• 瀏覽: 38,980
  • 回覆: 598
  • 追帖: 1
+13
【明報專訊】民主黨前主席胡志偉丁父憂,佢噚日獲高院批准短暫保釋,可以外出奔喪,但須遵守「奔喪時間、地點、路線保密」等條件。工聯會郭偉強(圖)就喺facebook留言「講乜都無用,法官批准了,但係辛苦咗懲教同事」,仲批評志偉,話「背祖忘宗,賣國求榮的人講盡孝,都一樣難聽過粗口」。

【明報專訊】民主黨前主席胡志偉丁父憂,佢噚日獲高院批准短暫保釋,可以外出奔喪,但須遵守「奔喪時間、地點、路線保密」等條件。工聯會郭偉強(圖)就喺facebook留言「講乜都無用,法官批准了,但係辛苦咗懲教同事」,仲批評志偉,話「背祖忘宗,賣國求榮的人講盡孝,都一樣難聽過粗口」。
民主黨主席羅健熙喺fb轉發郭偉強嘅帖文,話要為對方嘅人格證明留個紀錄,「盡孝,原來都有國土、種族之分。亦權作郭偉強的智力證明」。
羅健熙:郭偉強人格智力證明
正還押嘅民主黨尹兆堅,佢嘅fb亦發帖,話阿尹對志偉情況甚感關心,特別係對方嘅情緒,小編話噚日朝早等候探阿尹時得悉志偉可短暫保釋奔喪,所以一見到阿尹就同對方提及,形容阿尹聽到後「嘴上嘅二撇雞鬍鬚也微微上揚」,原來阿尹之前一晚輾轉反側,不斷為志偉祈禱。對於郭偉強嘅說法,小編喺帖文隔空回應:「人之孝乃人禽之辨,希望你都有啦,出賣工人,企喺工人對面嘅人講道德,都一樣難聽過粗口。」
有建制派唔撐郭偉強
林健鋒:某啲事變得太政治化
其他建制派議員似乎亦唔同意郭偉強嘅說法,經民聯林健鋒同Emily講,佢都支持志偉獲准去奔喪嘅決定,話有時候某啲事情變得太過政治化。
胡志偉早前因涉嫌煽惑他人參與七一前後遊行及民主派初選案被檢控,由1月起還押至今。

幾多不知名的"黑暴手足"棄保潛逃逃亡外國...家破人離以後可能無機會盡孝道...
至少胡志偉奔喪還可以...什麼事都政治化又何苦呢...

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20210508/s00002/1620412939638

胡志偉父親係反對胡志偉賣國反港,點解胡志偉又咁不孝同父親對著幹,佢幾時盡過孝道

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-5-8 05:57 AM 發表

https://fs.mingpao.com/pns/20210508/s00046/d15f48e5f44115d19650b600f15b0116.jpg ...
咁郭生又真係over左
不忠不義不孝 胡志偉只係犯左頭兩樣啫

唔俾人去奔喪,唔係幾人道做法。

難聽過粗口 有條仆街竟然話:「黑社會都愛國啦~」
咁做人仔女嘅愛父母唔得嘅咩?
佢愛父母唔愛國有乜問題呀?
唔洗宣誓唔洗立法都去愛嘅嗰啲係真愛。
又要宣誓又要立法先去愛嘅,呢啲愛,愛曬有限囉!

又係冥報,又係曱甴漂白文。

郭先生無講錯,全力支持郭先生。

引用:
原帖由 sing189819 於 2021-5-8 06:43 AM 發表

咁郭生又真係over左
不忠不義不孝 胡志偉只係犯左頭兩樣啫
有冇睇無間道3?

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-5-8 05:57 AM 發表

https://fs.mingpao.com/pns/20210508/s00046/d15f48e5f44115d19650b600f15b0116.jpg ...
2021年最大笑話,同漢奸走狗賣國賊講孝心

做漢奸視為不忠,激死老豆搵山拜視為不孝。

砸爛市民飯碗視為不仁,出政府糧反政府視為不義。

胡志偉做左咁多壞事,害左咁多個香港家庭,被人鬧係好合理。

下次到許智峰死老公老母又話叫政府唔好捉佢比佢返香港奔喪完再潛逃離開香港啦

佢係一位好髮官!👍👍

引用:

無國那有家,無家那有佢老竇,無佢老竇那有佢,連國家都可以賣嘅人根本連基本人格都有問題,孝從佢口講出黎真係難聽過粗口

黃C曱甴吾係起何妖父母早墳、呢啲咪佢哋孝道咯、胡志偉系去奔喪、定係去鞭佢老豆屍、問佢點解要生一個有中國血統既佢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]