• 瀏覽: 14,157
  • 回覆: 161
+6
引用:
原帖由 老納 於 2021-5-5 05:38 PM 發表

咁著咗避彈衣上戰場都會死,咁樣係咪可以唔著!
有好多真實個案戴左套出去玩都奶野,你敢唔敢唔戴出去玩?

日日都有輸入個案, 香港幾時先肯全面封關?

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2021-5-5 06:18 PM 發表
現在香港人真頭痛,不只要預防自己中招,更要避免所住大廈的人中招,一旦有人中招,就全座大廈居民都受害,真瘋狂。
所以今日瘋傳入營清單, 危機感空降而來!

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-5-5 06:38 PM 發表
遲下開放新加坡免隔離

變種四處走

攬炒咁咪好囉,好似好多人鍾意咁樣
所以對入境人士可免隔離檢疫呢d政策, 著實敎人摸不著頭腦......對外寬鬆, 對內不斷收緊, 究竟係咩玩法......

引用:
原帖由 ABBA9999 於 2021-5-5 05:21 PM 發表
變種病毒沒完沒了,衞生署衞生防護中心公布,本港今日(5日)新增6宗確診個案,所有患者均為女性,年齡介乎29至46歲。中心...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210505/photo/bkn-20210505121628365-0505_00822_001_01b.jpg?20210505171830

香港去食屎啦!又三宗,支持大陸吾好開放比班垃圾入境
...
算啦,我已經接受左,無晒感覺,咪有得佢傳播囉!

明明係美國德國研發點解會變咗喺內地同德國😏😏

引用:

以色列研究:輝瑞疫苗對南非變種病毒較無防護力

特拉維夫大學(Tel Aviv University)與以色列最大醫療提供商「克拉利特」(Clalit)觀察近800名COVID-19採檢陽性者,其中近400人接受1或2劑輝瑞疫苗14天以上,另近400名未接種。

在全部研究對象中,只發現約1%感染南非變種病毒B.1.351,但接受1或2劑輝瑞疫苗者,B.1.351感染率是未接種者的8倍,分別是5.4%與0.7%。

這樣的結果顯示,相較於最原本的冠狀病毒以及最先在英國發現的變種病毒,輝瑞疫苗對南非變種較無防護力。
特拉維夫大學的史登(Adi Stern)表示:「我們發現,與未接種的族群相較,接種第2劑者的南非變種感染率不成比例地高,也就是說,某種程度上,南非變種病毒可突破疫苗防護。」

字面上系咪解 打完仲衰 0防禦變負數? 定系著左件識發光既避彈衣 易比敵人命中弱點?

打完針防止重症已經達到目的。
希望方向報不要炒作了

引用:

睇對手用咩武器啦,以前用手槍還可以頂到,依家變左用RPG火箭砲點頂呀

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-5-5 05:41 PM 發表
政府又話現有疫苗,仍然有效對付變種病毒既?
信正苦專家

疫苗冇用

香港請外傭的僱主pk
害其他香港人

多謝政府引入勁嘢

打四劑可能得

引用:
原帖由 amethyst33 於 2021-5-5 07:11 PM 發表

一個中, 全幢一齊受, 又真係幾無奈.....其實咁樣既政策都會增加患者既心理壓力; 講真, 有時中招佢都唔想, 但而家就搞到好似累左成村人咁.....
萬一傳染埋其他住客咁點?
之後一傳十 十傳百 你負責任嗎?
唔封個地區算好了
心理壓力?個疫情年半都唔受控成個香港夠有壓力啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]