• 瀏覽: 6,644
  • 回覆: 112
+4
唔玩協定,可以個別投資,各有各玩!有別國企業想賺錢嘅!

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-5-6 09:49 AM 發表

好現實既問題
成日話去中國製造 想搬回本國生產
但佢地自己國內有無咁既生產能力先
而且 如果唔進行補貼 唔保底銷售
係市場上 可以有幾多競爭力
如果唔賺錢 生產商點生存

今次中歐投資協定
應該係中國最重要 亦係最大一次開放改革
亦係歐盟能夠大肆搶佔中國市場份額最後機會
錯過左 日後要面對既 就係來自世界各國競爭
以及已經準備就緒既國內企業打守備戰
我朋友的朋友在香港工作
家鄉一家四口中晒
中國再唔出手
印度滅國唔係冇可能既事
果d小國學人捐100部呼吸機未玩啦
一d大國概念都冇

引用:
原帖由 威廉PO 於 2021-5-6 05:58 AM 發表
歐洲企業損失慘重,入唔到龐大中國市場。。。政客玩政治,害慘企業。
中國拖咗好耐先至答應
因為中國要開放市場讓步既好多。
目的係政治上拉攏歐洲。
如果達唔到呢個政治目的,個協議對中國根本冇乜吸引力。
講真歐洲有乜嘢係值得中國投資架,都賺唔到乜嘢錢啦,相反大力開放中國市場,國內企業壓力會好大。而家就算拉倒都冇所謂,唔需要讓利咁多,又得唔到政治上好處。

好事,防止資金外流
集中投資國內

暫停批准又唔系唔批准

其實中國已經比左著數歐洲,要唔要就自己諗,但歐洲如果想又攞著數,又要制裁中國兼唔俾還手,咁就真係唔使諗,中國一早講明主權問題冇得妥協,任何制裁可以反制嘅就必定反正。

引用:
原帖由 expedia 於 2021-5-6 11:07 AM 發表

我朋友的朋友在香港工作
家鄉一家四口中晒
中國再唔出手
印度滅國唔係冇可能既事
果d小國學人捐100部呼吸機未玩啦
一d大國概念都冇
印度疫情 一定而家只能做好圍堵等佢唔好傳出去
至於佢地國內 只有做全國隔離分流禁足 先至可以控制到疫情
以現在印度情況 只有等佢自己繼續爆 爆到一個點去到穩定既時候
先至有機會再去救
樂觀少少睇 印度可能係第一個能夠達到群體免疫國家

至於援助方面
其實以印度既體量 全世界有能力救佢既 只有美國同中國
但好明顯 西方國家骨子裡自私自利 唯我獨尊
所以點會出大力去救援
只有中國 真係關乎切身利益 先至會咁落力去救

人權? WFC

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-5-6 11:35 AM 發表

以現在印度情況 只有等佢自己繼續爆 爆到一個點去到穩定既時候
先至有機會再去救

至於援助方面
所以點會出 ...
惡夢好似岩開始

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-5-6 11:35 AM 發表

先至有機會再去救

至於援助方面
所以點會出 ...
印度係識諗就應該拍中國發展
只有同等份量人口國家先可以互補不足
歐美自己都顧唔掂

中國應暫停所有西方國家傾緊之貿易協定。
傾來無意思,簽咗佢哋就要中國遵守,但死鬼就隨時可以推翻。

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-5-5 09:44 AM 發表
歐盟高級貿易官員周二(4日)表示,鑑於中歐雙方在互相制裁之後外交關係惡化,歐盟已暫停批准中歐全面投資協定。歐盟委員會執行

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210505/photo/bkn-20210505002314378-0505_00952_001_01b.jpg?20210505012541

傾都傾咗7年,份協定就放喺度,鍾意幾時簽咪幾時 ...
西人玩正字可以飽肚?🤔🤔

引用:
原帖由 expedia 於 2021-5-6 11:38 AM 發表

惡夢好似岩開始
無法
印度基建差 醫療系統落後 又缺乏前瞻準備 加上官員無能 政客卑劣
令到印度「突然」大規模爆發
可以話完全係「人禍」

雖然惡夢剛開始
但已經開始有人作出評估
印度想復原去到新冠前國力 無357年都唔好諗
而想追上中國 基本已經係無可能

不過印度無乜野多 就係人多
就算死到60萬人 100萬人 1000萬人
印度 都仲係印度
但係衍生出黎既問題係 世界對印度仲有幾多信心

中國抗疫成功 令全世界不得不反思中國體制面對危機時既效率
印度疫情爆發 令全世界不得不深究印度體制究竟仲有幾多問題

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-5-5 09:59 AM 發表
發覺同外國做生意,好兒戲
有淫講左100年西淫重祖髮劣精神,好好笑😅😅

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-5-6 11:52 AM 發表

無法
印度基建差 醫療系統落後 又缺乏前瞻準備 加上官員無能 政客卑劣
令到印度「突然」大規模爆發
可以話完全係「人禍」

雖然惡夢剛開始
但已經開始有人作出評估
印度想復原去到新冠前國力 無357年都唔好諗
而想追上中國 基本已經係無可能

不過印度無乜野多 就係人多
就算死到60萬人 100萬人 1000萬人
印度 都仲係印度
但係衍生出黎既問題係 世界對印度仲有 ...
印度選擇得美國
就意味失去自主權
佢大爆發要更加努力長時間為歐美代工
即係奴隸制

做廠最怕就係配套不憾一擊
大陸係成本貴左但信心可靠

引用:
原帖由 kachigarylau 於 2021-5-5 10:40 AM 發表
根本呢個協議係中國益歐洲,咁佢唔要咪算羅
中國真係讓大利比西淫🤔🤔

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]