• 瀏覽: 10,666
  • 回覆: 130
  • 追帖: 1
+6
老撾確診病例數一個月內激增200倍,泰國要建野戰醫院收治患者,東南亞疫情正在急速蔓延……

尼泊爾的ICU和普通病房都是一床難求,很多醫院也出現了氧氣不足的情況。

泰國疫情不止,6府宣布宵禁。很多商場都關閉,政府人員全面消毒。

老撾、尼泊爾和泰國的確診病例數都呈現幾何級上升,醫療體系面臨崩潰。

有分析指出,老撾等國疫情大爆發和印度等疫情重災區的人員跨境流動有很大關係。雖然老撾早已嚴令禁止外國公民非法入境,但漏洞百出的邊境檢疫措施讓隔離變得非常困難。

需要注意的是,儘管因為人口基數差異巨大,老撾、泰國等國家的確診病例絕對數據無法和印度相提並論,但確診病例數的激增比外界想象的要嚴重得多,這表明疫情可能會失控蔓延。

即使是東南亞確診病例數最少的越南,4月份新增病例數也激增了131%後,也迫使越南政府開始限制公眾集會。而隨著上周每日新增病例數自2月以來首次超過3000人,馬來西亞也宣佈將於5月6日至17日在該國最繁華的6個區加強管制。

香港係第一收容港,有咩未見過,濕濕碎啦

新聞來源連結:
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/8406236-全面擴散!印度疫情已波及整個東南亞-香港要小心

香港仲唔立即收緊防疫措施!

第四波病毒差唔多2星期都冇確診
宜家被幾個菲人印度人累死
爆佐個變種病毒仲要唔講去過邊度

快肛篩啦!!!

只可以拖延.........基本防唔到...........病毒會不斷轉變生長進化.........!!
所以香港政府需要思想準備..........久守必失..........進攻是最好的防守.....!!

希望有新疫苗面世........否則都幾麻煩.....!!

印度爆煲之後,估計下個國家係泰國,好多國家已經唔比三哥入境,泰國依家仍然可以

引用:
原帖由 superplx 於 2021-5-6 11:13 PM 發表
第四波病毒差唔多2星期都冇確診
宜家被幾個菲人印度人累死
爆佐個變種病毒仲要唔講去過邊度
印度人是富人..........同一群菲律賓女傭開私人派對.........之後女傭又同朋友開私人聚會.....!!

引用:
原帖由 gerson161 於 2021-5-6 11:21 PM 發表
印度爆煲之後,估計下個國家係泰國,好多國家已經唔比三哥入境,泰國依家仍然可以
孟加拉及尼泊爾已經爆了............尼泊爾單日急升1000感染者.......醫療系統近乎崩潰....!!
孟加拉當地情況未有報導........但情況不樂觀.........因為孟加拉的醫療系統要比印度差....!!

香港的檢測好有問題,根本就唔准,睇好多視頻,都係輕輕撩一下鼻腔就算數,最少要深入五公分啊,唔好咁求其啦。

https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/zh/news/298121/

連日本仔都一日新增病例4071

附件

abbr_2935091f06731503e295bf561199ff48.png(362.51 KB)

引用:
原帖由 百蚊富翁 於 2021-5-6 11:29 PM 發表
香港的檢測好有問題,根本就唔准,睇好多視頻,都係輕輕撩一下鼻腔就算數,最少要深入五公分啊,唔好咁求其啦。
這點又同香港政府無關..........主要是技術上的即時檢測很難發現印度新變種.......!!
從印度方面得來的資訊.......要檢測十次以上才會被發現.......病毒發病到嚴重只需要8小時..........!!

除非抽血檢察.........但成本及時間不容許............一天幾十萬血液檢測.......人手上已經是問題...!!
加上成本更是驚人........長遠來說是不可行........多數會抽樣檢察.....!!

更大問題是只要新變種病毒入侵社區之後..........就會全面取代舊有的病毒.....!!
巴西一樣新變種病毒出現..........N9.......!!

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-5-6 11:21 PM 發表
只可以拖延.........基本防唔到...........病毒會不斷轉變生長進化.........!!
所以香港政府需要思想準備..........久守必失..........進攻是最好的防守.....!!

希望有新疫苗面世........否則都幾麻煩.....!!
藥廠未更新得切疫苗, 佢又再變種!

引用:
原帖由 百蚊富翁 於 2021-5-6 11:29 PM 發表
袁國勇已經指出咗啦, 政府當聽唔到、睇唔到!

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-5-6 11:42 PM 發表

藥廠未更新得切疫苗, 佢又再變種!
因為感染人數短時間增加..........病毒好食好住就會健康成長......一代比一代強大....!!
過去新病毒出現.......就會被人類追擊封殺.........迫使病毒弱化本身換取散播力增強....追求活下來.!!

但如果人類自視過高輕視病毒.......給病毒有更大發展及成長空間.....!!
那麼病毒會雙軌發展..........增強本身毒性及強化感染力.....最終成為完美病毒...!!

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-5-6 11:41 PM 發表

這點又同香港政府無關..........主要是技術上的即時檢測很難發現印度新變種.......!!
從印度方面得來的資訊.......要檢測十次以上才會被發現.......病毒發病到嚴重只需要8小時..........!!

除非抽血檢察.........但成本及時間不容許............一天幾十萬血液檢測.......人手上已經是問題...!!
加上成本更是驚人....... ...
如果係抽血檢查嘅話入境嗰班抽血咪得囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]