• 瀏覽: 1,394
  • 回覆: 9
政府即將推出「電子消費券」,財政司司長陳茂波今天(8日)在電台節目表示,由於聽到不同市民的意見,將不再分五期發放電子消費券,「原則上係唔分

個餅愈搓愈走樣, 變咗個包!

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/622 ... utm_medium=referral

分兩三期買下口罩洗手液都好

不再分五期發放 改為五十期發放  夠幾次新年用 

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-5-8 12:48 PM 發表
分兩三期買下口罩洗手液都好
呢啲洗乜買?區議員有供應~

政府又係嘅, 呢啲優惠野應該部署好哂先至公佈, 跟住短時間內推出, 唔洗餐餐要等大半年, 咪申請俾人鬧囉

😒

大機會行政費都要幾萬蚊, 派市民5千, 所以要拖咁耐, 要安撫下其他參與者, 舊餅細左, 參與者要加碼, 政府又要加多幾萬蚊行政費, 總數可能要10萬蚊先派5千蚊. 真係要攪年幾市民先可以收到, 可能原本分5次傾唔掂數, 要分2,3次, 參與者先肯加快手腳

引用:
原帖由 supertom123 於 2021-5-8 01:16 PM 發表
大機會行政費都要萬蚊, 派市民5千, 所以要拖咁耐, 要安撫下其他參與者, 舊餅細左, 參與者要加碼, 政府又要加多幾萬蚊行政費, 總數可能要10萬蚊先派5千蚊. 真係要攪年幾市民先可以收到, 可能原本分5次傾唔掂數, 要分2,3次, 參與者先肯加快手腳
叫印務局印實體消費卷, 俾市民慢慢搣, 好過啦;愚民識鬼嘟QR!

又係抵鬧既. 已經無哂反對派. 做野都係不倫不類, 派錢有咩咁多野傾, 派就派, 唔派就唔派

就算係分三期派同五期派有咩咁大分別呢?

引用:
原帖由 cskch 於 2021-5-8 01:40 PM 發表
又係抵鬧既. 已經無哂反對派. 做野都係不倫不類, 派錢有咩咁多野傾, 派就派, 唔派就唔派

就算係分三期派同五期派有咩咁大分別呢?
由四大支付商去分派, 但各自有資源上的凹凸, 需要時間去修補、去適應;多隻香爐, 多隻鬼呀!

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-5-8 12:55 PM 發表

呢啲洗乜買?區議員有供應~
區議會攞政府錢嘅抗疫包,唔係個個啱時間攞

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]