• 瀏覽: 3,330
  • 回覆: 16
約10戶南區薄扶林道豪峰居民早前拒絕到檢疫中心隔離,凡事慢半拍的港府卻得過且過,相隔4日仍不執法!有學者批評,港府應立即向違法的居民執法,以免打開壞先例;但當局4日內仍無動於衷,猶如無牙老虎,情況絕不理想。

轉載~

衞生署回覆本報查詢時指,薄扶林豪峰共有29戶,撤離行動已在本月7日傍晚完成,共撤離了28戶共120人,另有兩人入院檢查,並有一戶未能聯絡上,已確認為空置單位。食物及衞生局局長陳肇始昨在一個電視節目中,暗批違反強制檢疫的薄扶林豪峰住客,陳表示檢疫政策人人平等,有居民不願撤離,情況屬不理想,可能會有法律責任,又特別感謝合作接受檢疫的居民。
她提到,市民離開檢疫中心後,仍須自我監測、在家探熱、避免出席聚會等,當局亦會監察他們有否完成第5次強制病毒檢測,如沒有的話或會被檢控,若日後再有源頭不明個案,當局不排除再收緊檢疫安排。她又指,現時檢疫中心仍有足夠空間,會持續檢視整體配套,包括人手與膳食安排等。

至於完成接種疫苗的抵港人士,一經證明後可獲縮短檢疫期。陳肇始指,當局在放寬檢疫安排政策上,是經過深思熟慮,做法合適,港府會向不同地方駐港領事館,索取相關資料,航空公司及港口衞生科亦會留意接種證明的真偽。她指,由於在檢疫酒店進行抽血有一定風險,故沒有要求檢疫人士在酒店進行病毒抗體測試。

學者憂增變種病毒擴散風險呼吸系統科專科醫生梁子超指,即使現時港府改變出現變種病毒的疫廈處理方法,但這批居民拒絕到檢疫中心隔離的做法,在當時屬違法,理應嚴正執法,以免打開壞先例,避免讓守法的人感到不公平。香港理工大學專業及持續教育學院講師陳偉強批評,港府是無牙老虎,相隔多日仍無動於衷,「拖咗幾日」,遲遲不執法,若這些居民帶有變種病毒,隨時增加社區感染風險,情況極不理想。

真定假啊?幾日都未搬出嚟。噉仲得了嘅?有樣學樣,人人都係噉樣,第二日點樣執法啊? 係咪有錢人就可以噉樣 ?啲窮人就要一定依從法律。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210510/00176_014.html

引用:
原帖由 lubet 於 2021-5-10 08:53 AM 發表
停水停電停煤氣停internet, 睇你出唔出來
當局一定要做啲嘢架!否則下一次又點搞呢?

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-5-10 09:04 AM 發表
無能的官員.
睇得出 ! 既然法例定明。點解唔採取適當行動呢? 係咪仍然抱住公務員心態,做多錯多,少做少錯。

引用:
原帖由 中午白滑的主題 於 2021-5-10 09:25 AM 發表
垃圾正苦內裡一定係垃圾高官
大家有目共睹,真係高竹咁亂。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-5-10 10:39 AM 發表
衛生署食蕉啦
呢單嘢! 真係摸不著頭腦。若果喺公共屋邨居民,會唔會即刻拎曬入去竹篙灣隔離型哩?

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-5-10 10:40 AM 發表

廢官 黃絲工作能力
噉都冇辦法架 ! 白紙黑字出咗,有錢嘅人就可以 ?噉樣做冇錢嘅人又點樣做呢 ?

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-5-10 10:42 AM 發表

養魚果班同你死過
噉又係!如果d魚缸冇左電力供應,氣泵,燈光以及過濾停曬好快瓜老襯。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-5-10 11:40 AM 發表

怕事點會抗疫成功
真係睇得出,冇計啊 !

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-5-10 11:41 AM 發表

呢類人 即告好應該
冇錯! 冇得例外,否則個個都係噉樣,有樣學樣。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-5-10 11:42 AM 發表

根本應該爆門拉人
噉又唔好,無事無干唔可以隨便爆門,攞條大鐵鍊,攞個鎖頭鎖咗佢,睇下佢出唔出嚟囉。

引用:
原帖由 hundredhundred 於 2021-5-10 01:16 PM 發表

叫廢官防疫真係得啖笑😭
叫佢哋嗰個寫字樓,搬去竹篙灣隔離營裏邊,每日三餐免費餐,等佢感受一下營內嘅氣氛。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-5-11 05:16 PM 發表

呢單野 衛生署責任很大
奉蛇縮吐蛇咬都唔出手。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-5-11 05:17 PM 發表

根本怕事
如果係沙漠飛,又或者 loan john 邊度使同佢講咁多呀?

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-5-11 05:18 PM 發表

佢地話火災就出事。 爆門好
真的嗎 ?

無言。

主題標籤 #陳肇始
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]