• 瀏覽: 1,435
  • 回覆: 27
變種病毒傳播鏈為禍社區,當局因應變種病毒具有超強傳播力,相繼要求多幢大廈約2,000居民隔離檢疫21天,檢疫人數急增,令

衞生署衞生防護中心總監林文健表示,如果不涉及變種病毒個案,只要密切接觸者證明已完成接種2針疫苗後14天,檢疫時首天呼吸道樣本核酸檢測呈陰性,以及血清抗體測試呈陽性,檢疫期可由14天減至7天,之後再加7天家居檢疫及電子監測。至於涉及變種病毒的密切接觸者,如證明已完成接種2針疫苗後14天,進入檢疫中心第1天、7天及12天檢測陰性,血清抗體測試呈陽性,在檢疫中心的檢疫期由21天,減至14天,及加7天自我監測,和在第19天到社區檢測中心接受強制檢測。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210507/bkn-20210507124813587-0507_00822_001.html

一早就應該咁做啦!

但電視新聞話完成2針後14日的人, 如果不牽涉變種病毒, 可以在家居檢疫7日喎

14+7    同冇打針分別不大,   即係同市民講  衞生署對d疫苗  根本冇信心 !!    咁市民仲會去打針咩

大家快接種啦,利大於弊

咁多人死點解佢仲吾死?

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-5-7 04:42 PM 發表
大家快接種啦,利大於弊
"利多於弊"  又係用錯晒 形容 ,  應該話係  "兩害取其輕" .

兩條廢閪

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-5-7 04:41 PM 發表
14+7    同冇打針分別不大,   即係同市民講  衞生署對d疫苗  根本冇信心 !!    咁市民仲會去打針咩
點樣14+7?

多得全港死臭雞賓妹、死臭雞印妹、死印度南亞狗、不過最重要多謝個癲婆同一眾狗官逆向思維,死臭雞賓妹、死臭雞印妹幾千個圍埋除晒口罩食野吹水跳舞無人去執法,但一有事要拉晒全棟大樓居民坐21日,正仆街

你地班狗官可以吾使返工WFH...我地吾返工哪有錢,你老母
.

引用:
原帖由 charlir2005 於 2021-5-7 04:46 PM 發表

點樣14+7?

"  在檢疫中心的檢疫期由21天,減至14天,及加7天自我監測" .... 唔通我睇錯野

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-5-7 04:49 PM 發表

"  在檢疫中心的檢疫期由21天,減至14天,及加7天自我監測" .... 唔通我睇錯野
但你#4原帖無講明係由21日變為14+7喎

到底有無磚家出嚟講點解係用星期嚟計,而唔係十進制?定係只係順口

笑恥係廢官之首

很好,終於跨出第一步。

主題標籤 #陳肇始
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]