討,法庭至今仍未能聯絡家屬,庭上將讀出其父母及胞妹證人供詞。

根據警員證人蕭偉傑拍攝梁凌杰的財物照片,除黃雨衣外亦包括回鄉證、駕駛執照,已填寫的綠色殯葬登記表;及一本記事簿,當中寫上「我對香港呢個地方心灰意冷」,「今日我是個人意願 唯獨政府促成」,「釋放學生傷者 我們不是暴動」,「呢幾個月不斷沉思 都找不出答案和將來」。

庭上讀出入境處職員董天陽書面口供,根據出入境紀錄,死者父親梁勝、妹妹梁凱怡及母親彭蕙霞,3人在2019年8月29日在早上9時47分,經香港國際機場自助出入境檢查系統離境,直至今年4月18日仍沒有入境紀錄;另呈上一分更新紀錄,顯示3人由今年4月18日至5月4日均無新增出入境紀錄。

根據警員曾志安供詞,梁的家人在前年8月27日,即距離3人離境前兩日曾在律師的見證下錄取口供,3人在前年12月亦曾透過律師向中區警署向查詢案件調查進度。律師行在今年2月25日向法庭表示已沒有收到指示再代表梁的家屬。

另一份警員關俊傑書面供詞指,當時3人在錄取口供時並沒有提及打算離境。3人在供詞同時表示死者與家人關係良好,相處融洽,據他們所知死者沒有透露不開心或尋死念頭,亦沒有情緒問題及欠債,他們亦在事發後才得知死者曾在AIA保險公司購買一份人壽保險。胞妹梁凱怡指,案發當晚收到母親來電指「阿哥依家情緒好唔穩定」,著她趕往律敦治醫院。她到達醫院後獲警員告知胞兄「喺金鐘跌咗落嚟」,她隨即問「我哥哥仲喺唔喺度」,但得知「已經唔喺到啦」,於是著父母盡快前往醫院。

梁母彭蕙霞口供表示當晚接獲警方來電,得知兒子在醫院,她著急查問「我個仔有無事,係咪犯咗事」,但警員只著她前往醫院,在11時許與梁父一同乘車往醫院,獲醫生告知兒子「跌咗落嚟」後身體多處受傷,在搶救後心臟雖短暫跳動,但終告不治。

死因研訊主任為大律師葉志康,大律師熊健民代表警務處,消防處則由大律師陳碧琪代表。

梁凌杰死因研訊料需時12日。資料圖片

係咪連佢屋企人都覺得,有啲咁嘅黑暴家人,冇面留喺香港

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1569535/即時-港聞-梁凌杰死因研訊-根據出入境紀錄-梁父母胞妹前年8月底已離港

呢個死因庭真係ON9喎, 呢隻曱甴自己跳樓, 現場拍晒片, 無論當時佢自己有乜撚嘢理念, 關其他人鳩事咩, 似乎呢個死因庭要判係屈政府逼死呢隻曱甴.

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2021-5-11 04:55 PM 發表

2019年6月15日傍晚,身穿黃色雨衣的反修例示威者梁凌杰,在金鐘太古廣場外牆墮樓身亡,終年35歲。死因庭原定昨日展開為期12日死因研訊,惟一名陪審員昨午向法庭表示,因語言不通而欲退出聆訊。裁判官高偉雄經考慮後希望有完整陪審團審訊,故解散原有陪審團,法庭今重新選出3女2男陪審員。

今早進行遴選時,一名男陪審員向法庭表示自己有幽閉恐懼症,不適宜在法庭環境內審訊。他獲豁免擔任陪審員,但須向法庭補交 ...
呢個慘,俾人影到晒係自己跌死,冇得用黎老屈警察,所以冇乜人提冇乜人理

好明顯死者係自尋短見
無人謀殺又唔係意外
佢屋企人兩個月就離港
似乎都係無眼睇

暫時聯想到既係 - 收咗安家費走人
無人搵到佢哋, 就唔駛回應任何嘢.

另一個可能性, 被送往外地滅口.
死咗, 就無可能再講任何嘢.

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-5-11 05:10 PM 發表

呢個安家費包括外國護照,當然響外國仲有幾多年命就冇人知

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2021-5-11 04:55 PM 發表

今早進行遴選時,一名男陪審員向法庭表示自己有幽閉恐懼症,不適宜在法庭環境內審訊。他獲豁免擔任陪審員,但須向法庭補交 ...
希望曱甴都能學梁凌杰咁解脫,阿彌陀佛!

親人都不理,甴曱仲想將佢消費   。

收咗安家費,成家走佬,呢份安家費都有一千幾百個,第一個死嘅人用呢點火頭,使多啲都冇所謂

AIA份保險可能都幾可觀喎,有錢就去邊度都得啦,無謂留在香港呢個傷心地,我理解佢屋企人嘅心情喎。人都死咗嘞,仲裁乜決吖,又唔係有人推佢落去嘅,無補於事

家人都頂唔順,家庭出咗件咗醜嘅寄生蟲,仲唔嗱嗱臨走佬咩

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-5-11 05:10 PM 發表

x2,送去外國滅口乾手淨腳。

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2021-5-11 05:08 PM 發表

呢個慘,俾人影到晒係自己跌死,冇得用黎老屈警察,所以冇乜人提冇乜人理
佢只能死後被手足消費埋d剩餘價值
封咗佢叫做+1,話要一齊上前線喎
真係死咗都唔得閒…

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]