• 瀏覽: 5,566
  • 回覆: 85
【明報專訊】反修例風波及新冠疫情夾擊,坊間流傳本港流失大量內地生,不過八大及自資院校數據未有反映此現象。據教育局資料,8間資助大學中,在發生反修例事件後的2020/21學年,6間大學的內地生佔整體學生比例均有上升,最高的港大達16.7%。非本地生組成依然不均,內地生佔比同樣上升,嶺大、浸大、教大則有逾八成非本地學士生為內地生。教資會稱,今學年的海外招生情況難免受疫情影響,擾亂海外學生到香港學習的計劃。

好揀唔揀揀去呆灣讀野雞大學?
擺明係班黑暴讀唔成書諗住走佬過去啦......

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20210510/s00002/1620584135584/反修例運動後-6大學內地生佔比升-港生申請赴台讀大學-人數增四成

呆灣讀大學?
畢業之後救職空間在那裏?香港?大陸?定呆灣?

鄉港d大學,好多學術研究都係靠內地生撐住,班本地生大多數都係吃喝玩樂同攪政治……

代表咩?

引用:
原帖由 simonfdf 於 2021-5-10 08:29 AM 發表
代表咩?
代表黃之風越來越靚仔有形囉

引用:
原帖由 西門町 於 2021-5-10 08:32 AM 發表

代表黃之風越來越靚仔有形囉
要去台灣毒書?

自由比足你,但到時唔好番來

係佢地讀唔到本地大學至局住死去台灣咋
普遍成績不如人,又中意搞事,本地大學都唔想收甘多。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-5-10 07:14 AM 發表
【明報專訊】反修例風波及新冠疫情夾擊,坊間流傳本港流失大量內地生,不過八大及自資院校數據未有反映此現象。據教育局資料,8間資助大學中,在發生反修例事件後的2020/21學年,6間大學的內地生佔整體學生比例均有上升,最高的港大達16.7%。非本地生組成依然不均,內地生佔比同樣上升,嶺大、浸大、教大則有逾八成非本地學士生為內地生。教資會稱,今學年的海外招生情況難免受疫情影響,擾亂海外學生到香港學習的計 ...
壞學生去呆灣,好學生來香港

明報不如分析下去台灣讀大學既DSE 成績如何...

引用:
原帖由 gakoduck 於 2021-5-10 08:16 AM 發表
鄉港d大學,好多學術研究都係靠內地生撐住,班本地生大多數都係吃喝玩樂同攪政治……
不要一竹篙打一船人. 本地生也有勤力向上愛國的, 只會吃喝玩樂崇英拜美的內地生也見不少.
不少內地生時常作大, 名不乎實. 很多本地生亦只會吹噓.
樹大有枯枝, 西人也有明白事理的好人. 漢人也有漢奸.
不過以踏實的學生來說, 現時的確以內地生比較多...

黃屍死不足惜.

最後咪死死地返香港揾工

去做呆蛙!
去左就不要回來!
回來都沒有用!
蛙大磚生回來做12碼咩!

引用:
原帖由 cskch 於 2021-5-10 08:55 AM 發表
明報不如分析下去台灣讀大學既DSE 成績如何...

好多香港學生得中五程度,文憑試都未考過,去台灣只係讀咩大學先收班

主題標籤 #教育局
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]