• 瀏覽: 1,383
  • 回覆: 6
民主選舉目的係選一個能人,然後領導國家,根據近千百年嘅人類歷史,中國文化制度及西方文化制度,不相伯仲,中國略勝一籌,差別只係選對領袖或者選錯領袖。以往中國由於領袖選拔只限於皇室,所以造成近百年的落後。

但由共產黨執政開始,領袖嘅選拔不限一家人,而係由所有官僚競爭,選出好領袖嘅機會幾乎成為必然,加上原本實力雄厚嘅中國文化制度嘅支撐,中國再次強盛並超越所有民主制度嘅優勢必定來臨。

所以未來東西方競爭嘅勝負關鍵在於領袖嘅選拔,如果中國領導人嘅選拔繼續從全體官僚中脫穎而出,中國將永遠強盛,相反,如果行一家天子,將再次失去競爭力。

共產黨的偉大在於不容許有世襲的出現,亦都係中國步入現代,帶領世界嘅轉折點。

中國上下五千年的文化承傳令人民信念堅定,遇神殺神,遇佛殺佛…無堅不摧,唯我獨尊

引用:
原帖由 smart889 於 2021-5-10 11:06 PM 發表
民主選舉目的係選一個能人,然後領導國家,根據近千百年嘅人類歷史,中國文化制度及西方文化制度,不相伯仲,中國略勝一籌,差別只係選對領袖或者選錯領袖。以往中國由於領袖選拔只限於皇室,所以造成近百年的落後。

但由共產黨執政開始,領袖嘅選拔不限一家人,而係由所有官僚競爭,選出好領袖嘅機會幾乎成為必然,加上原本實力雄厚嘅中國文化制度嘅支撐,中國再次強盛並超越所有民主制度嘅優勢必定來臨。

所以未來東西方競 ...
因為翠翠是永遠不會犯錯的,金仔亦是表表者。

引用:
原帖由 小張自強 於 2021-5-11 07:50 發表

因為翠翠是永遠不會犯錯的,金仔亦是表表者。
如果共產黨嘅領袖變成一家人世襲,一定會衰敗,否則就係終極理想嘅制度

引用:
原帖由 smart889 於 2021-5-10 23:06 發表

中共選拔人材從小學開始、大學招覽、重點培養 、實地操練、用成績作競爭。
在各行各業中選拔尖子,民間廣布線眼。所以十分掌握民意和民情。
重金禮聘國際上的尖子作為顧問,有助了解外面的情形,資料亦可作參考。
策略可制訂無限長遠,並可不斷調整和持續執行;與中國訂約得報保證。
管治團隊專業,噪音無法搖動已訂好的步伐。

引用:
原帖由 smart889 於 2021-5-10 11:06 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/comm ... 0512_00832_001.html

共產黨~得民心得天下!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]