• 瀏覽: 2,829
  • 回覆: 21
公屋申請大排長龍,上樓遙遙無期!房屋委員會今(11日)公布最新公屋輪候冊數字,截至今年3月底,約有15.33萬宗一般公屋

轉載~

公屋申請大排長龍,上樓遙遙無期!房屋委員會今(11日)公布最新公屋輪候冊數字,截至今年3月底,約有15.33萬宗一般公屋申請,以及約10.05萬宗配額及計分制下的非長者1人申請,合共25.38萬宗。一般申請者的平均輪候時間為5.8年,當中長者1人申請者的平均輪候時間為3.6年,較上次公布分別升0.1年及0.2年。翻查資料,公屋平均輪候時間自1999年3月底的平均輪候時間為6年,並於翌年3月底跌至5.3年,換言之目前輪候時間為20年來新高。

房委會解釋指,受去年新冠肺炎疫情影響,編配工作包括駿洋邨及暉明邨未能如期入伙。而目前整體的編配工作已恢復正常,包括駿洋邨及暉明邨入伙手續陸續完成,在今年第一季中獲得編配的一般申請者已有4,000宗,而獲得編配的長者1人申請者亦由上一季的600宗上升至700宗。由於不少獲得編配的申請者輪候已久,導致其輪候時間反映在最新的平均輪候時間中。

房委會對上一次公布指,於2020年12月底,約有15.39萬宗一般公屋申請,以及約9.95萬宗配額及計分制下的非長者一人申請。一般申請者的平均輪候時間為5.7年,當中長者一人申請者的平均輪候時間為3.4年。

點解等候時間越排越長? 大家真係要懷念呢個貪曾,如果唔係佢大家都唔使排咁耐。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0511_00822_001.html

繼續反對明日大嶼,反對發展郊野公園邊陲。

肯收丁地未

果200幻走到十份一, 問題就解決...

(如果黃人民調係真的話... )

窮L:  老西都等.

強烈要求立即拆除中大!剷平成個山頭!

徹底文化刨根!消滅中文文化!

跟住沙石於吐露港大量起島!

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-5-11 03:22 PM 發表
台灣近近地重快~帶30萬去浪
有千呎屋、有美女有暖男、怕乜
你去咗未呀 ? 30萬可以用幾耐吖?

引用:
原帖由 Chelseaaa 於 2021-5-11 03:25 PM 發表
繼續反對明日大嶼,反對發展郊野公園邊陲。
明日大嶼每一方呎嘅做地價,大約係$1500港紙。如果同發展商一齊計畫開發政府根本唔需要攞咁多錢出嚟做地同起樓。

如果同鄉黑,土豪惡覇,地產黨賣地。我諗一定係天文數字,羊毛出在羊身上,政府唔會貿貿然同佢哋買地。既然啲人又話,唔可以填海。又唔可以搞嗰個郊野公園,同佢哋買地又貴,大家唯有越等越耐,先至可以上樓。

引用:
原帖由 wanelee 於 2021-5-11 03:28 PM 發表
肯收丁地未
鄉黑,地產黨同埋大地主 d 丁地,一定好很貴。

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-5-11 03:31 PM 發表
果200幻走到十份一, 問題就解決...

(如果黃人民調係真的話... )
但願如此啦 !

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-5-11 03:38 PM 發表
窮L:  老西都等.
新型公屋,又百幾方呎開始去到三百幾方尺。如果一呎為一萬無,即係政府送咗百幾萬至300幾萬俾一戶人喇。

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-5-11 03:41 PM 發表
強烈要求立即拆除中大!剷平成個山頭!

徹底文化刨根!消滅中文文化!

跟住沙石於吐露港大量起島!
呢個不失為一個可以考慮嘅方法之一。

好奇一問,5.8年算長咩?

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-5-11 16:11 發表

呢個不失為一個可以考慮嘅方法之一。
絕對係最好的方法!

日後中共武統台灣後,絕對可以咁做︳強制所有台灣人遷出島,然後中共剷平台灣重建!

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]