• 瀏覽: 4,270
  • 回覆: 18
一年都冇乜點用過泳池,無端端又話要維修裝修,仲要搞成兩個月,開番返估計又係差唔多,一陣再有疫情又要封池,好心為下啲泳客著想啦! 康文署做嘢唔可以有啲彈性咩? 幾時可以改善一下的官僚封建制度?

引用:
原帖由 真。豐滿的筍盤 於 2021-5-6 01:37 PM 發表
一年都冇乜點用過泳池,無端端又話要裝修,仲要搞成兩個月,開番返估計又係差唔多,一陣再有疫情又要封池,好心為下啲泳客著想啦! 康文署做嘢唔可以有啲彈性咩? 幾時可以改善一下的官僚封建制度?
不是裝修, 是維修。
有泳客發現長時間沒使用, 多處地方自動破損, 可能會令泳客受傷, 所以要維修好, 以保障泳客

本人就是泳客,開番遊了幾次,一切安好, 而且如果有少少剝落,你覺得需要兩個月時間去維修咩, 封池嘅大半年時間難道冇人去睇睇個泳池嘅狀況咩, 你唔好話畀我聽開返先去望下個泳池掛, 而且兩個月嘅時間喺大陸我估全新起一個都夠曬時間!

引用:
原帖由 真。豐滿的筍盤 於 2021-5-6 02:44 PM 發表
本人就是泳客,開番遊了幾次,一切安好, 而且如果有少少剝落,你覺得需要兩個月時間去維修咩, 封池嘅大半年時間難道冇人去睇睇個泳池嘅狀況咩, 你唔好話畀我聽開返先去望下個泳池掛, 而且兩個月嘅時間喺大陸我估全新起一個都夠曬時間!
發言人話係維修唔係裝修。
看來要6月6日後才知結果

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-5-6 03:35 PM 發表

發言人話係維修唔係裝修。
看來要6月6日後才知結果
私人機構lockdown個零月,人哋都做好準備,迎接客人,邊有可能重開自己lockdown自己, 分別就係政府機構唔開照出糧!

深水埗游泳池維修後,發現成功換了太陽傘,其他沒有改變,其實很多維修根本無須封池!樓主講得對,反正有糧出,封咗唔使做,又不用問責!

引用:
原帖由 真。豐滿的筍盤 於 2021-5-6 03:58 PM 發表

私人機構lockdown個零月,人哋都做好準備,迎接客人,邊有可能重開自己lockdown自己, 分別就係政府機構唔開照出糧!
政府工程由1.申請撥款, 2.公開招標, 3.工程公司競投, 4.高層開會揀工程公司, 5.工程公司訂料, 6.環保署無異議................等程序重重關卡後, 少則半年, 多則四年, 屢見不鮮

游咗咁多年水都知道政府嘅程序複雜冇彈性,年年都定晒期做所謂maintenance, 不過今年好特別,由於大半年冇開,其實應該唔見得有咩要大搞,何必浪費泳客嘅珍貴時間! 而且睇唔到佢有乜需要全封泳池!

引用:
原帖由 真。豐滿的筍盤 於 2021-5-7 01:22 PM 發表
游咗咁多年水都知道政府嘅程序複雜冇彈性,年年都定晒期做所謂maintenance, 不過今年好特別,由於大半年冇開,其實應該唔見得有咩要大搞,何必浪費泳客嘅珍貴時間! 而且睇唔到佢有乜需要全封泳池!
鬼叫定期維修又要招標又要批錢等, 接標承辦商都要安排人手資源.....

政府冇彈性絕對係事實, 只係合約工程吾係咩彈性都可以滿足.

得觀堂有泳池咩,我自己做物業管理,泳池保養並唔係咁簡單,耐無開,開番前做下維修都合理,唔好乜都借題發揮屌鳩政府

引用:
原帖由 Mark0716 於 2021-5-7 06:38 PM 發表
得觀堂有泳池咩,我自己做物業管理,泳池保養並唔係咁簡單,耐無開,開番前做下維修都合理,唔好乜都借題發揮屌鳩政府
師兄做過物管?本人都估過裝收設計,不如師兄話我知做什麼維修要成兩個月,師兄語氣似康民處打手咁,我都冇講觀堂泳池! 也不是有冇其他泳池游的問題!

引用:
原帖由 daimonster 於 2021-5-7 01:28 PM 發表

鬼叫定期維修又要招標又要批錢等, 接標承辦商都要安排人手資源.....

政府冇彈性絕對係事實, 只係合約工程吾係咩彈性都可以滿足.
呢類已有term contract,由ArchSD皇家佬出works order 就成,不過出左WO都要訂料及跟場主夾期

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-5-7 10:08 AM 發表

政府工程由1.申請撥款, 2.公開招標, 3.工程公司競投, 4.高層開會揀工程公司, 5.工程公司訂料, 6.環保署無異議................等程序重重關卡後, 少則半年, 多則四年, 屢見不鮮
政府物業及部門設施由建築署Property Services Branch負責承建和保養,大約兩個區議會範圍為一張term maintenance contract,包辦區內的保養維修。

如果範圍在天書(Schedule of rate)內,就由「幫辦」出works order來進行維修,毋需另行招標。若工程涉及複雜改建或大量項目不在「天書」(non schedule rate),有機會拆出來招標/TMC minor design and built

引用:
原帖由 真。豐滿的筍盤 於 2021-5-7 07:51 PM 發表

師兄做過物管?本人都估過裝收設計,不如師兄話我知做什麼維修要成兩個月,師兄語氣似康民處打手咁,我都冇講觀堂泳池! 也不是有冇其他泳池游的問題!
builder works 來說每年泳池tile grout和瓦仔之間的expansion joint要重新做,露天池由11月到翌年三月,室內4-6月或10-11月

BS主要是濾水系統,一年只有放曬水先有得倏

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]