• 瀏覽: 8,768
  • 回覆: 192
+7
引用:
原帖由 佢係乜水 於 2021-5-10 11:43 AM 發表

我所講的面子, 不是單單指這消費券一事
做出來消費券行政費會多
有面子都無用
必大把人鬧先

舊年派一萬,點解唔用舊年個系統派5千呢,簡單又唔駛搞咁多嘢

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-5-10 12:55 PM 發表

做出來消費券行政費會多
有面子都無用
必大把人鬧先
反正現屆政府就是不會參考他人的做法, 大陸的健康碼, 顯示核酸檢測記錄, 疫苗接種記錄和追蹤軌跡的行程卡, 應用都已成熟, 追蹤確診者的行蹤軌跡都好快速, 又可避免人為隠瞞, 但香港政府係都唔參考, 係要自己搞安心出行和智方便這唔湯唔水的app

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2021-5-10 12:07 PM 發表

反正現屆政府就是不會參考他人的做法, 大陸的健康碼, 顯示核酸檢測記錄, 疫苗接種記錄和追蹤軌跡的行程卡, 應用都已成熟, 追蹤確診者的行蹤軌跡都好快速, 又可避免人為隠瞞, 但香港政府係都唔參考, 係要自己搞安心出行和智方便這唔湯唔水的app
重覆左功能
「智方便」根本可以加掃QR
取代安心出行

新年個個都要辦年貨㗎喇

你留番新年派
反而對刺激經濟更加冇正面作用

阿荗整得個餅嚟,大家都餓死曬了

不是留在新年派券
而是消費券可用到新年

有無用見人見智
有些行業靠新年賺大錢
酒樓靠節日賺大錢

政府的確慢
一join左電子支付己有減10元20元印花
M記有$200現金券獎賞

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-5-8 11:38 AM 發表
財政司司長陳茂波今天表示,備受市民關注的5000元電子消費券計畫快將公布細節。他透露,電子消費券不再分5期發放,會盡量壓縮期數,且會延長使用...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210508/share_2021050811012832739.jpg

只係派 5000 蚊唔係 500000 呀,仲要多多限制:smil ...
講起5000元電子消費券 ,岩岩見C台出左兩年期既5千蚊5G, 岩岩好黎交費岩曬
https://www.hk01.com/財經快訊/624703/csl率先為消費券推5g服務計劃-全期費用5000元

引用:
原帖由 湯小婷 於 2021-5-13 09:11 PM 發表

講起5000元電子消費券 ,岩岩見C台出左兩年期既5千蚊5G, 岩岩好黎交費岩曬
https://www.hk01.com/財經快訊/624703/csl率先為消費券推5g服務計劃-全期費用5000元
咁都得~無諗過可以交費
依個idea 又幾好

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-5-8 12:19 PM 發表

傻仔?
劏房波識投資作劏房,又點會傻?

只是大前年個 4000 及今次 5000,都睇到劏房波是「屎忽鬼」行為。
淨係識劏房其它乜都唔掂,咪即係傻仔囉

引用:
原帖由 loneranger1997 於 2021-5-21 11:54 AM 發表

不過智方便有個人生物資料,如果只係記錄你去過邊度,得一兩句英文/數字,安心出行可能會較實際.
有生物資料又如何
有甚麽用途
複制你另一個你?
講衰些有D NA
台灣火車炒車
屍要D N A証明死者身份
無D N A資料成為無家屬認領屍體

如果怕洩私隱
你原始人生活
外國己用電子護照
出境檢測或疫苗証明
就是要你私隱