• 瀏覽: 1,907
  • 回覆: 12
頭先我同個仔傾計,問佢有無留意新聞話我國火箭會失控撞地,造成咩咩太空垃圾。
佢話有留意。

我:國家射火箭上太空做咩任務?有無成功?
我兒:太空站核心倉發射,但“唔知道同無留意有否任務成功”。只知道“我地國家有件巨大太空垃圾會失控撞地”。(當然其後我係網上搵左d天和核心倉嘅資料比佢睇及話佢知這對我國發展意義非常重大及會影響未來五十至百年我國在宇航領域研究上的成就)

其實歐美政府及媒體失實報導Y曲事實,係正在為“歐美的小朋友洗腦”。“令佢地歐美嘅下一代對中國有厭惡感以至敵意。”
港人小友不要對號入座。

講返正題,歐美為何這麼懼怕中國會掘起?(以下一些數據純粹本人粗略估算,不要校真

單講經濟,二次大戰至2000年初這六十多年,歐美諸國佔全球約15%人口,但經濟體量平均佔全球over70%,1950至2010這六十年,這小的人口比例,控制全球大部分經濟利益。
而未來15年後“單單我國”,好大機會發展去到佔全球近25%經濟體量(這還是很保守的估計)。

以下重中之重。
我地國家佔全球經濟體量30%又如何?對歐美有好大影響咩?
對歐美黎講,中國“國家掘起係好大機會是可以複製的”。
對於中東非洲及南美(包括反中的巴西)某些有天然資源人口條件的發展中國家,而假如其中一兩國在未來會如中國般發展起來,又在全球經濟效益中佔有一定地位,可想而知。(同時也解釋了為何我國會向反中的巴西出口疫苗)
“五十年後或百年後,歐美的經濟體量總和及國際地位,會跟這刻的發展中國家對調。”(以上沒三次大戰的前題下)

歐美政客預見了他們的沒落,他會不停地利用媒體,向他們的下一代種值一個邪惡的種子。

過去“發展中國家就如歐美農場的牛羊”,未來中國有能力化為巨龍,打破這一定局。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-5-9 23:39 發表
頭先我同個仔傾計,問佢有無留意新聞話我國火箭會失控撞地,造成咩咩太空垃圾。
佢話有留意。

我:國家射火箭上太空做咩任務?有無成功?
我兒:太空站核心倉發射,但“唔知道同無留意有否任務成功”。只知道“我地國家有件巨大太空垃圾會失控撞地”。(當然其後我係網上搵左d天和核心倉嘅資料比佢睇及話佢知這對我國發展意義非常重大及會影響未來五十至百年我國在宇航領域研究上的成就)

其實歐美 ...
十分同意!

不招人妒是庸才:招過氣選進國家妒忌的:只可以是天才!

中國一帶一路正有此意:當第三世界崛起,才是中國最大的盟友和貿易夥伴。

西方?等收皮啦!

我覺得歐洲整體沒有害怕中國復興,反而視為對美國霸權的平衡,幫助歐洲衝破美國牢竉;另一方面中歐聯手協助非洲發展,亦可以緩解難民壓力,慢慢將歐洲黑人引導返去非洲,以免歐洲黑化。不過現階段仍然係美霸時代(末期),歐洲不得不應付一下美國的要求。

ps. 撇除英國、瑞典

引用:
原帖由 starr 於 2021-5-10 09:03 PM 發表
我覺得歐洲整體沒有害怕中國復興,反而視為對美國霸權的平衡,幫助歐洲衝破美國牢竉;另一方面中歐聯手協助非洲發展,亦可以緩解難民壓力,慢慢將歐洲黑人引導返去非洲,以免歐洲黑化。不過現階段仍然係美霸時代(末期),歐洲不得不應付一下美國的要求。

ps. 撇除英國、瑞典
始終d歐美政客都係同聲同氣咁睇餸食飯。
長遠非洲南美因中國帶路彈起,對美國霸權落幕後的全球形勢,歐洲好大機會還是站在美國那一邊。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-5-10 09:57 AM 發表

十分同意!

不招人妒是庸才:招過氣選進國家妒忌的:只可以是天才!

中國一帶一路正有此意:當第三世界崛起,才是中國最大的盟友和貿易夥伴。

西方?等收皮啦!
西方未至於收皮,我覺佢地係未搵到自己在未來全球形勢的定位位置。所以帶頭反中。
希望佢地未來會有“真正政治家”會帶佢地跑出困局。而唔係“政客”帶佢地入深淵。

不把中國朔造成惡魔,點白皮豬不會上戰場賣命的

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-5-13 07:37 PM 發表
不把中國朔造成惡魔,點白皮豬不會上戰場賣命的
歐美就是以此無能之力去為子孫後代去謀福,真係無得救。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-5-13 07:39 PM 發表

歐美就是以此無能之力去為子孫後代去謀福,真係無得救。
為子孫??為統治階級而已,他們需要一些洗腦后內心充滿“正義感”的士兵,例如“911”后,美國的士兵覺得去打穆斯林是好正義,係為911的死者復仇

還有當初“十字軍”東征,歐洲的教會用宗教力量召集一支大軍,征討“異教徒”也是同一手段阿

總要找個理由,那些父母才會肯送他們的兒子上戰場,去討伐“民主的異教徒”,罪惡的東方大國,是不是??

所以西方媒體抹黑中國,洗腦的系西方白皮豬,不是我們中國人,你內地中國人信不信沒所謂,你香港人信不信沒所謂,你非洲人,穆斯林信不信沒所謂,點白皮豬信,給洗腦,憎恨中國,到時候出兵的時候一呼百應,有白皮豬肯當兵做“十字軍”,肯上戰場送死就得了。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-5-13 19:36 發表

西方未至於收皮,我覺佢地係未搵到自己在未來全球形勢的定位位置。所以帶頭反中。
希望佢地未來會有“真正政治家”會帶佢地跑出困局。而唔係“政客”帶佢地入深淵。
一味識得反,點解唔系等收皮?
有料嘅人或者國家自己忙到不🉐了,邊得閒對他人指指點點?

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-5-13 08:24 PM 發表

為子孫??為統治階級而已,他們需要一些洗腦后內心充滿“正義感”的士兵,例如“911”后,美國的士兵覺得去打穆斯林是好正義,係為911的死者復仇

還有當初“十字軍”東征,歐洲的教會用宗教力量召集一支大軍,征討“異教徒”也是同一手段阿

總要找個理由,那些父母才會肯送他們的兒子上戰場,去討伐“民主的異教徒”,罪惡的東方大國,是不是??

所以西方媒體抹黑中國,洗腦的系西方白皮豬,不是我們中國人 ...
正是師兄所言“資本階級”引發世界性對立。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-5-13 08:56 PM 發表

一味識得反,點解唔系等收皮?
有料嘅人或者國家自己忙到不🉐了,邊得閒對他人指指點點?
爛船都有三分釘,歐美欠一位有遠見嘅人物去搵未來出路。只係一味搞對立。
但佢地嘅“民主”只會出“短見民碎政棍”。救不了場。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-5-14 04:06 發表

爛船都有三分釘,歐美欠一位有遠見嘅人物去搵未來出路。只係一味搞對立。
但佢地嘅“民主”只會出“短見民碎政棍”。救不了場。
雷曼兄弟都好大,佢地高薪挖角都揾唔到能人續命。若民主選得到能人,又點會得兩個年將就木嘅老者泥漿捽角?

其實歸根究底, 都係'利益'兩字, 中國掘起, 已經逐漸蠶食緊, 歐美多年佈署嘅利益.  最新嘅例子, 就係新冠疫苗.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]