• 瀏覽: 2,459
  • 回覆: 29
回歸後的香港有個怪現象;冇大冇細,媽叉特首好像理所當然。想當年董老與梁振英,動輒得咎,其處境苦過黃蓮。大和解的曾蔭權和林鄭待遇好一點,因為「自己友」也!
只有法官高高在上,司法獨大理所當然,似乎誰也動不得。
國安坐鎮,自然比高高在上的法官更高數級;「投訴法官新機制」終于登場。

司法從來獨大
衙門一向偏高
明欺暗損位超豪
任意放生被告
柳暗花明轉處
堂皇冠冕新途
國安坐鎮更時髦
但見鍾馗當道

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-5-8 18:06 發表
回歸後的香港有個怪現象;冇大冇細,媽叉特首好像理所當然。想當年董老與梁振英,動輒得咎,其處境苦過黃蓮。大和解的曾蔭權和林鄭待遇好一點,因為「自己友」也!
國安坐鎮,自然比高高在上的法官更高數級;「投訴法官新機制」終于登場。

司法從來獨大
衙門一向偏高
明欺暗損位超豪
任意放生被告
柳暗花明轉處
堂皇冠冕新途
國安坐鎮更 ...
2016年警察原本有機會消滅司法霸權
但係警察自己懦弱怕事
斷送大好機會

所以難怪黑暴時要武警做督戰隊

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-5-8 06:06 PM 發表

司法從來獨大
衙門一向偏高
明欺暗損位超豪
任意放生被告
柳暗花明轉處
堂皇冠冕新途
國安坐鎮更 ...
以法治法官
從今遭監管
最好一鍋端
作璧如上觀

幾時取代基本法?香港係中國一部份不能分割,幾時先至可以真正叫統一呢,等等等,究竟幾時?

引用:
原帖由 燊輝 於 2021-5-8 18:47 發表
幾時取代基本法?香港係中國一部份不能分割,幾時先至可以真正叫統一呢,等等等,究竟幾時?
面不變低變。

又睇下哩個機制會否有力斬妖除魔!

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-5-8 19:24 發表
我信一黨專政:啱做就做。

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-5-8 19:24 發表
如果唔係中央派人做就唔好咁樂觀

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-5-8 21:07 發表

如果唔係中央派人做就唔好咁樂觀
就算唔系直接,都系間接。

什麼大和解,根本係弱知兼白痴

黃髮棺根本全不中立,那有公平公義,如果沒有監管機制,會變成一股邪惡勢力,受西方所操控

引用:
原帖由 kw_lam 於 2021-5-8 23:35 發表
黃髮棺根本全不中立,那有公平公義,如果沒有監管機制,會變成一股邪惡勢力,受西方所操控
問題係用邊個監管先?
外人管,佢地又唔服,用返自己人就同廢紙冇分別
中央不插手監督機制就等同廢物

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-5-8 23:39 發表

問題係用邊個監管先?
外人管,佢地又唔服,用返自己人就同廢紙冇分別
中央不插手監督機制就等同廢物
只有鍾馗坐鎮才能收拾妖孽。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-5-8 23:45 發表

只有鍾馗坐鎮才能收拾妖孽。
直接點,由國安公署負責監督法官的業務
接受市民舉報,亦有主動調查權

否則任何本地制度都變成紙老虎

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-5-8 23:48 發表

直接點,由國安公署負責監督法官的業務
接受市民舉報,亦有主動調查權

否則任何本地制度都變成紙老虎
實質上是這樣,形式會“形式的”。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]