• 瀏覽: 1,733
  • 回覆: 17
據《國防新聞》報導,正當美國海軍正掙扎於過時設施的維修,而待修軍艦名單又大排長龍的同時;美國跨參眾兩院的共和與民主黨派議員提出總金額高達250億美元(約新台幣7,040億元)造船廠振興案,將注入美國公私造船廠,修復船廠並帶美國回到往日海上強權榮光。目前案子正等候參眾兩院辯論。

https://www.chinatimes.com/realt ... headl_p03&chdtv

250億美元???收咁少???又想昆國會洗濕個頭, 唯有繼續下注"科水"俾海軍??

一切已經太遲

引用:
原帖由 自脫胸圍屈非禮. 於 2021-5-9 01:06 AM 發表
一切已經太遲
根本現在中國的海上獨門技術已領先美國
好似潛艇的磁流體, 超空泡魚雷, 及超合金船身, 及超靜音都是美國未能涉及的, 投資250億呀????咪講笑啦!!!

而中國的電磁彈射, 電磁炮更是美國望塵莫及..

美國都係算把啦, 中國都唔想同你爭做一哥, 好心安安靜靜做返你一哥囉, 咪攪咁多嘢啦美國!!!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-5-9 01:34 AM 發表

好似潛艇的磁流體, 超空泡魚雷, 及超合金船身, 及超靜音都是美國未能涉及的, 投資250億呀????咪講笑啦!!!

美國都係算把啦, 中國都唔想同你爭做一哥, 好心安安靜靜做返你一哥囉, 咪攪咁多嘢啦美國!!!
美國造船業不在于資金和技術,最大問題是缺少熟練的工程師和技工,這可不是幾年甚至10年能彌補的。

引用:
原帖由 robin09 於 2021-5-9 09:10 AM 發表

美國造船業不在于資金和技術,最大問題是缺少熟練的工程師和技工,這可不是幾年甚至10年能彌補的。
技術都係問題, 好似佢電磁彈射係統, 到現在未攪掂,

而傳美國要偷中國的電磁炮科技, 好可恥!

10個航母戰鬥群, 唔夠你殺?

.

逼到美狗重開戰爭機器,好嘢心想就事成,求仁得仁

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-5-9 01:34 AM 發表

仲有飛天航母,量子激光炮,反重力核戰機

引用:
原帖由 robin09 於 2021-5-9 09:10 AM 發表

美國嘅年輕人情願走去搵得錢勁多嘅金融業IT業, 都唔肯去搵得錢少兼辛苦嘅製造業。

250億之中,恐怕大部分被軍火公司蠶食鯨吞。

小到嚇死小寶寶

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-5-9 01:02 AM 發表
據《國防新聞》報導,正當美國海軍正掙扎於過時設施的維修,而待修軍艦名單又大排長龍的同時;美國跨參眾兩院的共和與民主黨派議員提出總金額高達250億美元(約新台幣7,040億元)造船廠振興案,將注入美國公私造船廠,修復船廠並帶美國回到往日海上強權榮光。目前案子正等候參眾兩院辯論。

https://www.chinatimes.com/realtimenews/20210508002090-260417?ctrack=pc_armament_headl_p03&chdtv
美國補貼私人公司,
私人公司協助美國軍方!

大陸幾時開始制裁美國私人公司?

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2021-5-9 04:59 PM 發表

美國嘅年輕人情願走去搵得錢勁多嘅金融業IT業, 都唔肯去搵得錢少兼辛苦嘅製造業。
各國都有類似情況

中國年青人寧願做快遽
都唔願意入工廠工作

引用:
原帖由 秋風秋雨 於 2021-5-9 06:02 PM 發表

美國補貼私人公司,
私人公司協助美國軍方!

大陸幾時開始制裁美國私人公司?
我想中國現在是行仁政唔係學美國攪霸權,
中國奉行毛主席的其中一個思想, 宜將剩勇追窮寇,不可沽名學霸王.

問題係美國政府及政棍, 唔關那些美國公司事, 做咩要攪佢地, 中國歡迎有創意工業互相公平競爭

25B US$ 咁大把!!! 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]