• 瀏覽: 2,515
  • 回覆: 19
英國與法國爆發脫歐後最嚴重的捕魚權糾紛之際,歐盟前英國脫歐首席談判代表巴尼耶(Michel Barnier)近日出書,揭露雙方在脫歐談判中的內幕故事。有輿論估計,他在法國明年大選前夕出書,或有意挑戰法國總統馬克龍的寶座。

該書名為《大錯覺:英國脫歐秘密日記〉(The Grand Illusion: A Secret Diary of Brexit,暫譯)。70歲的巴尼耶參與英國脫歐長達4年談判,見證布魯塞爾與倫敦在公民權、金錢、北愛爾蘭、捕魚及出入口制度等多個範疇角力,但僅以暗示方式批評。

在書中,巴尼耶讚揚英國前首相文翠珊,形容她是「一位勇敢及頑強的女士,身邊被眾多把自身利益淩駕國家利益的男士包圍」。他又指到,文翠珊的脫歐方案遭遇英國國會阻撓,與現任英國首相約翰遜及前首相卡梅倫形成對比,認為約翰遜及卡梅倫應負上「自己國家歷史的真正責任」。

該書亦披露歐盟與英國談判的幕後細節,包括資料外洩等,但雙方在公眾面前仍友善交談及交換禮物。對於英國的捕魚計劃在最後一刻才呈交歐盟,他形容有關文件是「充滿陷阱、虛假承諾及故態復萌違背宗旨」。

巴尼耶絕世靚抽!

johnson脫歐,英國而家受害!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20210509/bkn-20210509020253133-0509_00992_001.html

迎接2024巴黎奧運年
中法建交60周年
做勢

英國脫歐內情 本來就臭不可當 亦係一個笑話
亦係紙牌屋現實上演
為上位 為大位可以去到幾盡
約翰遜呢條仆街真係用行動去證明佢有幾仆街
不過英國唔多呢D咁既人
點帶領英國走向衰落
蘇格蘭呢場大戲 唔知唱唔唱得成

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-5-9 08:25 發表
英國脫歐內情 本來就臭不可當 亦係一個笑話
亦係紙牌屋現實上演
為上位 為大位可以去到幾盡
約翰遜呢條仆街真係用行動去證明佢有幾仆街
不過英國唔多呢D咁既人
點帶領英國走向衰落
蘇格蘭呢場大戲 唔知唱唔唱得成
就期待北愛爾蘭因此加速被愛爾蘭共和國統一!

文翠珊好又掂丫, 咪又被民主打壓, 被迫下台!!!!

脫歐呢單嘢根本就係由蠢嘅選民投票決定一件蠢事,再由蠢嘅政客去幫佢完成,從而令到國家向下沉,好大機會四分五裂

英國脫完歐, 就黎脫離世界.

引用:
原帖由 waltzno2 於 2021-5-9 08:39 發表
脫歐呢單嘢根本就係由蠢嘅選民投票決定一件蠢事,再由蠢嘅政客去幫佢完成,從而令到國家向下沉,好大機會四分五裂
最好繼北愛俾愛爾蘭共和國吞併,全面公制,全面歐元後,

英倫四分五裂,最後逐個俾德國吞併!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-5-9 08:39 AM 發表
文翠珊係俾黨內權鬥 鬥下台
當日脫歐派以約翰遜為首
係咁逼文翠珊去傾脫歐方案 然後不斷否決
實際上 大家都知道
當日文翠珊同歐盟傾方案 係無可能得出一個對英國有利既條件
所以脫歐派不愁無藉口反

事實上文翠珊係受命去執屎 佢當時亦舖路加大同中國經貿往來
而家睇返 如果繼續同中國加大經貿往來
英國就算同美國簽唔到雙邊 都仲有來自中國既動力幫助經濟增長
亦令英國同歐盟日後談判 多左籌碼

睇返脫歐份文件 其實唔好得幾多
不過當時已經無其他人去拆台
亦因為當時約翰遜條仆街 將歐脫一拖再拖
拖到最後先交上去批準
文翠珊當時係議會都小路寶
不過要「含淚」支持 因為唔支持 就要無協議脫歐

文翠珊敗在唔夠賤 敗在唔夠自私 敗在太為英國設想

以往 一直覺得西方教育普及 人民有基本質素
對政治有充份了解
但近年 我越黎越覺得 西方人民 只係一群白痴
對自己國家 對世界時事 都只係一知半解

引用:
原帖由 cwilson1 於 9/5/2021 08:39 發表
應是權力鬥爭下犧牲

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-5-9 08:57 發表

文翠珊係俾黨內權鬥 鬥下台
當日脫歐派以約翰遜為首
係咁逼文翠珊去傾脫歐方案 然後不斷否決
實際上 大家都知道
當日文翠珊同歐盟傾方案 係無可能得出一個對英國有利既條件
所以脫歐派不愁無藉口反

事實上文翠珊係受命去執屎 佢當時亦舖路加大同中國經貿往來
而家睇返 如果繼續同中國加大經貿往來
英國就算同美國簽唔到雙邊 都仲有來自中國既動力幫助經濟增長
亦令英國同歐盟日後談判  ...
對岸法國好太多!而家真係宏觀!

所以東方日報都係駐法國,而唔係駐英國!

一早就知金毛出賣鷹角謀私利

英國政客,不知所謂。

根本英國佬就最古惑,以前佢係日不落帝國。諗住食住以前祖先,嗰啲噉嘅霸業,可惜一個一個殖民地冇曬。最後連香港都無埋 ! 點解以前有歐洲共同體,點解係得英國同瑞士有自己獨立嘅貨幣? 就係英國已經諗咗條後路,所有歐洲要經英倫海峽先至可以去到英倫三島。之前佢大佬喺中東一帶搞咗啲黃色革命,難民四散。佢見到歐洲咁多窮親戚,再加上難民周圍走,佢梗係唔想孭呢個包袱la。佢諗出全民公投點啊知就舐嘢。文翠珊你估佢唔知啊。而家細傻到佢就瀨嘢喇 !

根本任何所謂民主人權根本係自私自利。係呢班人自己都欺騙世人,連自己都欺騙埋。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]