• 瀏覽: 8,439
  • 回覆: 92
+9
引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-5-11 02:33 PM 發表

美國可以頂到。而且自身糧好足夠。。更可以出口。中國就相反。原材料同食物。。多數靠外國
但中國貨受歡迎, 賺左大巴錢,點解可以搶貴,就係因為有錢...

難價頂既唔係中美, 而係經濟增長慢果d,生活成本會越來越貴....包括香港...

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-5-12 05:12 PM 發表

但中國貨受歡迎, 賺左大巴錢,點解可以搶貴,就係因為有錢...

難價頂既唔係中美, 而係經濟增長慢果d,生活成本會越來越貴....包括香港...
中國糧主要靠入口。。原材料都系。。死1 快D。。而且D人多數會炒摟

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-5-12 05:11 PM 發表

中國鐵礦石現在還是澳大利亞最大輸出國家
現在還沒找到第二個賣家
中國會出事

多謝老美

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-5-12 08:56 PM 發表

中國糧主要靠入口。。原材料都系。。死1 快D。。而且D人多數會炒摟
中國糧食自給率有80-90%以上, 進口主要係人有錢了,可以對吃更有要求...

人有錢野就多人買...

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-5-12 09:44 PM 發表

您就等着唄,大6仔
中國好易出事

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-5-13 12:03 AM 發表

大6仔去關心下成都喔
顏革快來了
中國受通貨膨脹影響好利害

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-5-13 12:24 AM 發表

中國受通貨膨脹影響好利害
講咗幾十年喇 仲未厭 美國狂印銀紙 造成通脹 其他國家咪唔用美元囉 你仲話美國頂到 越多國家唔用美元 佢再印都冇用 人哋都唔收

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-5-13 01:04 AM 發表

講咗幾十年喇 仲未厭 美國狂印銀紙 造成通脹 其他國家咪唔用美元囉 你仲話美國頂到 越多國家唔用美元 佢再印都冇用 人哋都唔收
係反中白痴眼中, 世界任何問題, 只有中國要面對, 而其他國家可以置身事外...

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-5-12 09:44 PM 發表

您就等着唄,大6仔
ching,講呢類野既吾係大陸人,更多是呆灣人扮香港人

中國醒目,白菜價時起好晒D高鐵,而家先起10倍錢都未必得

樓主文宣又想帶風。根本美國亂印錢向全球輸出通漲,美國政府為怕黑人引發內戰,故向美國人派錢,宜家美國冇人做工,有餐廳請唔到侍應,因政府派錢,攪到超市通漲,樓主了解下你主子國內情況先帶風向

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]