• 瀏覽: 8,140
  • 回覆: 106
+3
如果講歷史,由夏商周到晚清,台灣都唔係咩重要地方唔係咩戰略據點。
而當年,當國民黨帶住自己人敗走台灣時,共產黨又唔趕盡殺絕打埋過去台灣去統治埋。
而近十年,如果有去過上海廣州台北等地,都知中國大陸嘅發展係台灣完全及唔上,咁就算中共收得返台灣,對中國經濟民生政治軍事會有d咩利益幫助?

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2021-5-11 03:52 PM 發表

當然有幫助啦,有深水海軍港,可以控制日本、韓國的海上通道,祖國統一大業康熙都會做,中共當然也會做啦。
正解。
所以日本有十足理由幫拖。

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2021-5-11 03:52 PM 發表

當然有幫助啦,有深水海軍港,可以控制日本、韓國的海上通道,祖國統一大業康熙都會做,中共當然也會做啦。
今時今日d導彈都已經邊度都射到去,海軍戰艦嗰d都只係擺姿態,而中國大陸本身都好多沿海城市適合設海軍港。

引用:
原帖由 lai-ken 於 2021-5-11 15:41 發表
如果講歷史,由夏商周到晚清,台灣都唔係咩重要地方唔係咩戰略據點。
而當年,當國民黨帶住自己人敗走台灣時,共產黨又唔趕盡殺絕打埋過去台灣去統治埋。
而近十年,如果有去過上海廣州台北等地,都知中國大陸嘅發展係台灣完全及唔上,咁就算中共收得返台灣,對中國經濟民生政治軍事會有d咩利益幫助?
正確嚟講,依家國共仲內戰緊,因為雙方都無簽停火協議,所以涵義仲係一國內

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2021-5-11 04:12 PM 發表

早就想滅日本很多年了,新仇舊恨,最少投一百顆氫彈。
真係敢投氫彈核彈?
你唔用核唔攻日本本土美帝都可能唔會參戰,用核或攻日本本土即係同美帝開戰。

囊中之物、等待時機

引用:
原帖由 paoon 於 2021-5-11 03:54 PM 發表

正解。
所以日本有十足理由幫拖。
唔驚大阪及東京受導彈攻擊,咪即管放馬過來嚟料囉。

引用:
原帖由 lai-ken 於 2021-5-11 03:41 PM 發表
比佢獨立咁攪笑?想等佢做美國橋頭堡至好嗎?美國肯定爽死,可以對中國一劍封喉,實在太正啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]