• 瀏覽: 1,550
  • 回覆: 15
印度新冠疫情全面失控。據內媒《界面新聞》報道,印度是僅次於中國的紡織製造大國,受此次疫情影響,大量歐美紡織訂單已轉向中國。報道同時提到,從

歐美用新疆棉,快啲自己制裁自己啦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/622987/印度疫情-大量歐美紡織訂單轉向中國-上游棉花產量亦被中國反超

這樣短暫的訂單是雞肋..............!!

你請更多員工........未來又要付出巨大費用........!!
工人會因為短暫希望.........失去更長遠的利益.........中國廠商還是小心處理為好....!!

唔要新疆棉,會唔會最後有人無衫著?

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-5-10 02:00 PM 發表

你請更多員工........未來又要付出巨大費用........!!
工人會因為短暫希望.........失去更長遠的利益.........中國廠商還是小心處理為好....!!
中國人做生意咁醒目,用價格可以控制產量啦!

引用:
原帖由 siutatbo 於 2021-5-10 02:02 PM 發表
中國廠商多數在內地碼頭交收........一定唔會在外國碼頭交收........關稅及政治問題影響交易...!!
所以一般這樣的單子老手才夠膽接..........新手接了都不夠賠........外國人很欺負人的.....尤其壓價方面...!!
交貨期不準時麻煩很大.........唔係咁簡單.......!!

引用:
原帖由 gogoaway 於 2021-5-10 02:05 PM 發表

中國人做生意咁醒目,用價格可以控制產量啦!
大環境.....中國及歐美打貿易戰........不小心很易中槍........!!
在中國國內完成信用證的交收最為理想........什麼船期及入口文件......又外商自己處理...!!
簡稱F.O.B(Free On Board 或Freight On Board)

毒果狗唔L使諗,中國又輸,美印又嬴

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-5-10 02:06 PM 發表

中國廠商多數在內地碼頭交收........一定唔會在外國碼頭交收........關稅及政治問題影響交易...!!
所以一般這樣的單子老手才夠膽接..........新手接了都不夠賠........外國人很欺負人的.....尤其壓價方面...!!
交貨期不準時麻煩很大.........唔係咁簡單.......!!
睇邊個求邊個啫,當然仲有人不問價搶單的話就抵死啦。

現在疫情下, 紡織成衣都需求下降, 有幾多生意

引用:
原帖由 siutatbo 於 2021-5-10 02:02 PM 發表
可能底褲都無得著

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-5-10 02:41 PM 發表

可能底褲都無得著
回歸自然,夠晒環保、天然

所以細菌好可怕

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-5-10 02:00 PM 發表

所以你認為中國應該拒絕哩 d 訂單?

唔畀工人有希望就可以有更長遠嘅利益?

咩邏輯?

新疆人已被滅絕。點有咁多強迫勞工採棉嚟滿足需求啊?

甘, adidas. H and m點算呀, adidas咪要拆番d舊布做棉, h and m咪要搵m and m 幫手

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]