• 瀏覽: 2,023
  • 回覆: 35
+2
中美競爭白熱化之下,美國總統拜登當地時間周四(6日)表示,中國透過大量投資和研發,吃掉了美國的午餐(含搶飯碗之意)。他重申,已通過他提出的方案,對美國本土進行大量投資,並預計今年將花費約6000億美元

9up就天下無敵  做就…

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2951374/拜登稱別讓中國搶飯碗  今年6000億美元買美貨?mtc=30003

身體最誠實

哈哈哈哈
自己錢多 就可以買別家啊  

美國貨咁L貴, 點同中國貨爭呀?

結果又吾系向中國買材料,技術等

美國政府花6000億買美國貨,關中國什麼事?咪買到夠。

厲害,連美國總統拜登都採用“黃色呼啦圈”呢個經濟模式!?

美國有本事就應向絕高科技發展,普通貨就未同中國爭啦。平你幾賠價,質量又唔差得去邊。富豪咁系用歐美貨咯

引用:
原帖由 匯豐銀行 於 2021-5-7 05:38 PM 發表
厲害,連美國總統拜登都採用“黃色呼啦圈”呢個經濟模式!?
呢個世界有好多奇才, 尤其一涉及政治經濟.

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-5-7 05:31 PM 發表
12323058 身體最誠實
美國日日印錢,自己買返咪得囉

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2021-5-7 05:37 PM 發表
美國已經活在中國下每天不提中國過不了活

美民係笨啫,但唔代表蠢同有錢架喎,慳得嘅通常都會慳,唔會比美國商人搵笨實!

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2021-5-7 05:37 PM 發表
噉中國唔準備好生產啲貨去美國嘅話,到時就無美國貨比佢買囉。

美國債不斷增加情況下,這6000億是從何來

引用:
印銀紙但冇貨賣.一係美國超級通脹..
一係大把人走私中國貨當美國貨賣...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]