• 瀏覽: 1,902
  • 回覆: 26
+2
疫情之下,內地民眾無法到香港等境外消費,間接令擁有免稅優惠政策的海南省受惠。繼去年國慶、今年春節、清明假期後,海南的免稅店在剛過去的「五一」

香港再不開關,內地旅客的購物生意肯定流失去晒海南。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1567159/即時-中國-海南-疫-市下成內地客購物天堂-3日做近5億生意

廣東道靜到呢

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-5-7 23:19 發表
疫情之下,內地民眾無法到香港等境外消費,間接令擁有免稅優惠政策的海南省受惠。繼去年國慶、今年春節、清明假期後,海南的免稅店在剛過去的「五一」

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/e6962c02a386b59122b135eede336119/stheadline/inewsmedia/20210507/_2021050719322685807.jpg
舊年都已經係咁

真正內循環!

引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-5-8 08:10 AM 發表

正,還香港人寧靜和平
公務員點會理其他行業苦

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-5-8 09:11 AM 發表

公務員點會理其他行業苦
七婆連八達通都唔識用,連一位大陸來的乞兒婆,都比一張大牛?
呢 D 咁離地行為,都笑死人。

天助海南島
正路呢類新購物區要一段時間先可以舊客既消費地區習慣,同培養客戶既消費信心

呢鑊封關,唔想去都要去

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-5-8 11:26 AM 發表

大陸乞兒佢俾500係佢嘅錢

8達通唔識用因為未用過,與生活圈子有關。

起碼政府知道旅遊呢個無煙工業好重要,養活好多人,唔係離地人士所講還香港寧靜

公務員唔怕失業,點會理人死活。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-5-8 11:26 AM 發表

層次問題…窮人與富人之分

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-5-8 11:58 AM 發表

起碼政府知道旅遊呢個無煙工業好重要,養活好多人,唔係離地人士所講還香港寧靜

1. 在街頭行乞已經是犯法。
2. 沒有香港身分證,在街頭行乞、賣嘢都一定犯法。

即 777 發一個訊息比人,以上 1、2 都不是犯法,旅客可以來香港可以行乞?

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-5-8 12:13 PM 發表

1. 在街頭行乞已經是犯法。
2. 沒有香港身分證,在街頭行乞、賣嘢都一定犯法。

即 777 發一個訊息比人,以上 1、2 都不是犯法,旅客可以來香港可以行乞?
1. 777點會知個行乞者有無身份證?! 無話行乞要掛個身份證先可以。

2. 俾錢行乞者唔係違法。

佢當時身份係位市民,從道理上不應助長行乞,從人情上係送中送炭。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-5-8 11:58 AM 發表

公務員當知道自己無人工, 已經好嚴重, 公務員人工如果無市民交到稅, 何來出糧? 愈來愈多人失業, 火燒唔到佢地唔識做野, 呢D都係自私行為.

當然相對整體, 就算衣家2,30萬失業, 仲有好多人交稅, 但成個社會係一環連一環, 一個行業消失會影響到另一個行業, 香港好多年前已經無工業, 靠旅遊業, 無自由行, 無人來, 香港無錢, 航空業變夕陽行業, 旅遊巴無生意, 的士做返本地客.

內地靠內循環已經夠晒, 香港一直靠外來帶動經濟, 所以香港打疫苗比例仍然咁低, 10年都通唔到關. 再多幾個行業消失. 香港要知道自己位置, 同有咩能力, 無能力就乖乖聽話打疫苗, 盡快清零, 唔係一直有輸入個案又唔禁飛機來往, 又想用旅遊氣泡振興經濟有點妙想天開, 要面對現實, 好好做好防疫, 盡快清零

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-5-7 11:19 PM 發表

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/e6962c02a386b59122b135eede336119/stheadline/inewsmedia/20210507/_2021050719322685807.jpg
買嘢不出境

引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-5-8 08:11 AM 發表

香港野好貴
繼續留係海南shopping
順便食海南雞飯
海南雞飯係新加坡

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]