• 瀏覽: 2,534
  • 回覆: 20
唉 ! 香港政府捉鹿要識脫角至得架 ,要解決新冠疫情,市民接種新冠疫苗至為關鍵,係時候出奇謀喇 !

荃威花園R座220戶(約500人).、康怡花園N2座230 戶,強制要到檢疫中心隔離21日 !

基層可以捱到幾多個21日無收入隔離呢? 聞者無不腳軟,若唔好彩中多幾次要隔離21日,就窮到瞓街喇 !

建議林鄭政府策略如下 :

1)先恐嚇 !

即時宣佈聽取多名( 所謂) 醫學專家意見 ,新冠變種病毒傳染力、致命性高好多倍 ,稍後政府會宣佈延長隔離強制檢疫至28日、甚至2個月、3個月! ( 驚未 )

並宣佈全港19區將會逐區強制全民檢測,實行(零容忍 )政策 !

例子如美孚新村,若有1人確診新冠變種病毒,全村強制送往隔離檢疫中心21 日 !

2) 設接種疫苗誘因 !

即時宣佈若市民接種咗新冠疫苗,可縮短強制隔離檢疫日數 !

a)打咗1針新冠疫苗

只需隔離7日 !

b)打齊2針新冠疫苗(或康復者打咗1針疫苗

只需隔離3日 !

c) 打齊2針新冠疫苗再加14日

無需隔離,只需檢測 !

保証大部份市民搶住接種新 冠疫苗,接種率月內翻倍都有機呀 !

林鄭政府係時候做嘢勒 !

引用:
原帖由 edw42454849 於 2021-5-6 10:47 AM 發表
唉 ! 香港政府捉鹿要識脫角至得架 ,要解決新冠疫情,市民接種新冠疫苗至為關鍵,係時候出奇謀喇 !

荃威花園R座220戶(約500人).、康怡花園N2座230 ,強制要到檢疫中心隔離21日 !

基層可以捱到幾多個21日無收入隔離呢? 聞者無不腳軟,若唔好彩中多幾次要隔離21日,就窮到瞓街喇 !

1)先恐嚇 !

即時宣佈聽取多名( 所謂) 醫學專家意見 ,新冠變種 ...
只要疫苗暫停供港, 即刻會有大把人預定日後再供港的疫苗。

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-5-6 10:51 AM 發表

只要疫苗暫停供港, 即刻會有大把人預定日後再供港的疫苗。
網友,到時全民搶住接種疫苗喇 !

就算係有錢佬,若要隔離2個月都謝哂喇 !

宣布下月起打疫苗需自費,以香港人唔執輸既特性,應該好多人即刻撲去打

引用:
原帖由 甚麼都沒有 於 2021-5-6 01:11 PM 發表
宣布下月起打疫苗需自費,以香港人唔執輸既特性,應該好多人即刻撲去打
網友,好主意 !

即時收效,每週接種率起碼急增三成 !

要打針先有5000,搞掂

借用何律師提議
暫時打疫苗仍然免費
某個日期後基於各項原因
每次打疫苗要收費一萬蚊
呢個方法確實可令全港市民仆住去打疫苗

引用:
原帖由 edw42454849 於 2021-5-6 10:59 AM 發表

網友,到時全民搶住接種疫苗喇 !

就算係有錢佬,若要隔離2個月都謝哂喇 !
帖四網友的方法也是我經常提議的。

引用:
原帖由 weisin 於 2021-5-6 02:04 PM 發表
要打針先有5000,搞掂
網友,好主意 !

政府坐擁萬五億,每人5000 ,即係400億 ,俾完都唔覺喇 !

若因接種率低而延遲通關,每年經濟損失係幾千億計架 !

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-5-6 02:19 PM 發表

帖四網友的方法也是我經常提議的。
網友,其實這個方法只係有少少效用 !

對於本身想打針嘅市民,會仆到去打針,排期滿晒,但只係加快並無增多 ,而怕煩、唔打算打針嘅市民,無乜影響,係咪免費都係唔打針 !

相反,豁免強制隔離21日甚至2個月,對想打、怕煩、幾乎所有人都好吸引 !

引用:
原帖由 edw42454849 於 2021-5-6 04:24 PM 發表

網友,其實這個方法只係有少少效用 !

對於本身想打針嘅市民,會仆到去打針,排期滿晒,但只係加快並無增多 ,而怕煩、唔打算打針嘅市民,無乜影響,係咪免費都係唔打針 !

相反,豁免強制隔離21日甚至2個月,對想打、怕煩、幾乎所有人都好吸引 !
我認識的黃人都話:除非政府迫他打, 否則死也不打。
然後我問他: 如果打輝瑞一千元一劑賣給你, 你打唔打? 他立刻語塞

引用:
原帖由 edw42454849 於 2021-5-6 10:47 AM 發表

荃威花園R座220戶(約500人).、康怡花園N2座230 戶,強制要到檢疫中心隔離21日 !

1)先恐嚇 !

即時宣佈聽取多名( 所謂) 醫學專家意見 ,新冠變 ...
支持呢個建議,正👍👍👍

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-5-7 10:15 AM 發表

支持呢個建議,正👍👍👍
網友,政府好似今日會宣佈接種疫苗同強制隔離日期有新安排縮短等 !

希望林鄭政府捉到鹿都識脫角,參考吓本人嘅建議喇 !

若真成事 ,則香港市民月內接種新冠疫苗翻倍絕對可以 !

叫班藍屍廢老、3萬隻黑狗、18萬公墓員同家屬打曬先,佢哋無死咯,咪再叫我哋打都未遲啦,你哋打咪得囉。喺你哋眼中我哋反正都係一班刁民嚟啫,死都唔洗可憐唔洗可惜啫,你哋唔係成日話:「唔鍾意香港就躝屍趌路」咩?我哋死曬咪就合曬你哋心意囉!

引用:
原帖由 甚麼都沒有 於 2021-5-6 01:11 PM 發表
我都認為呢招最湊效,仲要定價貴啲,3幾佰唔夠力。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]